Povežite se s nama

Život i društvo

Psihošpancirfest – niz zanimljivih predavanja

Objavljeno:

- dana

PRVI PUT

U Varaždinu će se danas i sutra, 19. i 20. veljače, prvi put održati “Psihošpancir”, na kojem će niz predavanja održati čak 75 psihologa iz cijele Hrvatske.

U Tjednu psihologije manifestaciju organizira Društvo psihologa Varaždina zajedno sa Sveučilištem Sjever, a s ciljem afirmacije psihologije i psihologa. Program će se odvijati na Sveučilištu Sjever, a otvorenje je zakazano za petak u 15 sati, nakon čega počinju predavanja. U subotu će se predavanja i radionice odvijati u čak četiri dvorane, program počinje u 10 sati, a odvijat će se sve do 18 sati, kad su na rasporedu posljednja predavanja.

Stručnjaci iz cijele Hrvatske u Varaždinu

– Na Psihošpancir dolaze psiholozi iz svih krajeva Hrvatske: Zagreba, Zadra, Rijeke, Virovitice, Karlovca, Požege… Došpancirat će u Varaždin da bi svim zainteresiranim prenijeli svoje bogato znanje i iskustvo koje imaju u radu s ljudima različite dobi i potreba – ističe Andreja Bogdan, predsjednica Društva psihologa Varaždin, koje okuplja psihologe iz Varaždinske i Međimurske županije.

Napominje da su posebnu pozornost posvetili učenicima srednjih škola, kojima će biti predstavljeni studiji psihologije, a uz to su i brojne teme – Psihologija i matematika, Kockanje i mladi, Privrženost obitelji i privrženost – kakva je njihova uloga u ljubavnim odnosima u odrasloj dobi?, Adolescencija/adolescentna kriza i druge – namijenjene upravo mladima. – Svoj rad i projekte predstavit će i brojne udruge, MURID, Ježeva kućica, Zipka i druge – najavljuje Andreja Bogdan.
Detaljni program „Psihošpancirfesta“ dostupan je na web-stranici Društva psihologa dpv.hr.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje