Tražio se stolac više!

Putopisno predavanje na kojem se tražio stolac više održao je jučer zagrebački putopisac Tomislav Perko.

Naime, on je u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ pred više od stotinu zainteresiranih Varaždinaca pričao gdje je sve bio tijekom života i što je radio, a prezentirao je i svoje dvije knjige „1000 dana proljeća“ i „1000 dana ljeta“ te tako možda ohrabrio i ponekog Varaždinca ili Varaždinku da krene na putovanja.

Ovo je mladom putopiscu prvo putopisno predavanje održano u Varaždinu, a sastojalo se od tri dijela nazvanih „Tisuću dana proljeća“, „Tisuću dana ljeta“ i „Tisuću dana jeseni“.  

– Obišao sam pet kontinenata, sve osim Antarktike i Sjeverne Amerike, stoga je posjećenih država bilo jako puno. Zanimljive su priče i ljudi koje sam sreo, a i naglasak je na tome da su sva moja putovanja gotovo besplatna. Služio sam se alternativnim načinima putovanja kao što su couchsurfing, volontiranje, autostopiranje, tako da svatko na ovome predavanju može pronaći nešto za sebe – rekao je Tomislav Perko.

Dotakao dno života

Na putovanja ga je potaknuo, objašnjava, dosadašnji život koji je živio. Naime, 2007. godine radio je kao broker u Zagrebu, dionice su mu bile dio života te je, kako kaže, „ganjao karijeru i bio jako uspješan“.

Sljedeće godine, 2008., Hrvatsku je pogodila financijska kriza u kojoj je izgubio posao, a njegov dug je narastao na 200 tisuća kuna.

– U tom sam se trenutku pitao što da napravim sa svojim životom!? Dotakao sam samo dno – rekao je.

Tada se upoznao s couchsurfingom, internetskom društvenom mrežom koja spaja putnike i lokalce tako da im nude besplatan smještaj. Slušajući njihove priče, dobio je inspiraciju za svoja prva putovanja po Hrvatskoj i Balkanu, nakon čega su uslijedila dvomjesečna putovanja po Europi, a sve s budžetom od 50 kuna dnevno.

– Svaki puta kada sam se vratio u Zagreb, nije mi to bilo to. Problemi su me i dalje čekali, morao sam položiti ispite na fakultetu i otplatiti dug. Shvatio sam da ne mogu pobjeći od stvarnosti, stoga sam odlučio da idem stvoriti nešto. Odlučio sam početi pisati o svojim putovanjima te time stvoriti „win-win-win“ situaciju – pisati, putovati i inspirirati druge, ali i zaraditi novac o tih putovanja – objasnio je Perko.

Uslijedila su potpuno besplatna organizirana autostoperska putovanja kao što je ono do Istanbula, od kojih se većina putnika nije vratila kući, nego otišla dalje do Irana ili Sjeverne Afrike. U to je vrijeme počeo i pisati blog, a krenuo je i sa svojim YouTube kanalom.

Inspirirao ga je i američki glumac i komičar Ray William Johnson od kojeg je naučio da je svaka ideja ostvariva. Prva zemlja koju je posjetio izvan Europe bila je Bangladeš, a njegovo najveće putovanje oko svijeta, koje je trajalo tisuću dana, počelo je krajem 2011. godine i trajalo do sredine 2014. godine.

“Dan broj jedan”

– Putovanje je bila čista improvizacija. Nisu me toliko zanimale znamenitosti, već ljudi. Uvijek pričam o tome da je najteži dan u životu „dan broj jedan“ jer nije lako gledati ulice svoga grada i prijatelje koji će se udati i odrasti, a ja neću biti tu. No, nakon tog dana, sve je lakše. Samo se ne treba bojati krenuti – rekao je Perko. Nakon tisuću dana putovanja, vratio se i napisao knjigu „1000 dana ljeta“, koja je svijetlo dana ugledala početkom ove godine.

– Za dalje nemam nekih velikih planova, obišao sam sve što sam htio obići. A danas, kada shvatite da je vrlo jednostavno putovati po svijetu, vjerujem da će mi se ideja o novome putovanju pojaviti sama od sebe i da ću samo uzeti ruksak i odabrati destinaciju. Ne volim previše planirati za budućnost, ne vodim se očekivanja jer ona vode ka razočarenjima. Tako da „bumo vidli“ –  rekao je Tomislav Perko, jednostavan čovjek koji je odlučio putovati svijetom.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Komentari

Komentara