Povežite se s nama

Kultura

“Pustinjak”: jedinstvena knjiga Denisa Peričića i Tomislava Tomića

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Pazinu i brojnim drugim istarskim mjestima od 12. do 14. rujna održan je Četvrti međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“, koji organiziraju Udruga „Knjiga u centru“ iz Zagreba i Gradska knjižnica Pazin.

Uz mnoge programe namijenjene djeci te stručne skupove, predstavljena je najnovija knjiga varaždinskoga književnika Denisa Peričića „Pustinjak“, koju je, kao ravnopravni suautor, ilustrirao zagrebački likovni umjetnik Tomislav Tomić.

Riječ je o tzv. slikovnici za odrasle, knjizi koja u formi slikovnice na književno i likovno vrijedan način obrađuje zahtjevnije teme koje nisu namijenjene djeci. Ideja je to urednika „Knjige u centru“ Zorana Pongrašića, a biblioteka je nazvana „Vrata u podrum“.

U drugom kolu su, uz Peričićevu i Tomićevu, objavljene i slikovnice naših poznatih pisaca i ilustratora Zorana Ferića i Irene Jukić Pranjić te Zorana Žmirića i Valentine Briški.

Vrhunske ilustracije

Iako funkcionira kao samostalna priča, tekstualni dio „Pustinjaka“ zapravo je izvadak iz duže kajkavske pripovijetke Denisa Peričića „Fantažija o leksikografu“, uvrštene u „Antologiju hrvatske kajkavske proze“ Jože Skoka, a potom i u integralnu „Antologiju hrvatske kratke priče“ Miroslava Šicela.

Likovnu izvedbu Peričićevog teksta potpisuje zagrebački umjetnik svjetskoga glasa Tomislav Tomić, koji ilustrira i originalna engleska izdanja romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling!

Moju je priču Tomić ilustrirao u maniri velikih majstora poput Boscha ili Dürera.

Denis Peričić, inače autor ili suautor već 30-ak knjiga, baš kao i mnogi sudionici Festivala, oduševljen je Tomićevim ilustracijama kojima je dočarana priča o svetima Antunu Pustinjaku i Pavlu Pustinjaku:

– Pridajem posebnu pozornost vizualnom identitetu svojih knjiga, pa sam tako surađivao sa sjajnim ilustratorima poput Željka Prsteca i Vjerana Miljenovića ili sa Srećkom Lebincem, autorom odličnih fotografija, ali ovo mi je prva knjiga gdje je ilustrator ravnopravni suautor. Tomislav Tomić je u potpunosti „pogodio“ atmosferu priče, svojim crtežima prizvavši duh velikih majstora poput Hieronymusa Bosha i Albrechta Dürera, i sve to uskladio s mojim kajkavskim jezikom, koji također namjerno vuče na starinu, primjerice na leksik Ivana Belostenca. Zanimljivo je da mu pritom ni na koji način nisam ništa sugerirao. Štoviše, nismo izmijenili ni riječ putem telefona ili maila: upoznali smo se tek sad u Pazinu!
Sve ilustracije iz „Pustinjaka“ i drugih dviju novih knjiga iz biblioteke „Vrata u podrum“ predočene su na izložbi koja je svečano otvorena u pazinskoj LG galeriji. Sudionike Festivala primio je i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Stiže i “Prozamanterija”

Na Festivalu je sudjelovala i Anita Peričić, koja se u večernjem programu za odrasle prvi put okušala u javnom čitanju priča napisanih u suautorstvu sa suprugom Denisom. Te su priče objedinjene u njihovoj prvoj zajedničkoj knjizi „Prozamanterija“, upravo objavljenoj u nakladi Denisova matičnog nakladnika Hene com iz Zagreba.

Službeno će „Prozamanterija“ biti predstavljena 15. listopada na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici „Metel Ožegović“ u Varaždinu.

Osim toga, nakon što su lani osvojili prvu nagradu za književnu kritiku na tamošnjem natječaju, Anita i Denis Peričić nekoliko su dana ponovno bili gosti Književnog svratišta „Zvona i nari“ u Ližnjanu, koje uspješno vode pisci Natalija Grgorinić Rađen i Ognjen Rađen.

U međuvremenu je varaždinski književni dvojac osvojio i posebnu nagradu na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Trogir.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati