Povežite se s nama

Život i društvo

Psihologinja Stana iz Varaždina udomila oko 250 djece: Obiteljsko okruženje djeluje kao lijek

Objavljeno:

- dana

Dobitnica UNICEF-ove nagrade

–  Srce mi je sada tri broja veće, ovo me priznanje ispunilo kao što me ispunjavao i moj posao koji sam radila sa srcem, s puno energije i entuzijazma – govori nam varaždinska psihologinja Stana Vereš dok s ponosom pokazuje priznanje koje je dobila od UNICEF-a za svoj dugogodišnji rad s djecom.

Odmah ističe da je to ujedno priznanje cijelom timu psihologa i socijalnih radnika s kojima je u Centru za socijalnu skrb radila na udomljavanju djece i edukaciji udomiteljskih obitelji. Već je dvije godine u mirovini, ali ni sada ne miruje. Čim je otišla u penziju, kaže, odmah su je postavili za tajnicu udruge Zipka koja okuplja udomiteljske obitelji, djecu i mlade, a u kojoj je i ranije bila aktivna. Pitamo je, kako to, da su u UNICEF-u od svih zaposlenika u Centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj izabrali baš nju za veliko priznanje “Prijateljice generacija djece”.

Uživala u poslu

– Kad me nazvala Đurđica Ivković iz UNICEF-a rekla mi je, znate, kad god smo negdje trebali smjestiti neko dijete, bez obzira o kakvom se slučaju radilo, svi su mi govorili, zovite Varaždin, oni će uvijek naći neko rješenje. Imali smo takvu reputaciju, a ja sam u varaždinskom timu bila nekako isturena, imala sam tu crtu, nije mi nikad bio problem nazvati neki centar i oko nečeg se potruditi. Uživala sam u svom poslu i uvijek sam govorila da za svako dijete postoji prava obitelj, samo je treba naći – prisjeća se svega.

Na varaždinskom području nikad nije bilo domova za nezbrinutu djecu, ali je zato uvijek bilo razvijeno udomljavanje. Tome je zasigurno pridonio i varaždinski Centar socijalne skrbi u kojem se marljivo radilo na popularizaciji udomljavanja i edukaciji udomitelja. Kad se prije nekoliko godina počelo govoriti o deinstitucionalizaciji skrbi o djeci, u Varaždinu zapravo nisu imali što deinstitucionalizirati jer se na ovom području skrb o djeci bez adekvatne roditeljske brige već temeljio na udomiteljskim obiteljima.

Odgovornost

– Na našem je području udomljeno više od 250 djece, a polovica njih je s drugih područja Hrvatske. Udomili smo i dvadesetak djece s ozbiljnim psihičkim problemima koja su nam došla iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj. To je bila velika odgovornost jer naše obitelji nisu educirane za takve ozbiljne probleme. Na kraju je sve ispalo dobro jer su se djeca dolaskom u obitelj lijepo adaptirala i mnogima su smanjene terapije. Obiteljsko okruženje djeluje zapravo kao lijek – govori s puno topline naša sugovornica i prisjeća se još mnogih anegdota, obiteljskih priča i mladih lica koja i danas sreće u gradu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Iz IV. OŠ Varaždin poručuju: „Čitanje otkriva naše skrivene potencijale!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Školska knjižnica IV. osnovne škole Varaždin“ pod vodstvom knjižničarke Marine Mavrek, u toj gradskoj osnovnoj školi u veljači su raznim aktivnostima poticali učenike na čitanje.

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas koji je ove godine obilježen 3. veljače, učenici prvog razreda u prostorijama školske knjižnice čitali su naglas jedni drugima priče, pjesme i zagonetke. Za kraj čitalačkog druženja, knjižničarka Mavrek pročitala im je slikovnicu autorice Becky Bloom „Uljuđeni vuk“ koju su s velikom pažnjom i zanimanjem slušali.

– Obilježavanjem ovog prigodnog datuma, započeli smo s nizom aktivnosti koje ćemo ove godine provesti u našoj školi jer je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pod geslom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“. Svjetski i domaći trendovi pokazuju da ljudi sve manje čitaju, pogotovo od puberteta. Stoga je pravo vrijeme za promicanje i razvoj kulture čitanja, u svim dijelovima našeg društva, posebno djece i mladih – ističe knjižničarka Mavrek.

Objasnila je da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.

– Čitanje također utječe na razvoj emocionalne inteligencije, tolerancije, koncentracije, empatije, samopouzdanja i samosvijesti djece. Stoga, čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo – za dugoročnu kvalitetu njihovog života. I potičimo ih da sami čitaju – poručila je.

Nadalje, tjedan uoči 14. veljače – Dana zaljubljenih, u školi je organiziran „ljubavni sastanak“ s knjigom. Odabrane knjige bile su zapakirane u neprozirne omote, tako da su učenici na slijepo posudili jedan od čak 90-ak „ljubavnih paketića“ (knjiga i slikovnica).

Obilježili su i Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače time što su se učenici šestih razreda uključili u aktivnost „Veliki čitaju malima“. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda „Tri medvjeda i gitara“, „Hrabrica“ i „Pale sam na svijetu“, s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku.

– Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala – rekla je učenica Elena Weiser.

U školi će i u ožujku nastaviti poticati čitanje kod učenika, ali i zaposlenika. – U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa činjenično je kako su nastava i naše obitelji uvelike okrenute čitanju, što je u vrijeme tjeskobnosti radi ograničenih socijalnih kontakata, izvanredna činjenica. Čitanje otkriva naše skrivene potencijale da bogatim rječnikom, dobrom argumentacijom budemo ugodni sugovornici i vješti retori. U svjetovima mašte i u bespućima „skrivenih vrtova“ koje u sebi skrivaju knjige – „čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“ – poručila je ravnateljica doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Nastavite čitati

Život i društvo

Do kraja svibnja trebali bi biti gotovi POS stanovi u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Kamen temeljac za izgradnju POS stanova u Cestici položen je u lipnju prošle godine, a završetak radova predviđen je do kraja svibnja 2021. godine.

Tim povodom gradilište je posjetio direktor Agencije za promet nekretnina Dragan Hristov te je održao radni sastanak s načelnikom Mirkom Korotajem i predstavnicima izvođača radova. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom te je izjavio: “Želim izraziti zadovoljstvo dinamikom izgradnje POS stanova u općini Cestica, budući da radovi napreduju predviđenim tijekom. Unatoč problemima izazvanim pandemijom COVID-a-19, moram pohvaliti općinsku upravu kao i izvođače radova u nastojanjima da svi radovi završe u roku. Na današnji dan završeno je preko 80% zgrade, te predstoje finalni radovi. Predviđam da će objekt tijekom svibnja dobiti uporabnu dozvolu te će biti spreman za useljenje”.

U POS-ovoj zgradi nalazi se šest stanova različitih dimenzija, a ukupna vrijednost investicije je 4,4 milijuna kuna, a trenutno je objavljen javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana na kojeg se mogu javiti svi državljani RH do 31. ožujka 2021. godine.

U obilasku radova bio je i načelnik Mirko Korotaj koji je objekt ocijenio kao visokokvalitetan te jedan od ključnih projekata općinske uprave u protekle četiri godine, a tom je prilikom izjavio: “POS izgradnja u općini Cestica ima 16 godišnju tradiciju, kad je 2005. godine izgrađena prva POS zgrada na području Varaždinske županije. To je bio uspješan projekt, kao što će biti i ovih novih šest stanova za mlade obitelji. Uz ostale projekte kojima pomažemo mladima, kao što su sufinanciranja dječjeg vrtića, besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, besplatnog prijevoza za srednjoškolce i stipendije za sve studente, rješavanje stambenog pitanja dodatni je poticaj za ostanak na području općine. Sa svime ćemo nastaviti i u narednom razdoblju, a dodat ćemo i neke nove mjere”.

Nastavite čitati