Povežite se s nama

Međimurje

Putem platforme građani Međimurja mogu sami podnijeti zahtjev za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Do jučerašnjeg dana u Međimurskoj županiji cijepljeno je 3205 osoba, a interes za cijepljenjem raste te se do sada gotovo 6500 građana prijavilo za cijepljenje protiv virusa COVID-19.

Kako bi cijeli proces cijepljenja bio potpuno transparentan, kvalitetno organiziran i jasan te kako bi se pacijentima olakšala komunikacija s liječnicima i epidemiolozima, Međimurska županija uspostavila je sustav organiziranja punktova, mobilnih timova i izrađivanje platforme, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za medije povodom predstavlja internetske platforme putem koje građani mogu podnijeti zahtjev za cijepljenje.

– Međimurje posljednjih tjedana ima relativno povoljnu epidemiološku situaciju, no i u ovom trenutku nastojimo razmišljati korak unaprijed te želimo našim građanima omogućiti dostupniju zdravstvenu skrb – rekao je Posavec.

Građani su do sada zahtjev za cijepljenjem mogli uputiti svojim liječnicima obiteljske medicine ili putem pozivnog centra koji je uspostavljen u Domu zdravlja Čakovec, a od danas mogu samostalno uputiti zahtjev pomoću posebno izrađene digitalne aplikacije za cijepljenje protiv COVID-19 u Međimurskoj županiji.

Internetska platforma predstavljena je u prostorima Doma zdravlja Čakovec, a ravnatelj dr. med.Branko Vrčićistaknuo je da programsko rješenje služi za predaju zahtjeva, administriranje unosa i pregled podataka.

Na taj se način omogućuje unos i pohrana zahtjeva za cijepljenje, filtriranje zahtjeva za cijepljenje prema različitim kriterijima, selekcije i kreiranje redoslijeda cijepljenja te mogućnost izrade potvrde o cijepljenju i eventualnih okolnosti zbog kojih do cijepljenja nije došlo.

Na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec

Aplikaciju je izradila tvrtka Infenso, poštujući sva prava Zakona o zaštiti osobnih podataka. Platforma je optimizirana za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec – www.dzck.hr/cijepljenje.

Osobe, koje žele podnijeti zahtjev za cijepljenje, popunjavaju tražene podatke u formu zahtjeva koji je popraćen objašnjenjima i uputama. 

Korisnicima će za popunjavanje biti potrebna zdravstvena iskaznica jer su na njoj traženi podaci, dok se u zahtjev upisuje e-mail adresa ili, ako netko podnosi zahtjev za osobu koja nema e-mail, broj telefona na koji će osoba biti kontaktirana radi daljnjih obavijesti.

Osobe koje su se prijavile za cijepljenje kod svojih liječnika ili putem pozivnom centra mogu se ponovno prijaviti kroz platformu, a ravnatelj Vrčić pozvao je građane koji su informatički pismeniji da pomognu onima koji se ne služe ili ne posjeduju potrebnu informatičku opremu.

Pojasnio je da pozivni centar za cijepljenje i dalje ostaje u funkciji, no zahvaljujući platformi omogućena je brza i efikasna komunikacija te filtriranje podatka što će znatno olakšati proces provođenja cijepljenja.

Prema predviđanjima voditeljice Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo dr. med. Višnje Smilović druga faza cijepljenja, odnosno cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, započet će sredinom veljače te će se odvijati na nekoliko punktova, a o načinu i provođenju cijepljenja građani će biti detaljno obaviješteni.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati