Povežite se s nama

Crna kronika

Putar: Napao me nožem i prijetio da će nas zapaliti

Objavljeno:

- dana

SUSJED IZ NOĆNE MORE

Maltretirao je svoju majku, radi probleme, prijeti susjedu nožem, prijeti im da će ih ubiti, da će sve zapaliti, razbija automobile, a u takvom ponašanju ne sprečavaju ga ni stalni pozivi policiji, kao ni sudske presude i boravak u zatvoru. Kraj takvog susjeda već godinama živi obitelj Putar u varaždinskoj Kukuljevićevoj ulici na broju 20. Zapravo, njihov susjed je ilegalni stanar socijalnog stana. Zadnji potez susjeda iz noćne more, Tomice Bajsa (26), završio je dolaskom vatrogasaca i policije. Pokušao je zapaliti stan iz kojega ga Grad Varaždin pokušava izbaciti. Vjerojatno bi sve vrlo brzo i izgorjelo da u posjetu svojim roditeljima u ponedjeljak nije stigao Robert Putar i gotovo herojski ušao kroz prozor i počeo gasiti vatru.

– Oko 14:30 osjetio sam miris paljevine i vrlo brzo shvatio odakle to dolazi. Nakon što sam pozvao vatrogasce, uzeo sam vatrogasni aparat i ušao kroz prozor. U prvoj prostoriji već je gorjela hrpa zapaljenih krpa, a u drugoj je gorio kauč. Da se sve to nije dogodilo kada sam bio tamo, sve bi izgorjelo. To je stara zgrada koja u plafonima ima trstiku – ispričao nam je dan nakon događaja Putar, još vidno potresen događajem koji se mogao pretvoriti u tešku tragediju. Da, ovaj Varaždinac ima svoj vatrogasni aparat, čak dva. S obzirom na ono što već godinama trpi njegova obitelji, kupnja aparata nije ništa čudno.

zapalio krpe u jednoj prostoriji, u drugoj zapalio kauč

– Problemi s tim susjedom počeli su kad su se on i njegova nedavno preminula majka Nevenka uselili u stan prije sedam godina. On je i svoju majku maltretirao, kao i nas. Prije godinu dana napao me nožem te je osuđen na šest mjeseci zatvora za kazneno djelo pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, a osuđen je i za to što nam je prijetio da će nas ubiti. Nerijetko nam je govorio da će sve zapaliti, nas zapaliti, a prijetio je da će mi zapaliti i auto. To se nije dogodilo, ali mi je strgao brisače. Sve smo prijavljivali, ali zamislite kako je stresno biti kraj takve osobe i s čim moji roditelji, oboje stariji od 70 godina, moraju živjeti svaki dan – kaže Putar. Smatra da je stan u kojem je živio zapalio iz osvete Gradskim stanovima koji ga žele iz stana iseliti.

Poznat policiji: u 2012. imali čak 10 intervencija na toj adresi

Da je požar podmetnut i da su samo dan nakon požara uhitili počinitelja koji je prebačen u pritvor, potvrdili su nam i u varaždinskoj policiji, a njihova evidencija iz 2012. potvrđuje Putarove navode o nemogućem susjedu. – U Kukuljevićevoj na broju 20 službenici varaždinske policije na pozive građana pružili su deset intervencija od čega se tri događaja odnose na nasilje u obitelji (2 prijave u 2012. i jedna prijava u 2013. godini), jedan događaj narušavanja javnog reda i mira. U 2012. godini bilježimo događaj pokušaja samoubojstva i kaznenog djela prijetnje te prošlog ponedjeljka požar – kaže načelnik varaždinske policije Darko Jurčec.

Bajs je pod uvjetnom kaznom zbog napada na službenu osobu

Bajs je osim policiji poznat i sudu, a uz prijetnju ubojstvom i pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, koji su vezani uz susjeda, ima još osuda. Doznajemo da je 2007. okrivljen za još jedno podmetanje požara kao i da je trenutno pod uvjetnom kaznom zbog napada na službenu osobu te da mu je izrečena i mjera liječenja od ovisnosti.

Grad naredio deložaciju još 2012.
 Problema u stanu je bilo, potvrđuju i u Gradu Varaždinu. – Ugovor o najmu s Nevenkom Bajs otkazan je u srpnju 2012. jer stanarka nije ispunjavala obveze, no ona iz njega nije iselila, pa smo preko odvjetnika pokrenuli ovrhu za ispražnjenje stana. Prijedlog za ovrhu podnesen je u veljači 2013. varaždinskom Općinskom sudu, a Grad je obavijestio sud o hitnom postupku s obzirom na informacije o neprimjerenom ponašanju sina ovršenice, gospodina Tomice Bajsa. Usprkos tome da su susjedi Bajsovih u više navrata tražili intervenciju policije zbog postupanja Nevenke Bajs i njene obitelji, rješenje o ovrsi provedeno je tek sredinom prosinca 2013. Po donošenju rješenja o ovrsi, sud nas je obavijestio da je N. Bajs u međuvremenu umrla, slijedom čega smo predložili da sud pozove njenog sina na preuzimanje predmetnog ovršnog postupka – tvrde u Gradu Varaždinu.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Pijani Austrijanac kod dravskog mosta naletio na varaždinsku obitelj, ozlijeđeno i dijete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvijestili smo o prometnoj nesreći koja se u subotu, 27. studenoga, u popodnevnim satima dogodila kod dravskog mosta, a međimurska policija sada donosi detalje.

Naime, 47-godišnji Austrijanac upravljao je osobnim automobilom austrijskih registracija, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim, pod utjecajem alkohola od 0,91 promila.

– Dolaskom do ceste koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje, a da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom. Zbog toga je vozilom udario u osobni automobil varaždinskih registarskih oznaka s kojim je kolnikom državne ceste upravljao 36-godišnjak – ističe PU međimurska.

Ozlijeđeni su 36-godišnji vozač, 39-godišnja putnica i dijete iz njegovog vozila, koji su vozilom hitne pomoći prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je vozač teško, a putnica i dijete lakše ozlijeđeni.

– Kod putnice je moguća je prekvalifikacija ozljede u tešku ozljedu. Protiv 47-godišnjeg vozača zbog počinjenja kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – dodaje međimurska policija.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija spriječila tuču: pijani mladić (20) u Zagrebačkoj ulici napao vršnjaka i dvije djevojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nasilje, bijes, policija,

Operativno komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske je jučer, 28. studenoga, oko 00.10 sati zaprimio dojavu građana o narušavanju javnog reda i mira na parkiralištu u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu.

Na mjestu događaja policijski službenici utvrdili su da je mladić starosti 20 godina pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.93 na osobito drzak i nepristojan način verbalno i fizički napao jednog mladića starosti 20 godina i dvije djevojke starosti 18 godina.

Brzom intervencijom policije spriječeno je daljnje narušavanje reda i mira. Na mjestu događaja je zatečen mladić koji je narušavao javni red, te je priveden u prostorije Policijske postaje Varaždin. Prilikom fizičkog napada nije bilo ozlijeđenih osoba i nitko nije tražio medicinsku pomoć.

Protiv počinitelja policijski službenici podnijeti će prekršajni nalog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje