Povežite se s nama

Život i društvo

Psihologinja Stana iz Varaždina udomila oko 250 djece: Obiteljsko okruženje djeluje kao lijek

Objavljeno:

- dana

Dobitnica UNICEF-ove nagrade

–  Srce mi je sada tri broja veće, ovo me priznanje ispunilo kao što me ispunjavao i moj posao koji sam radila sa srcem, s puno energije i entuzijazma – govori nam varaždinska psihologinja Stana Vereš dok s ponosom pokazuje priznanje koje je dobila od UNICEF-a za svoj dugogodišnji rad s djecom.

Odmah ističe da je to ujedno priznanje cijelom timu psihologa i socijalnih radnika s kojima je u Centru za socijalnu skrb radila na udomljavanju djece i edukaciji udomiteljskih obitelji. Već je dvije godine u mirovini, ali ni sada ne miruje. Čim je otišla u penziju, kaže, odmah su je postavili za tajnicu udruge Zipka koja okuplja udomiteljske obitelji, djecu i mlade, a u kojoj je i ranije bila aktivna. Pitamo je, kako to, da su u UNICEF-u od svih zaposlenika u Centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj izabrali baš nju za veliko priznanje “Prijateljice generacija djece”.

Uživala u poslu

– Kad me nazvala Đurđica Ivković iz UNICEF-a rekla mi je, znate, kad god smo negdje trebali smjestiti neko dijete, bez obzira o kakvom se slučaju radilo, svi su mi govorili, zovite Varaždin, oni će uvijek naći neko rješenje. Imali smo takvu reputaciju, a ja sam u varaždinskom timu bila nekako isturena, imala sam tu crtu, nije mi nikad bio problem nazvati neki centar i oko nečeg se potruditi. Uživala sam u svom poslu i uvijek sam govorila da za svako dijete postoji prava obitelj, samo je treba naći – prisjeća se svega.

Na varaždinskom području nikad nije bilo domova za nezbrinutu djecu, ali je zato uvijek bilo razvijeno udomljavanje. Tome je zasigurno pridonio i varaždinski Centar socijalne skrbi u kojem se marljivo radilo na popularizaciji udomljavanja i edukaciji udomitelja. Kad se prije nekoliko godina počelo govoriti o deinstitucionalizaciji skrbi o djeci, u Varaždinu zapravo nisu imali što deinstitucionalizirati jer se na ovom području skrb o djeci bez adekvatne roditeljske brige već temeljio na udomiteljskim obiteljima.

Odgovornost

– Na našem je području udomljeno više od 250 djece, a polovica njih je s drugih područja Hrvatske. Udomili smo i dvadesetak djece s ozbiljnim psihičkim problemima koja su nam došla iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj. To je bila velika odgovornost jer naše obitelji nisu educirane za takve ozbiljne probleme. Na kraju je sve ispalo dobro jer su se djeca dolaskom u obitelj lijepo adaptirala i mnogima su smanjene terapije. Obiteljsko okruženje djeluje zapravo kao lijek – govori s puno topline naša sugovornica i prisjeća se još mnogih anegdota, obiteljskih priča i mladih lica koja i danas sreće u gradu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Zaljubljenici u “Harliće” guštali u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga vlasnika i ljubitelja Harley Davidson motora Pleter Chapter Croatia (koja je dio međunarodne organizacije vlasnika Harley-Davidsona, Harley Owners Group) prošli vikend od 23. do 25. srpnja održala je svoj tradicionalni HD Relax Weekend po međimurskom i varaždinskom kraju sad već sedmi puta po redu.

Ove godine okupilo se rekordnih stotinjak vozača ovih osebujnih mašina. Svake godine ova brojka je sve veća i veća. Organizatori napominju da se prije 7 godina počelo s 20-ak zaljubljenika. Svake godine pred njima je drugačija ruta i program druženja po međimurskom i varaždinskom kraju.

Tako su ove godine u rutu uključili i Varaždinske Toplice, točnije druženje na terasi pizzerije BERNARDA pizza, pasta, burger gdje su od vlasnika počašćeni Križevačkim kraft pivom dok su građani i posjetioci Varaždinskih Toplica mogli uživati u razgledavanju ovih motora koji su obilježili američku motorističku povijest.

Naravno Varaždinske Toplice samo su jedan dio trodnevnog druženja.

Uspješno prateći dogovoreni program kolona Harley-Davidsona posjetila je još najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik te prvo naftno polja na svijetu u Peklenicama. Jedna od večera organizirana je na Ribnjaku Bernarda u Črečanu uz fiš paprikaš, srneći gulaš i tzv. Self made BBQ  – roštilj kojeg si je svaki bajker mogao osobno roštiljati. Sve to uz tipičnu bajkersku, ali i živu glazbu romskog glazbenog sastava „Zlatna korita“. Na proputovanju zastali su u središtu Čakovca te građanima pripremili malu izložbu motora. S istom namjerom posjetili nakon Varaždinskih Toplica i centar svijeta – Grad Ludbreg. Ručkom su, već tradicionalno, počašćeni u Garaži Hrman u Trnovcu Bartolovečkom.

Nakon ručka kolona je nastavila prema Toplicama Sveti Martin gdje je uz predvečernje kupanje, organizirana večera na bazenu te koktel party do ranih jutarnjih sati. Harley Relax Weekend-u pridružuje se sve više motociklista iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz drugih zemalja poput Austrije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a naš ih kraj, ističu organizatori uvijek iznova oduševi. Hvale ljepotu i raznolikost krajolika, susretljivost domaćina a poseban dojam ostavlja uređenost, od obrađene zemlje i polja do uređenih dvorišta i okućnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U srijedu pripazite kako vozite jer je policija u akciji “Brzina”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 28. srpnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!