Pučko otvoreno učilište Varaždin 2017. godine je proslavilo 100. obljetnicu postojanja, ali su svi njegovi programi prilagođeni 21. stoljeću i digitalnoj eri. Uzmemo li u obzir kako brzo znanje danas zastarijeva, iz ove važne obrazovne institucije ističu da je neformalno, cjeloživotno obrazovanje za 21. stoljeće apsolutni prioritet.

Također, žele na lokalnoj razini osigurati kvalitetne, najmodernije sadržaje, koji se obično nude samo u Zagrebu. Zato je osnovana Akademija za poduzetništvo.

– U fokusu su nam poduzetnička znanja, što ne uključuje samo poduzetnike već sve koji to tek žele postati ili žele razmišljati na poduzetnički način. Akademija je pokrenuta 4. listopada 2018. događanjem pod nazivom “Unconference”. Već smo tu željeli biti originalni, pa smo sudionike okupili u veliki krug unutar kojeg su pojedine teme predstavili naši predavači, uključujući pritom sudionike u dijalog – istaknula je Lana Vukalović, ravnateljica POU-a Varaždin.

Akademija za poduzetništvo djeluje kroz tri programa: Basic (osnovni), Advanced (napredni) i Junior program.

– Basic program trenutno polazi 15 varaždinskih poduzetnika početnika i onih koji to žele postati, a sufinancira ga Grad Varaždin. Oni će kroz 170 nastavnih sati (10 modula) dobiti osnovna poduzetnička znanja i vještine. Naš cilj je pružiti im podršku u njihovim početnim koracima i tako poticati njihovu održivost na tržištu. Ovaj koncept prepoznali su neki drugi gradovi i općine, a mi smo otvoreni za suradnju. Advanced program je komercijalan i nudi naprednija poslovna znanja i vještine. Cilj nam je surađivati i s tvrtkama u Varaždinu i regiji. Predavači su sami poduzetnici koji su već godinama na tržištu, prošli su izazove i prepreke te stoga mogu prenijeti svoje znanje. Kroz Akademiju za poduzetništvo je POU Varaždin postalo važan faktor u razvoju poduzetničke infrastrukture u Varaždinu. Želimo biti važan faktor u obrazovanju, dijeljenju znanja i stvaranja novih vještina što većem broju pojedinaca s našeg područja. Djeca i mladi su nam u posebnom fokusu, te stoga u okviru Junior programa razrađujemo nove obrazovne sadržaje vezane za razvoj njihovih poduzetničkih vještina. Cilj je jačati kompetencije i samopouzdanje djece i mladih, jer su poduzetničke vještine nešto što će im zasigurno pomoći i trebati u svakodnevnom životu. S programima POU-a Varaždin ljudi se zaista zapošljavaju, dok smo dio programa prestali provoditi jer više nije ni aktualan ni moderan – rekla je Lana Vukalović.

Početna konferencija Akademije za poduzetništvo

Cilj POU-a Varaždin je pružiti jedinstveni koncept te Varaždinu i cijeloj regiji kroz svoje programe dati dodanu vrijednost, fleksibilizirati učenje dolaskom predavača u druga mjesta i tvrtke te osigurati bolji pristup neformalnom obrazovanju, koje polako preuzima sve veću važnost u poslovnom svijetu.

– Koncept Akademije prepoznat je diljem Hrvatske, pa nam se predavači iz cijele Hrvatske sami javljaju. Međutim, važno nam je da su većina lokalni stručnjaci, čijim uspješnim primjerima poslovanja želimo ostalima dati nadu da se i na našem području može uspjeti, posebno jer se u današnje vrijeme može raditi iz svakog mjesta. Dobili smo „win-win-win situaciju“ jer su se polaznici međusobno umrežili, kao s predavačima, a i predavači međusobno. Za Akademiju planiramo povući i sredstva iz fondova – završila je Lana Vukalović.

Informacije o svim programima koje provodi POU Varaždin mogu se naći na www.pouvarazdin.hr.

Brojni tečajevi za male i velike

Kroz Akademiju za poduzetništvo, Advanced program, POU Varaždin pokrenulo je niz specijaliziranih radionica. U tijeku su prijave za neurolingvističko programiranje (NLP Business Practitioner), dok su u pripremi i radionice digitalnog marketinga. Također traju prijave za verificirane programe s upisom u radnu knjižicu.

STEM područje danas je jako važno, što je prepoznalo POU Varaždin, te je s Dejanom Drabićem iz Udruge MIS Strahoninec pokrenulo tečajeve programiranja u Pythonu za osnovnoškolce – Logo, Algoritmi 1 i Algoritmi 2. Sudjeluju djeca od trećeg do osmog razreda. Nakon samo tri mjeseca programiranja u okviru početnog tečaja Algoritmi 1 polaznici su izborili i titulu državnih prvaka u svojim kategorijama. Svi detalji za prijavu na program dostupni su na stranicama POU-a Varaždin.

Svakako je važno spomenuti i hobi programe, među kojima su najpopularniji početni i napredni tečaj šivanja. Svoje mjesto na POU-u Varaždin našli su i umirovljenici koji polaze početne i napredne tečajeve informatike, engleskog i njemačkog jezika.

Za umirovljenike s područja Grada Varaždina tečaj je sufinanciran od Grada Varaždina, a za sve ostale cijena je 500 kuna plus PDV, plativo u dvije rate. Prijave za sve programe su u tijeku.

Komentari

Komentara