Povežite se s nama

Kultura

“Put emocija” prepun glazbe i poezije za varaždinske umirovljenike

Objavljeno:

- dana

U organizaciji udruge Ritam misli već četvrtu godinu za redom, u Domu za starije i nemoćne Varaždin održana je glazbeno-poetska večer pod nazivom ”Put emocija”.

Slap emocija  je nepresušno tekao i svojom svježinom donio tračak proljeća u sve prisutne. Mladi glazbenici, članovi škole gitare Društva naša djeca Varaždin; Bruna Hercigonja, Dora Lukačević, Linda Ljubić, Filip Kefelja, Ivor Vidović, pod budnim okom voditelja Damira Tomičića  iz Varaždina potaknuli su da se pjesma tiho zapjeva i krene u svim smjerovima. Pjesnici, gosti iz Slovenije, Miroslav Tičar i članovi KUD-a Janko Živko, Poljčane: Zdenka Detiček Opič, Danijela Dacinger i Dušica Kores  zajedno s pjesnicima našeg zavičaja:  Ružicom Marušić – Vasilić, Ljiljanom Vuglač, Melitom Makovec, Davorkom Črnčec, Darkom Foderom, Hanom Kunić, Milanom Novakom i Ljubicom Ribić darovali su svoje slapove riječi iznjedrene snagom života i obećali, vidimo se sljedeće godine.

Njima su se uz osmijeh i radost svih prisutnih pridružili i korisnici doma  Ružica Juras, Stjepan Graš i Slavica Dugandžić. Svojom su poezijom dali onu posebnu notu zajedništva i vrijednosti stvaranja. Pokazali da nema granica u stvaralačkom životu umjetnika. Godine kao godovi govore o iskustvu i daju finu patinu postojanju.

”Put emocija” je još jedan program udruge Ritam misli koji je čvrsto trasirao svoj put, put emocija, put davanja bez pitanja ”zašto?”. Voditelji i moderatori, Ljubica Ribić i Milan Novak, neumorni entuzijasti, i ove su godine povezali glazbu i poeziju u jedan bogato ukrašen vjenčić pozitivne energije poželjevši radost i što bolje zdravlje svim prisutnima.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje