Povežite se s nama

Život i društvo

Putnički vlakovi za Varaždin će opet kasniti: HŽ modernizira regionalnu prugu Zaprešić – Čakovec

Objavljeno:

- dana

Zbog radova na ugradnji tamponskog sloja pruga Zaprešić – Čakovec bit će zatvorena za sav promet između kolodvora Zaprešić i Zabok od petka 23. studenoga u 8.35 sati do nedjelje 25. studenoga u 17.40 sati.

U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok i obratno, Krapina – Đurmanec i obratno te Krapina – Hromec i obratno ,umjesto vlakova prevoziti autobusi prema rasporedu koji možete pogledati na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (www.hzinfra.hr), a obavijesti su istaknute i u kolodvorima i stajalištima.

Također, u petak 23. studenoga vlak br. 790 (Zagreb GK 15.18 – Kotoriba 18.24) neće voziti na relaciji Zagreb GK – Zaprešić. Zbog toga će na toj relaciji putnici vlaka br. 790 biti prevezeni vlakom br. 8052, koji će iz Zagreb Glavnog kolodvora polaziti u 15.18 sati.

U subotu 24. studenoga vlakovi br. 3004 (Zagreb GK 7.30 – Kotoriba 11.00) i 3016 (Zagreb GK 18.12 – Varaždin 21.03) neće voziti na relaciji Zagreb GK – Zaprešić. Zbog toga će na toj relaciji putnici vlaka br. 3004 biti prevezeni vlakom br. 8016, koji iz Zagreb Glavnog kolodvora polazi u 7.39 sati, a putnici vlaka br. 3016 bit će prevezeni vlakom br. 8068, koji iz Zagreb Glavnog kolodvora polazi u 18.23 sati.

Zbog posebne regulacije željezničkog prometa očekuju se kašnjenja pa se u HŽ-u ispričavaju putnicima zbog poteškoća koje bi mogli imati zbog presjedanja u autobuse i kašnjenja vlakova.

Dionica Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica kojom se prosječno preveze oko 100 tisuća putnika na mjesec. Riječ je o dionici dugoj oko 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije i elektrifikacije  vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto.

Povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenja te će na trasi biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini.

Rekonstrukcijom i elektrifikacijom te dionice povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba.

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje