Povežite se s nama

U fokusu

Psihologinja Šestak: Ne sramite se potražiti pomoć i savjet psihologa za sebe i svoje dijete!

Objavljeno:

- dana

Piše: Irena Šestak, dipl. psihologinja, mentorica

Aktualna 2021. godina je jedna od svakako najizazovnijih godina 21. stoljeća. Toliko nepredvidivosti od potresa, pandemije uzrokovane bolešću COVID-19, online nastave, neizvjesnosti i nemogućnosti kontrole i predviđanja praktički ičega u bližoj budućnosti…

Stoga ne čudi da se mnoštvo djece i mladih, ali i odraslih osjeća nesigurno, prestravljeno, često anksiozno i/ili depresivno, nerijetko uz izražene simptome napadaja panike ili samoozljeđivanje.

Stresno doba

Kada govorimo o mentalnom zdravlju, ne možemo zaobići definiciju – što je, zapravo, mentalno zdravlje? To je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi sa životnim stresorima, produktivno raditi i doprinositi zajednici. Ako se opet vratimo na sve s čim se trenutno suočavamo, ne čudi da je upravo mentalno zdravlje jako lako narušiti.

Mentalno zdravlje uključuje i fizičko, odnosno zdravlje općenito, pa je zbog toga važno voditi i brigu o fizičkom, a ne samo psihičkom i duševnom zdravlju. Vjerujem da svi znamo latinsku izreku “U zdravom tijelu zdrav duh!” (“Mens sana in corpore sano!”), ali mogli bismo je i obrnuti – kad je duh zdrav, i tijelo je zdravo!

Živimo u vrijeme kada je stres apsolutno nemoguće eliminirati iz naših života, ali opet postoje mehanizmi kako ga možemo, rekla bih i moramo, smanjiti za vlastito dobro, a to je fokusiranje na ono što nam je važno, okružiti se ljudima koji nas izgrađuju, naći vrijeme za sebe, za duhovni rast, fizičku aktivnost i opuštanje, mijenjati ono što nas rastužuje i donosi nemir, a kada to nije moguće, kada baš ništa ne možemo trenutno promijeniti, prihvatiti trenutačnu situaciju takvom kakva jest.

Budući da već 12 godina radim kao školska psihologinja, svakodnevno vodim mnogo razgovora s učenicima, roditeljima i učiteljima. Nasreću, stigma “Moram ići na razgovor kod psihologinje” sve je manja i sve se veći broj djece usuđuje potražiti pomoć (pa i sve više roditelja). Nerijetko se jave i djeca koja su odlikaši i koja se naizgled dobro nose sa svim izazovima. No, čak i ona trebaju podršku i riječi ohrabrenja.

Irena Šestak

Apeliram na roditelje da iskoriste vrijeme koje imaju s djecom, zato što jednom kada djeca dođu u razdoblje puberteta i adolescencije, sve će manje htjeti provoditi vrijeme s njima ili im se povjeriti, pa je stoga ono što u njih dotad usade od presudne važnosti. Nerijetko mi na razgovor dođu roditelji koji svoje dijete uopće ne poznaju, koji ostaju zabezeknuti kada im spomenem da im se dijete jako teško nosi s trenutačnom situacijom (bilo da je vezana uz obitelj i odnos između roditelja, bilo da se radi o neprihvaćenosti u školi ili izvan nje ili pak slabim ocjenama). Nerijetko roditelji umanjuju težinu tereta koji dijete nosi u sebi. Vjerujte, nekoj djeci je stručna služba ili neki nastavnik od povjerenja jedina osoba s kojom mogu iskreno porazgovarati. Živimo u itekako izazovnom stoljeću jer je sve veći pritisak i na roditeljima od poslodavaca. Nerijetko rade i po dva-tri posla te im ostaje jako malo vremena koje mogu provesti s obitelji, posebno kvalitetnog vremena, kada su roditelji posvećeni djeci u potpunosti, radi li se o sat vremena dnevno ili više.

Djeca se otuđuju

Na svakom roditeljskom sastanku i razgovoru s roditeljima apeliram da roditelji nađu barem 45 minuta do sat vremena dnevno za svoje dijete, jer će ono itekako brzo odrasti i bit će im žao što mu se nisu u potpunosti posvetili, upoznali ga, prihvatili kao individuu sa svim vrlinama i manama, svim jakim stranama i slabostima, svim strahovima i nesigurnostima, a djeci je upravo ta ljubav koja se najviše iskazuje kada provodimo vrijeme s nekim potrebna za normalan psihički rast i razvoj.

Iz dugogodišnjeg iskustva rada u savjetovanju uviđam da je sve više potrebe i za podrškom roditeljima kako bi se mogli nositi sa svim izazovima roditeljstva u 21. stoljeću. Mediji, društvene mreže i brojne aplikacije nerijetko zauzimaju mjesto i vrijeme u obitelji, djeca se otuđuju, roditelji nisu dovoljno educirani i upućeni u opasnosti koje vrebaju na internetu ili pak nemaju nikakav uvid u to gdje i kako djeca provode svoje slobodno vrijeme (a najčešće je to online u dopisivanju s često nepoznatim ljudima, nerijetko objavom ili slanjem fotografija neprikladnog sadržaja i sl.). Zbog toga je važna edukacija i roditelja i djece o opasnostima koje vrebaju na internetu, a danas postoji mnoštvo kvalitetnih portala koji roditelje mogu educirati i o tome, jer neznanje ne smije biti isprika za nereagiranje.

Još uvijek traju ljetni školski praznici – iskoristite ih za vrijeme sa svojim djetetom! Za kvalitetno provedeno vrijeme nije potrebno mnogo novca, samo dobra volja, možda bicikl, udobna obuća, boca vode i lako se organizira čak i neki izlet ili piknik u blizini, sukladno interesu vas i vašeg djeteta. Iskoristite vrijeme u prirodi, na zraku, u šetnji, planinarenju, razgovoru sa svojim djetetom… Jedino tako dijete možete upoznati i izgraditi odnos povjerenja. Tada, kada naiđe neki izazov, jer izazovi dođu, vaše vam se dijete neće bojati povjeriti i potražiti pomoć. A kada izazovi prijeđu vaše granice, nemojte se sramiti, bojati ili osjećati loše ako potražite pomoć i podršku psihologa, jer mi smo tu zbog vas. I ne zaboravite: “Dijete treba u strahopoštovanju primiti, u ljubavi odgajati, a u slobodi otpustiti!”

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje