Povežite se s nama

U fokusu

Puca ljubav Čehokovog Glasa i gradskog HDZ-a

Objavljeno:

- dana

Slijedi preslagivanje

Događa se ono što su svi očekivali: puca ljubav Glasa za Varaždin i HDZ-a. HDZ pokušava nametati svoju volju u upravljanju Gradom, a to im Glas nema namjeru dozvoliti. Jer, HDZ je u Varaždinu osvojio jedva 14 posto, pa je jasno da u Varaždinu ne figurira kao iole ozbiljniji politički faktor.

Zbog toga Glas nema namjeru ispunjavati aspiracije HDZ-a . A pritisak je velik – HDZ želi kontrolirati stvari i dogovarati se o “podjeli plijena”, instalirali bi direktore, mijenjali pročelnike – govori se i zaključuje da je Glas na rubu živaca sa strpljenjem prema partneru.

Najbizarnija situacija se nedavno dogodila u Gradskoj vijećnici. Iz HDZ-a su zatražili neformalni sastanak uoči sjednice Gradskog vijeća. Uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i vijećnika Vjerana Strahonju na sastanak su stigli i Anđelko Stričak te kompromitirani kandidat za varaždinskog dogradonačelnika Denis Čupić. Glavnu riječ na sastanku uoči Gradske skupštine vodio je Anđelko Stričak!?

Povišeni tonovi

Sastanak je završio u povišenom tonu, a Zlatan Avar je navodno – što on neće konkretno potvrditi, ali ni demantirati – spomenuo mogućnost novih izbora ako se nastavi ovakva praksa ucjene.

Ne zna se točno što sve HDZ traži, ali između ostaloga je to mjesto direktora Aquatehnike, a smijenili bi i direktora Tehnološkog parka Josipa Boraka jer, vele, “nema viziju”.

Ne koleba ih podatak da je nedavno u tvrtku stiglo 16 milijuna bespovratnih kuna, koje su osigurali Borak i Agencija Sjever – Dan.
Iako je Glas spreman na nove izbore ako bi to bio jedini način riješiti se pohlepnih HDZ-ovaca, takvo što neće biti potrebno, za što se pobrinuo HNS. Bježanjem vijećnika iz HNS-a u Reformiste odnos snaga u Vijeću se mijenja. Prvo je Josip Dreven izašao iz stranke i u Vijećnici ostao kao nezavisan, a u ponedjeljak je prof. dr. VesnaDušak potpisala pristupnicu Reformistima. Tako je HNS ostao s jednim vijećnikom.

Dreven prema Glasu

Govori se da je Josip Dreven sklon prelasku u Glas, pa kad se tome pribroji i sad troje reformista, Glasu bi za većinu bez HDZ-a bio dovoljan samo jedan vijećnik. Tu se spominju razgovori s dvojicom vijećnika Lige za Varaždin – Vladom Sevšekom i Davorom Pataftom, ali računa se da bi moglo biti i prebjega iz HDZ-a. Stričakove metode se ne sviđaju Habijanu, Strahonji, Gotiću i Puji – koje svrstavaju u atipične hadezeovce – i govori da bi se kao najmanje strpljivi mogli pokazati Robert Gotić i Robert Puja.

Čini se da HDZ zaboravlja da u Gradu Varaždinu nije nikad bio važan politički faktor niti bi to ikad bio da nije bilo Glasa. Može se čuti da i u Županiji “izvoljevaju”, ali tamo im je lakše jer imaju više vijećnika.

Sve je izvjesnije da će se HDZ u Varaždinu vratiti odakle je i došao – na marginu.

Samo nebo zna

Novinari su na današnjoj konfernciji vijećnika 4. Mjesnog odbotra, pitali Roberta Puju o aktualnoj međustranačkoj situaciji.

– Nemam takvih informacija, mislim da sve ide svojim tijekom. Jasno da više ljudi, više ideja, razmišljanja. Za sad je ok, a kako će biti u budućnosti samo nebo zna – odgovorio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati