Povežite se s nama

Kultura

Punoljetno izdanje Međunarodnoga gudačkog natjecanja “Rudolf Matz” od 6. do 9. travnja u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz” održava se po 18. puta i to od 6. do 9. travnja u Čakovcu.

Domaćin natjecanja je Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec, koja je ujedno i organizator u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga. Generalni pokrovitelj natjecanja je Grad Čakovec.

Natjecanje za sve gudače podijeljeno je u sedam kategorija. Prijave se obavljaju od 22. do 26. ožujka na e-mail [email protected]. Više informacija možete pronaći na stranicama Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Ovo natjecanje, jedinstveno u svijetu, svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama – to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta.

Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima. Natjecanje je utemeljeno 1981. kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste.

Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti. Od 2019. apsolutnom pobjedniku ili pobjednici dodjeljuje se posebna nagrada Grada Čakovca. Live stream dostupan je dolje:

Kultura

Večeras ispred varaždinske sinagoge koncert povodom Dana Europe i sjećanja na žrtve fašizma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove se godine obilježava 80 godina od masovnog stradanja Židova, ali i Srba i Roma od NDH u Varaždinu, pa tim povodom Grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu organiziraju program posvećen žrtvama fašizma.

Program će se održati danas, 9. svibnja, na dan kada se obilježava Dan Europe, a simbolički će biti smješten između sinagoge i skulpture K19 autora Zlatka Kopljara, postavljenog na inicijativu Gradskog muzeja Varaždin.

Program će biti organiziran tako da će izvođači biti leđima okrenuti prema željezničkom kolodvoru, dok će posjetitelji s desne strane imati sinagogu, s lijeve skulpturu K19, a konceptualno će činiti kolonu.

Za potrebe održavanja koncerta bit će zatvorena Ulica Augusta Cesarca od 18 do 22 sata, dok će sam koncert u trajanju od 30-ak minuta započeti u 20 sati i 30 minuta. Od 8 do 22 sata parkirna mjesta s lijeve strane od semafora nasuprot vili Bedeković do križanja sa Stepinčevom i Aninom ulicom neće biti dostupna.

Program će biti organiziran sukladno mjerama HZJZ-a i „Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija“ te će zbog epidemioloških mjera broj ljudi biti ograničen.

Program: 

John Williams: Tema iz filma “Schindlerova lista”

Ruta Bobić, violina

Danijel Oto, klavinova

Odabir muzičkih brojeva iz monodramatske opere “Dnevnik Anne Frank” Grigorija Frida

Marija Lešaja – Anne Frank

Stjepan Vuger – klavinova

O sinagogi

Krajem 2019. godine započela je faksimilna rekonstrukcija uličnog pročelja Sinagoge u Varaždinu prema projektu iz 2006. godine koji je izradio Studio Kušan.

Projekt uključuje vraćanje kupola, kamenih elemenata te zidane oblike pročelja s početka 20. stoljeća, kada je Morandini dogradio postojeću Sinagogu izgrađenu i posvećenu 1861. godine.

Rekonstrukcija pročelja napravljena je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu, a projekt je vrijedan 2.3 milijuna s PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo 235.000 kuna. Sinagoga je uređivana prije desetak godina, kada je uloženo u krovište i bočna pročelja.

Nakon završetka radova krenut će se i s adaptacijom unutrašnjosti, za što je projekt radila Helena Njirić i za što Grad Varaždin već ima građevinsku dozvolu.

Sinagoga je projektirana kao polivalentna dvorana prvenstveno za koncertna događanja te predstavlja suvremenu interpretaciju njezine unutrašnjosti jedine sačuvane slike iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Dio unutrašnjosti bit će posvećen židovskoj kulturi, životu, značaju i sjećanju.

Sinagoga je jedno od dva zaštićena kulturna dobra židovske kulture, a Grad Varaždin ima i dokumentaciju za uređenje mrtvačnice na Židovskom groblju koja bi trebala biti interpretacijski centar te zajedno sa Sinagogom činiti kontrapunkt života i smrti, kulture i stradanja, otvorenosti i zatvorenosti.

Projektnu dokumentaciju financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Nastavite čitati

Kultura

Udruga “Kalinka” i djeca koja uče ruski jezik posjetili prvu partizansku bolnicu u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 25. travnja, Udruga “Kalinka” i djeca koja uče ruski jezik u međimurskim školama posjetili su prvu partizansku bolnicu u Europi “Petrova Gora”, gdje je bilo održano svečano otvorenje spomen ploče dr. Mariji Schlensinger.

Djecu i članove Udruge “Kalinka” prof. Tatjana Protulipac podsjetila je na povijest Korduna u Drugom svjetskom ratu, provela uz sva važna mjesta ovoga lijepog kraja i upoznala ih sa herojskim povijesnim trenucima Korduna u Drugom svjetskom ratu te sa nezaboravnom pričom o hrabroj liječnici Mariji Schlesinger.

Početkom rata Židovka – rođena Poljakinja, stomatologinja iz Varšave, u bolnici skrivenoj u gustoj šumi spasila je stotine ranjenih. Mariju Schlensinger 1943. godine ubili su suradnici okupatora u blizini bolnice. Grob joj je bio smješten na ulazu u jednu od zemunica u koju je bilo sklonjeno sedamdesetak ranjenih pa je tako liječnica, prikrivajući ulaz u zemunicu, ranjenike štitila i nakon smrti.

Izložba fotografija medicinskog osoblja prve partizanske bolnice u Europi pod nazivom „Partizanska bolnica – primjer međunarodne solidarnosti“ prikazala je kako se je stručnošću i humanošću čuvao i branio život u najtežim ratnim uvjetima. Osim centralne bolnice, kompleks ima nekoliko baraka – od operacijske dvorane s operacijskom stolom te instrumentima, do baraka u kojima su ležali ranjenici.

– Ove nedjelje moja djeca i ja bili smo s Udrugom “Kalinka” na izložbi u partizanskoj bolnici na Petrovoj gori. Imali smo čast što nas je prof. Protulipac upoznala i podsjetila na povijest Korduna u Drugom svjetskom ratu i provela nas kroz sva važna mjesta ovog lijepog kraja.

Cilj posjeta bio je razviti kulturu sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, kao i učiti o doprinosu heroja Hrvatske u pobjedi antifašističke koalicije te o velikom značenju bolnice za ranjene i bolesne partizanske borce – kaže predsjednica Udruge, Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati