Povežite se s nama

Život i društvo

Psihologinja Stana iz Varaždina udomila oko 250 djece: Obiteljsko okruženje djeluje kao lijek

Objavljeno:

- dana

Dobitnica UNICEF-ove nagrade

–  Srce mi je sada tri broja veće, ovo me priznanje ispunilo kao što me ispunjavao i moj posao koji sam radila sa srcem, s puno energije i entuzijazma – govori nam varaždinska psihologinja Stana Vereš dok s ponosom pokazuje priznanje koje je dobila od UNICEF-a za svoj dugogodišnji rad s djecom.

Odmah ističe da je to ujedno priznanje cijelom timu psihologa i socijalnih radnika s kojima je u Centru za socijalnu skrb radila na udomljavanju djece i edukaciji udomiteljskih obitelji. Već je dvije godine u mirovini, ali ni sada ne miruje. Čim je otišla u penziju, kaže, odmah su je postavili za tajnicu udruge Zipka koja okuplja udomiteljske obitelji, djecu i mlade, a u kojoj je i ranije bila aktivna. Pitamo je, kako to, da su u UNICEF-u od svih zaposlenika u Centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj izabrali baš nju za veliko priznanje “Prijateljice generacija djece”.

Uživala u poslu

– Kad me nazvala Đurđica Ivković iz UNICEF-a rekla mi je, znate, kad god smo negdje trebali smjestiti neko dijete, bez obzira o kakvom se slučaju radilo, svi su mi govorili, zovite Varaždin, oni će uvijek naći neko rješenje. Imali smo takvu reputaciju, a ja sam u varaždinskom timu bila nekako isturena, imala sam tu crtu, nije mi nikad bio problem nazvati neki centar i oko nečeg se potruditi. Uživala sam u svom poslu i uvijek sam govorila da za svako dijete postoji prava obitelj, samo je treba naći – prisjeća se svega.

Na varaždinskom području nikad nije bilo domova za nezbrinutu djecu, ali je zato uvijek bilo razvijeno udomljavanje. Tome je zasigurno pridonio i varaždinski Centar socijalne skrbi u kojem se marljivo radilo na popularizaciji udomljavanja i edukaciji udomitelja. Kad se prije nekoliko godina počelo govoriti o deinstitucionalizaciji skrbi o djeci, u Varaždinu zapravo nisu imali što deinstitucionalizirati jer se na ovom području skrb o djeci bez adekvatne roditeljske brige već temeljio na udomiteljskim obiteljima.

Odgovornost

– Na našem je području udomljeno više od 250 djece, a polovica njih je s drugih područja Hrvatske. Udomili smo i dvadesetak djece s ozbiljnim psihičkim problemima koja su nam došla iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj. To je bila velika odgovornost jer naše obitelji nisu educirane za takve ozbiljne probleme. Na kraju je sve ispalo dobro jer su se djeca dolaskom u obitelj lijepo adaptirala i mnogima su smanjene terapije. Obiteljsko okruženje djeluje zapravo kao lijek – govori s puno topline naša sugovornica i prisjeća se još mnogih anegdota, obiteljskih priča i mladih lica koja i danas sreće u gradu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje