Povežite se s nama

Život i društvo

Putnici po rotoru trče za busevima!

Objavljeno:

- dana

OPASAN KRUŽNI TOK U ŽAROVNICI

– Još je jedno jadno djelo naših cesta. Već pet godina nisu uspjeli napraviti ugibališta za autobuse, tako da djeca i putnici moraju trčati po kružnom toku za autobusima da im stanu, a kakva je to opasnost, mogu potvrditi i šoferi autobusa – upozorio je čitatelj Nedeljko Črepinko.

Spomenuti kružni tok izgrađen je 2009. godine i to zajedničkom investicijom Grada Lepoglave i Županijske uprave za ceste (ŽUC) te je u njega uloženo 566.000 kuna.
Njegovom gradnjom željelo se riješiti opasno raskrižje koje je bilo jedna od najkritičnijih prometnih točaka na lepoglavskom području.

No, naš čitatelj upozorava da je pet godina kasnija kružni tok kojim se trebala riješiti opasno raskrižje i dalje opasan, te se pita ima li uopće sve potrebne dozvole.
– Kružni tok u Žarovnici je u katastrofalnom je stanju što se tiče građevinskih radova, a možda ni nema uporabnu dozvolu jer nije ucrtan u Katastar, što je u neku ruku i dokaz – navodi naš čitatelj

Autobusno stajalište smješta se u pravilu najmanje 20 metara poslije raskrižja, objašnjava Osonjački

Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a poziva se na Pravilnik o autobusnim stajalištima.
– Članak 10. tog Pravilnika propisuje da se na raskrižju cesta autobusno stajalište gradi, odnosno smješta u pravilu najmanje 20 metara poslije raskrižja u smjeru vožnje. S obzirom na navedeno i činjenicu da je kružni tok način regulacije raskrižja cesta, u kružnom toku nikako nije moguće smjestiti autobusno stajalište, niti je prilikom projektiranja kružnog toka bilo projektirano ugibalište. S obzirom na to da se u konkretnom slučaju radilo o uređivanju, odnosno spajanju postojećeg raskrižja dviju županijskih cesta, za isto nije bilo potrebno ishoditi akt o gradnji, odnosno uporabnu dozvolu – objasnio je ravnatelj ŽUC-a Osonjački.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje