Povežite se s nama

U fokusu

Pune tri godine će dolaziti na posao, ali neće smjeti raditi?!

Objavljeno:

- dana

U slučaju razvlaštenja Natalije Martinčević

Hoće li se u Gradu Varaždinu dogoditi ista situacija kao u Gradu Splitu?

Sada bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum je početkom prosinca 2012. godine svoju prvu suradnicu Anđelku Visković razvlastio svih dužnosti: od obavljanja svih poslova u Gradu pa do prava nastupa u javnosti u funkciji zamjenice gradonačelnika. Razvlaštena dogradonačelnica je šest mjeseci dolazila na posao i primala plaću, a nije smijela ništa raditi.

(Ni)je dio tima

Ista sudbina mogla bi zadesiti Nataliju Martinčević, dojučerašnju prvu suradnicu varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša. Prošli tjedan je i službeno isključena iz HNS-a. S mjesta zamjenice gradonačelnika ne može biti smijenjena, jer je na tu dužnost izabrana na neposrednim izborima, kao dio tima kojeg, uz nju i Habuša, čini i dogradonačelnik Vjeran Radelić iz SDP-a. No Natalija Martinčević bi vrlo brzo mogla ostati bez ikakvih ovlasti.
– Gradonačelnik odlučuje koje će ovlasti dati kojem zamjeniku. Sukladno tome, Natalija Martinčević više neće imati one ovlasti koje je dosad imala. Dio toga će pasti na moja leđa, dio na leđa pročelnika, a Grad će funkcionirati najnormalnije – rekao je Habuš.

Habuš poput Keruma: bivši gradonačelnik Splita razvlastio je svoju zamjenicu

Smatra da je to najnormalnija praksa. – Budimo realni, nitko od nas nije dobio izbore samo na ime i prezime, nego smo ih dobili kao predstavnici koalicije. Kad netko odluči da više ne želi biti dio tima, da želi osnivati neku drugu stranku, onda ne može očekivati da bude dio tog tima – jasan je Habuš.

Natalija Martinčević se slaže s tim da su izabrani kao tim, ali, suprotno od Habuša, smatra da u ovom slučaju nije i ne može biti presudno tko je u kojoj stranci, jer i nju i njega glasovi dobiveni na izborima obvezuju da rade.

– Građane naša politička preslagivanja ne zanimaju, nego ih zanima da radimo i imamo rezultate. To što više nisam članica HNS-a, ne znači da sam odustala od vrijednosti za koje sam se zalagala. Štoviše, i dalje se zalažem za iste vrijednosti, naročito za projekte koje sam pokrenula. To što sam kritizirala način rada vrha HNS-a, doista nema veze s LED rasvjetom ili gospodarskim projektima u Gradu Varaždinu. Grad ima puno problema koje treba rješavati, a ja sam spremna raditi – ističe Natalija Martinčević.

O tome što će učiniti te razmišlja li o tome da sama podnese ostavku, odlučit će, napominje, tek kada dobije službenu odluku gradonačelnika.

Neviđena glupost

Ako ju Habuš razvlasti, a ona ne podnese ostavku, doći će do apsurdne situacije. Moglo bi se čak dogoditi da Natalija Martinčević pune tri godine (koliko je ostalo do kraja mandata) dolazi na svoje radno mjesto u Gradsku vijećnicu i prima plaću, ali neće smjeti raditi!

U Gradu Varaždin trenutno volontira, a plaću prima kao saborska zastupnica. Međutim, prof. dr. sc. Robert Podolnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je i gradski vijećnik, upozorava da aktualnu dogradonačelnicu ništa ne sprečava da u bilo kojem trenutno zatraži da dužnost obnaša profesionalno.

Goran Habuš: “Kad netko odluči da više ne želi biti dio tima, da želi osnivati neku drugu stranku, onda ne može očekivati da bude dio tog tima.”

– Ako se na to odluči krajem sljedeće godine, kada joj istječe saborski mandat, to znači da bi dvije godine mogla primati plaću, a ne bi smjela raditi ništa. Problem je zakonsko rješenje, koje ne mogu nazvati drugačije nego idiotarijom, neviđenom glupošću. Na to sam upozoravao prilikom donošenja Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj se gradonačelnici, načelnici i župani biraju na neposrednim izborima zajedno sa svojim zamjenicima – kaže Podolnjak.

Ističe da je to u praksi već donijelo niz problema. – Split, a sada i Varaždin nisu jedine jedinice lokalne samouprave u kojima je došlo do raskola između (grado)načelnika i zamjenika. U pravilu se događalo da načelnici nisu željeli povjeriti ovlasti svojim zamjenicima, pri čemu je glavni razlog bio taj što bi povjeravanjem značajnih poslova sami sebi stvorili konkurenciju – navodi Podolnjak.

Natalija Martinčević: “To što sam kritizirala način rada vrha HNS-a, doista nema veze s LED rasvjetom ili gospodarskim projektima u Gradu Varaždinu.”

Upozorava da je odnos između (grado)načelnika i zamjenika loše zakonski uređen. – Oni su izabrani kao tim i morali bi raditi zajedno do kraja mandata. Međutim, kada su ovlasti u pitanju, nema nikakvih zakonskih prepreka da gradonačelnik razvlasti svojega zamjenika. Najveća glupost je to da zakon omogućuje da građani plaćaju dužnosnika koji ne smije raditi. Ne samo za vrijeme mandata, nego još i šest mjeseci nakon isteka mandata – upozorava Podolnjak.

Izvor:
Foto:

Nekategorizirano

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje