Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Pazinu i brojnim drugim istarskim mjestima od 12. do 14. rujna održan je Četvrti međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“, koji organiziraju Udruga „Knjiga u centru“ iz Zagreba i Gradska knjižnica Pazin.

Uz mnoge programe namijenjene djeci te stručne skupove, predstavljena je najnovija knjiga varaždinskoga književnika Denisa Peričića „Pustinjak“, koju je, kao ravnopravni suautor, ilustrirao zagrebački likovni umjetnik Tomislav Tomić.

Riječ je o tzv. slikovnici za odrasle, knjizi koja u formi slikovnice na književno i likovno vrijedan način obrađuje zahtjevnije teme koje nisu namijenjene djeci. Ideja je to urednika „Knjige u centru“ Zorana Pongrašića, a biblioteka je nazvana „Vrata u podrum“.

U drugom kolu su, uz Peričićevu i Tomićevu, objavljene i slikovnice naših poznatih pisaca i ilustratora Zorana Ferića i Irene Jukić Pranjić te Zorana Žmirića i Valentine Briški.

Vrhunske ilustracije

Iako funkcionira kao samostalna priča, tekstualni dio „Pustinjaka“ zapravo je izvadak iz duže kajkavske pripovijetke Denisa Peričića „Fantažija o leksikografu“, uvrštene u „Antologiju hrvatske kajkavske proze“ Jože Skoka, a potom i u integralnu „Antologiju hrvatske kratke priče“ Miroslava Šicela.

Likovnu izvedbu Peričićevog teksta potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling!

Moju je priču Tomić ilustrirao u maniri velikih majstora poput Boscha ili Dürera.

Denis Peričić, inače autor ili suautor već 30-ak knjiga, baš kao i mnogi sudionici Festivala, oduševljen je Tomićevim ilustracijama kojima je dočarana priča o svetima Antunu Pustinjaku i Pavlu Pustinjaku:

– Pridajem posebnu pozornost vizualnom identitetu svojih knjiga, pa sam tako surađivao sa sjajnim ilustratorima poput Željka Prsteca i Vjerana Miljenovića ili sa Srećkom Lebincem, autorom odličnih fotografija, ali ovo mi je prva knjiga gdje je ilustrator ravnopravni suautor. Tomislav Tomić je u potpunosti „pogodio“ atmosferu priče, svojim crtežima prizvavši duh velikih majstora poput Hieronymusa Bosha i Albrechta Dürera, i sve to uskladio s mojim kajkavskim jezikom, koji također namjerno vuče na starinu, primjerice na leksik Ivana Belostenca. Zanimljivo je da mu pritom ni na koji način nisam ništa sugerirao. Štoviše, nismo izmijenili ni riječ putem telefona ili maila: upoznali smo se tek sad u Pazinu!
Sve ilustracije iz „Pustinjaka“ i drugih dviju novih knjiga iz biblioteke „Vrata u podrum“ predočene su na izložbi koja je svečano otvorena u pazinskoj LG galeriji. Sudionike Festivala primio je i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Stiže i “Prozamanterija”

Na Festivalu je sudjelovala i Anita Peričić, koja se u večernjem programu za odrasle prvi put okušala u javnom čitanju priča napisanih u suautorstvu sa suprugom Denisom. Te su priče objedinjene u njihovoj prvoj zajedničkoj knjizi „Prozamanterija“, upravo objavljenoj u nakladi Denisova matičnog nakladnika Hene com iz Zagreba.

Službeno će „Prozamanterija“ biti predstavljena 15. listopada na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici „Metel Ožegović“ u Varaždinu.

Osim toga, nakon što su lani osvojili prvu nagradu za književnu kritiku na tamošnjem natječaju, Anita i Denis Peričić nekoliko su dana ponovno bili gosti Književnog svratišta „Zvona i nari“ u Ližnjanu, koje uspješno vode pisci Natalija Grgorinić Rađen i Ognjen Rađen.

U međuvremenu je varaždinski književni dvojac osvojio i posebnu nagradu na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Trogir.

Komentari

Komentara