Povežite se s nama

Život i društvo

Sanja Mikleušević Pavić u Varaždinu: zbog teških priča plakala sam, a onda sam shvatila moram nešto poduzeti

Objavljeno:

- dana

PSIHOŠPANICIR

U sklopu drugog PsihoŠpancira, koji je počeo u petak u Varaždinu, a traje do nedjelje, održan je okrugli stol na temu Mediji i empatija – trebaju li novinari biti empatični?

U razgovoru su sudjelovali novinarka HTV-a Sanja Mikleušević Pavić, socijalni antropolog i kolumnist Sandi Blagonić, glavni urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec te kao moderatorice Andreja Bogdan i međimurska novinarka Aleksandra Ličanin.

Žustra rasprava o (ne)empatiji u medijima

U kojoj je mjeri empatija dio profesionalnog identiteta novinara, kao što je to u profesiji psihologa, bilo je osnovno pitanje za goste skupa. Sanja Mikleušević govorila je o svojim iskustvima snimanja potresnih priča za HTV-ovu emisiju Misija zajedno koju je radila s kolegom Robertom Zuberom. Tada je, kaže, često plakala u WC-u.

– Shvatila sam da ne mogu plakati nad svakom pričom jer tako samo trošim energiju i gubim vrijeme umjesto da nešto poduzmem, pošaljem neki mail i prozovem nadležne za neki problem – kazala je HTV-ova novinarka istaknuvši kako je vremenom naučila da u fokusu uvijek treba biti objektivan pristup problemu koji obrađuje.

I varaždinski novinar Ivica Kruhoberec smatra da je profesionalni tekst zapravo najbolji primjer empatije jer je zadatak novinara istražiti istinu koliko god ona kompleksna bila i koliko god taj zadatak bio idealističan. Sandi Blagonić kritički se osvrnuo na medije koji “traže samo sukob, konflikt, krv i poneku suzu”, ali i na cjelokupno društvo kojemu često nedostaje solidarnosti i empatije prema “onima drugima”. 

I psiholozi, kao i novinari u dilemi: hoće li pomagati drugima ili raditi za korporacije kako bi zaradili za život

U žustroj raspravi, koja je uslijedila, iznijeti su mnogi primjeri iz novije povijesti, osobito iz ratnih 90-ih kad su, prema riječima sudionika skupa, mediji zbog neobjektivnog izvještavanja pridonosili kolektivnom manjku empatije prema žrtvama s druge strane.

U raspravu se uključila i Andreja Bogdan, kao domaćin, ustvrdivši kako su i psiholozi danas u sličnoj dilemi kao novinari jer su bačeni na tržište rada i moraju razmišljati hoće li pomagati drugima, što je osnova njihova zanimanja, ili će raditi za korporacije kako bi zaradili za život.

– Psihologa nema više ni u školama, ni u bolnicama, barem ne dovoljno s obzirom na broj stanovnika, a država bi trebala osigurati dostupnost psihologa ljudima smatra ona.

Tijekom petka i subote na varaždinskom Sveučilištu Sjever predavanja su se održavala paralelno u tri dvorane, dok se u ponedjeljak sele na Međimursko veleučilište. Konferenciju je organiziralo Društvo psihologa Varaždin. Predsjednica društva Andreja Bogdan istaknula je kako su gotovo svi predavači koji su sudjelovali lani na prvoj konferenciji došli i ove godine, s tim da je ove godine broj predavača udvostručen. Mogla su se čuti zanimljiva istraživanja i studije, primjerice o radu s romskom populacijom na području Varaždina i hrvatskom obrazovnom sustavu do predavanja medicinskih sestara koje rade s onkološkim bolesnicima i korisnih, životnih tema o seksualnosti i pozitivnom razmišljanju.

 

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama obilježeno 250 godina od izgradnje kapele Svetog Duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama je tradicionalnom svetom misom na Duhovski ponedjeljak obilježena 250. obljetnica izgradnje kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama.

Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s biskupom u miru Jurajem Jezerincem, a bili su prisutni i velečasni Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, prečasni Vlado Kolarić, župnik u Strahonincu, zatim tajnik varaždinskog biskupa, velečasni Marko Domiter, te domaći župnik, velečasni Siniša Dudašek.

Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, kapela sv. Duha zaštićeno je kulturno dobro.

– Ove godine slavi ukupno 250 godina postojanja baštinskog objekta u današnjem stanju – rekla je Vlahović, dodajući kako su u periodu od 2015. do 2023. godine provedena istraživanja te radovi na samome objektu, sve s ciljem obnove kao kulturnog i sakralnog spomenika.

Značaj kapele sv. Duha istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice mogu se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, među time je i kapela sv. Duha. Grad kontinuirano ulaže u sve kulturne građevine, pa su tako značajna sredstva uložena i u sanaciju kapele. Cilj nam je sačuvati i obnoviti našu kulturnu baštinu kako bismo ju ostavili u nasljeđe budućim naraštajima, ali i doprinijeti većoj turističkoj vrijednosti našega grada – rekla je gradonačelnica Ratković.

Izložba o povijesti kapele i arheološkim nalazima

Dodajmo da će u kapeli sv. Duha u Varaždinskim Toplicama u subotu, 25. svibnja, u 17 sati biti postavljena prigodna izložba „In kamenie” o povijesti kapele i arheološkim nalazima, kao i izložba slika, fotografija i razglednica s motivom kapele.

Svi ste pozvani doći na ovu izložbu koju organizira Župa sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama u suradnji sa Zavičajnim muzejem Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje