Povežite se s nama

Međimurje

PsihoŠpancir ove godine i u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Festival

Osim Varaždina, ove će godine i Čakovec ugostiti psihologe koji će sudjelovati na drugom PsihoŠpanciru, manifestaciji koja je prvi put održana prošle godine i koja je tad okupila 75 stručnjaka s područja psihologije.

Organizator događanja je Društvo psihologa Varaždin, koje je tijekom prosinca objavilo poziv svim zainteresiranima za drugi PsihoŠpancir, koji će biti održan 17. i 18. veljače na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, a 20. veljače na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

– Stiglo je već pedesetak prijava, tako da ove godine očekujemo puno više predavača nego lani, s jednako zanimljivim temama. Samo iz Rijeke nam dolazi cijeli autobus sudionika, od kojih će barem polovica održati predavanja, a još nisam dobila njihove teme.

Manifestacija je otvorena za sve, od pedagoga do socijalnih radnika

Dosad su prijavljene teme vezane za dječju psihologiju, ovisnost i komunikaciju u braku, a imat ćemo i psihoanalitičku radionicu. Želim naglasiti da smo otvoreni za sve, od učitelja i pedagoga do defektologa i socijalnih radnika – kazala je predsjednica Društva psihologa Varaždin Andreja Bogdan. Društvo djeluje već 30 godina i okuplja psihologe triju županija:  Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke, tako da će uskoro morati mijenjati naziv, kako kaže predsjednica Društva, koja je iz Međimurja. PsihoŠpancir je otvoren za stručnu javnost i građanstvo, pa je izbor tema s kojima se sudionici mogu prijaviti doista raznolik. 

– Odaberite temu koja vam je prirasla srcu i o kojoj možete drugima reći nešto interesantno, novo ili poučno. Predstavite svoj rad, rad svoje udruge, budite dio ovog festivala psihologije – stoji u pozivu Društva. Prijave s temama mogu se poslati do 15. siječnja na email adresu: [email protected], a sve informacije o festivalu možete dobiti na telefon 091/1214-102 ili 099/ 5920-551.

Prošle godine na festivalu su sudjelovali brojni poznati psiholozi i psihijatri iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Požege, te druga sveučilišta i brojne zdravstvene ustanove, a skup je otvoren za javnost. I ove godine će pročelnici studija Psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Katoličkih i Hrvatskih studija predstaviti srednjoškolcima svoje studijske programe.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati