Povežite se s nama

Život i društvo

Puno smijeha i plesa uz štrukle i domaći puter

Objavljeno:

- dana

Tradicija

Zabavno-turistička manifestacija Lepoglavski dani od 10. do 12. je srpnja u Lepoglavu privukla velik broj gostiju koji su oduševljeni tim malim a velikim gradom te količinom raznovrsnih sadržaja koji su im ponuđeni.

Sve je započelo u petak, kada je u gradskoj knjižnici otvorena izložba “Lepoglavska tradicija likovne umjetnosti”. Za dozu pravog, domaćeg smijeha bio je zadužen KUD Lepoglavski pušlek, a za dozu pjesme i plesa pobrinuli su se Mejaši.

Za svakoga ponešto

Nezaobilazna stanica posjetitelja bio je 13. Sajam turizma i enogastronomije, jer ipak je i poznati kuhar Tomek Špiček jasno potvrdio da se u Lepoglavi odlično jede. Na taj se sajam odlično nadovezao 7. Susret vina z bregov – Zagorska klijet. “Kak se negda živelo” moglo se pogledati u lepoglavskoj hiži u kojoj su članovi Pušleka prikazali obiteljski život na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Već je tradicionalno održan i Međunarodni sajam minerala. Uostalom, svatko je mogao pronaći nešto za sebe, jer je subota nudila turnir u šahu, dječji program, prezentaciju paintballa i airsofta, promatranje zvijezda teleskopom, rukometni turnir, zumba party te bogate glazbene sadržaje. Novu je dimenziju Lepoglavskim danima dala prezentacija automobila s posebnom opremom pod nazivom “2 fast even 4 Zagorje” te mogućnost karting vožnje za velike i male. Nedjelju je upotpunila 19. Likovna stvaraonica i 11. Učenička radionica „Na Rangerovu putu“, otvorena vrata DVD-a Lepoglave, 2. Lepoglavske zabavne igre te revija domaćih mužikaša i zagorske muzike. 
– Lepoglava je mali grad s bogatom baštinom na koju smo s pravom ponosni. No, mi tu vrijednu ostavštinu nastojimo oplemeniti i na njoj graditi nove vrijednosti i sadržaje – naglasio je gradonačelnik Škvarić.

DE PARK

Čak su četiri priredbe Lepoglavskih dana – Sajam turizma i enogastronomije, Susret vinogradara, Međunarodni sajam minerala i poludragog kamenja te Likovna stvaraonica – održane u sklopu europskog projekta “DE PARK – Baština – Iz ruke u ruku do pokrajinskog parka”, čijom se provedbom želi očuvati i predstaviti tradicijska baština pograničnog područja Republike Hrvatske i Slovenije. – U projektu sudjeluje 9 partnera iz Hrvatske i Slovenije. U subotu smo u TKIC-u imali treći sastanak partnera, gdje smo zaključili da sve aktivnosti projekta teku po planu. Većina se događaja u projektu odnosi na očuvanje kulturne baštine te na neke investicije vezane uz obnovu tradicijskih kuća, muzeja i slično – objasnila nam je voditeljica projekta Sonja Golc.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje