Povežite se s nama

Crna kronika

Putar: Napao me nožem i prijetio da će nas zapaliti

Objavljeno:

- dana

SUSJED IZ NOĆNE MORE

Maltretirao je svoju majku, radi probleme, prijeti susjedu nožem, prijeti im da će ih ubiti, da će sve zapaliti, razbija automobile, a u takvom ponašanju ne sprečavaju ga ni stalni pozivi policiji, kao ni sudske presude i boravak u zatvoru. Kraj takvog susjeda već godinama živi obitelj Putar u varaždinskoj Kukuljevićevoj ulici na broju 20. Zapravo, njihov susjed je ilegalni stanar socijalnog stana. Zadnji potez susjeda iz noćne more, Tomice Bajsa (26), završio je dolaskom vatrogasaca i policije. Pokušao je zapaliti stan iz kojega ga Grad Varaždin pokušava izbaciti. Vjerojatno bi sve vrlo brzo i izgorjelo da u posjetu svojim roditeljima u ponedjeljak nije stigao Robert Putar i gotovo herojski ušao kroz prozor i počeo gasiti vatru.

– Oko 14:30 osjetio sam miris paljevine i vrlo brzo shvatio odakle to dolazi. Nakon što sam pozvao vatrogasce, uzeo sam vatrogasni aparat i ušao kroz prozor. U prvoj prostoriji već je gorjela hrpa zapaljenih krpa, a u drugoj je gorio kauč. Da se sve to nije dogodilo kada sam bio tamo, sve bi izgorjelo. To je stara zgrada koja u plafonima ima trstiku – ispričao nam je dan nakon događaja Putar, još vidno potresen događajem koji se mogao pretvoriti u tešku tragediju. Da, ovaj Varaždinac ima svoj vatrogasni aparat, čak dva. S obzirom na ono što već godinama trpi njegova obitelji, kupnja aparata nije ništa čudno.

zapalio krpe u jednoj prostoriji, u drugoj zapalio kauč

– Problemi s tim susjedom počeli su kad su se on i njegova nedavno preminula majka Nevenka uselili u stan prije sedam godina. On je i svoju majku maltretirao, kao i nas. Prije godinu dana napao me nožem te je osuđen na šest mjeseci zatvora za kazneno djelo pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, a osuđen je i za to što nam je prijetio da će nas ubiti. Nerijetko nam je govorio da će sve zapaliti, nas zapaliti, a prijetio je da će mi zapaliti i auto. To se nije dogodilo, ali mi je strgao brisače. Sve smo prijavljivali, ali zamislite kako je stresno biti kraj takve osobe i s čim moji roditelji, oboje stariji od 70 godina, moraju živjeti svaki dan – kaže Putar. Smatra da je stan u kojem je živio zapalio iz osvete Gradskim stanovima koji ga žele iz stana iseliti.

Poznat policiji: u 2012. imali čak 10 intervencija na toj adresi

Da je požar podmetnut i da su samo dan nakon požara uhitili počinitelja koji je prebačen u pritvor, potvrdili su nam i u varaždinskoj policiji, a njihova evidencija iz 2012. potvrđuje Putarove navode o nemogućem susjedu. – U Kukuljevićevoj na broju 20 službenici varaždinske policije na pozive građana pružili su deset intervencija od čega se tri događaja odnose na nasilje u obitelji (2 prijave u 2012. i jedna prijava u 2013. godini), jedan događaj narušavanja javnog reda i mira. U 2012. godini bilježimo događaj pokušaja samoubojstva i kaznenog djela prijetnje te prošlog ponedjeljka požar – kaže načelnik varaždinske policije Darko Jurčec.

Bajs je pod uvjetnom kaznom zbog napada na službenu osobu

Bajs je osim policiji poznat i sudu, a uz prijetnju ubojstvom i pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, koji su vezani uz susjeda, ima još osuda. Doznajemo da je 2007. okrivljen za još jedno podmetanje požara kao i da je trenutno pod uvjetnom kaznom zbog napada na službenu osobu te da mu je izrečena i mjera liječenja od ovisnosti.

Grad naredio deložaciju još 2012.
 Problema u stanu je bilo, potvrđuju i u Gradu Varaždinu. – Ugovor o najmu s Nevenkom Bajs otkazan je u srpnju 2012. jer stanarka nije ispunjavala obveze, no ona iz njega nije iselila, pa smo preko odvjetnika pokrenuli ovrhu za ispražnjenje stana. Prijedlog za ovrhu podnesen je u veljači 2013. varaždinskom Općinskom sudu, a Grad je obavijestio sud o hitnom postupku s obzirom na informacije o neprimjerenom ponašanju sina ovršenice, gospodina Tomice Bajsa. Usprkos tome da su susjedi Bajsovih u više navrata tražili intervenciju policije zbog postupanja Nevenke Bajs i njene obitelji, rješenje o ovrsi provedeno je tek sredinom prosinca 2013. Po donošenju rješenja o ovrsi, sud nas je obavijestio da je N. Bajs u međuvremenu umrla, slijedom čega smo predložili da sud pozove njenog sina na preuzimanje predmetnog ovršnog postupka – tvrde u Gradu Varaždinu.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Motorist (34) jurio Možđencom te je pao i ozlijedio se

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 26. ožujka, oko 10.20 sati, u Možđencu, ozlijeđen je 34-godišnjak.

On je upravljao motociklom državnom cestom D-3 te je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad upravljačem, pri čemu je došlo do zanošenja motocikla na kolniku i udara u nekoliko markera za razdvajanje smjera vožnje.

Uslijed udara je zajedno s motociklom pao na kolnik, pri čemu je ozlijeđen, javila je policija. Medicinska mu je pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kriminalisti iz Murskog Središća riješili slučaj razbojništva i teške ozljede iz svibnja 2023.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 55-godišnjakom i 18-godišnjakom utvrđeno je kako su počinili kazneno djelo razbojništva i kazneno djelo teške tjelesne ozljeda na štetu 71-godišnjaka, javila je međimurska policija.

Naime, sumnja se kako su u srijedu, 31. svibnja 2023. godine, oko 21:30 sati u Prhovcu, najprije pozvonili na ulazna vrata kuće oštećenih te su se pritom predstavili kao policijski službenici. U trenutku kada je oštećeni 71-godišnjak otključao i otvorio vrata, počinitelji su fizički nasrnuli na njega, a potom i na oštećenog 49-godišnjaka. Osumnjičeni su tijekom razbojstva fizički ograničavali kretanje oštećenih, kako bi mogli pretraživati razne prostorije kuće. Tijekom pretraživanja osumnjičeni su ukrali novac i dr. vrijedne predmete, a potom su se udaljili s mjesta događaja, dok su oštećene zaključali u kući te im onesposobili kućni telefon kako o događaju ne bi mogli obavijestiti policiju. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 800 eura.

U opisanom događaju oštećeni 71-godišnjak zadobio je teške tjelesne ozljede, dok je oštećeni 49-godišnjak lakše ozlijeđen.

Protiv osumnjičenog dvojca zbog počinjenja kaznenih djela razbojništva i teške tjelesne ozljede, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Osumnjičeni 55-godišnjak trenutno se nalazi u istražnom zatvoru zbog počinjenja drugog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje