Povežite se s nama

Kultura

Putopisac Tomislav Perko predstavio se Varaždincima: piše, putuje oko svijeta i inspirira druge

Objavljeno:

- dana

Tražio se stolac više!

Putopisno predavanje na kojem se tražio stolac više održao je jučer zagrebački putopisac Tomislav Perko.

Naime, on je u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ pred više od stotinu zainteresiranih Varaždinaca pričao gdje je sve bio tijekom života i što je radio, a prezentirao je i svoje dvije knjige „1000 dana proljeća“ i „1000 dana ljeta“ te tako možda ohrabrio i ponekog Varaždinca ili Varaždinku da krene na putovanja.

Ovo je mladom putopiscu prvo putopisno predavanje održano u Varaždinu, a sastojalo se od tri dijela nazvanih „Tisuću dana proljeća“, „Tisuću dana ljeta“ i „Tisuću dana jeseni“.  

– Obišao sam pet kontinenata, sve osim Antarktike i Sjeverne Amerike, stoga je posjećenih država bilo jako puno. Zanimljive su priče i ljudi koje sam sreo, a i naglasak je na tome da su sva moja putovanja gotovo besplatna. Služio sam se alternativnim načinima putovanja kao što su couchsurfing, volontiranje, autostopiranje, tako da svatko na ovome predavanju može pronaći nešto za sebe – rekao je Tomislav Perko.

Dotakao dno života

Na putovanja ga je potaknuo, objašnjava, dosadašnji život koji je živio. Naime, 2007. godine radio je kao broker u Zagrebu, dionice su mu bile dio života te je, kako kaže, „ganjao karijeru i bio jako uspješan“.

Sljedeće godine, 2008., Hrvatsku je pogodila financijska kriza u kojoj je izgubio posao, a njegov dug je narastao na 200 tisuća kuna.

– U tom sam se trenutku pitao što da napravim sa svojim životom!? Dotakao sam samo dno – rekao je.

Tada se upoznao s couchsurfingom, internetskom društvenom mrežom koja spaja putnike i lokalce tako da im nude besplatan smještaj. Slušajući njihove priče, dobio je inspiraciju za svoja prva putovanja po Hrvatskoj i Balkanu, nakon čega su uslijedila dvomjesečna putovanja po Europi, a sve s budžetom od 50 kuna dnevno.

– Svaki puta kada sam se vratio u Zagreb, nije mi to bilo to. Problemi su me i dalje čekali, morao sam položiti ispite na fakultetu i otplatiti dug. Shvatio sam da ne mogu pobjeći od stvarnosti, stoga sam odlučio da idem stvoriti nešto. Odlučio sam početi pisati o svojim putovanjima te time stvoriti „win-win-win“ situaciju – pisati, putovati i inspirirati druge, ali i zaraditi novac o tih putovanja – objasnio je Perko.

Uslijedila su potpuno besplatna organizirana autostoperska putovanja kao što je ono do Istanbula, od kojih se većina putnika nije vratila kući, nego otišla dalje do Irana ili Sjeverne Afrike. U to je vrijeme počeo i pisati blog, a krenuo je i sa svojim YouTube kanalom.

Inspirirao ga je i američki glumac i komičar Ray William Johnson od kojeg je naučio da je svaka ideja ostvariva. Prva zemlja koju je posjetio izvan Europe bila je Bangladeš, a njegovo najveće putovanje oko svijeta, koje je trajalo tisuću dana, počelo je krajem 2011. godine i trajalo do sredine 2014. godine.

“Dan broj jedan”

– Putovanje je bila čista improvizacija. Nisu me toliko zanimale znamenitosti, već ljudi. Uvijek pričam o tome da je najteži dan u životu „dan broj jedan“ jer nije lako gledati ulice svoga grada i prijatelje koji će se udati i odrasti, a ja neću biti tu. No, nakon tog dana, sve je lakše. Samo se ne treba bojati krenuti – rekao je Perko. Nakon tisuću dana putovanja, vratio se i napisao knjigu „1000 dana ljeta“, koja je svijetlo dana ugledala početkom ove godine.

– Za dalje nemam nekih velikih planova, obišao sam sve što sam htio obići. A danas, kada shvatite da je vrlo jednostavno putovati po svijetu, vjerujem da će mi se ideja o novome putovanju pojaviti sama od sebe i da ću samo uzeti ruksak i odabrati destinaciju. Ne volim previše planirati za budućnost, ne vodim se očekivanja jer ona vode ka razočarenjima. Tako da „bumo vidli“ –  rekao je Tomislav Perko, jednostavan čovjek koji je odlučio putovati svijetom.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Kultura

Zbor Via iz Varaždina izveo Hrvatsku misu B. Papandopula u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbor Via iz Varaždina izveo je u petak u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Zagrebu Hrvatsku misu B. Papandopula pod dirigentskim vodstvom Luke Šopara.

Uz zbor Via nastupili su vrhunski vokalni solisti iz Hrvatske: Tia Pikija, sopran, studentica solo-pjevanja na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču, Martina Menegoni, mezzosopran, koja nastupa u opernim i koncertnim produkcijama diljem Hrvatske i inozemstva, Roko Radovan, tenor, solist opere zagrebačkog HNK i student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Matija Meić, jedan od vodećih hrvatskih baritona te solist opere u Münchenu.

Koncert je održan u sklopu devetnice uoči proslave zaštitnika župe sv. Mihaela, a na poziv župnika fra Gorana Rukavine. Publika koja je ispunila crkvu uživala je u zahtjevnim i veličanstvenim notama Hrvatske mise, antologijskog djela hrvatske zborske baštine, te je nagradila  izvođače dugim ovacijama i pozitivnim reakcijama.

– Hrvatska misa B. Papandopula je skladba koja svojim „dimenzijama“ (traje oko sat vremena) nadilazi okvire obreda mise, ali tekstualno, a velikim dijelom i glazbeno iz njega proizlazi. Nastala 1938. ili 1939. (autorovi zapisi o vremenu nastanka nisu jednoznačni) povodom jedne obljetnice pjevačkog društva Kolo (skladana je povodom 75. obljetnice društva, ali je praizvedena tek za 80. obljetnicu 1942. u Zagrebu), Hrvatska je misa pisana na (staro)hrvatskom jeziku i dosljedno slijedi tekst ordinarija mise. U glazbenom smislu skladba donosi sintezu raznovrsnih utjecaja. Kao djelo koje se naslanja na dugu tradiciju misnih uglazbljenja, Papandopulova misa sadrži recidive responzorijalnog (izmjena solista i zbora) i antifonalnog načina pjevanja (izmjena dviju grupa pjevača) koji u crkvenoj tradiciji sežu još u srednji vijek. Elementi onog prvog očituju se u dijaloškom tretmanu pojedinih solista u odnosu na zbor, a onog potonjeg u dijalogu grupe solista sa zborom te dvozborju u stavcima Svet i Blagosloven. Promatramo li je u užem povijesnom kontekstu, misa nastaje neposredno prije Drugog svjetskog rata, u vremenu nacionalnog skladateljskog stila obilježenog folklornim referencama ili glazbenim jezikom koji podsjeća na onaj folklorni. Ipak, elementi hrvatskog u Papandopulovoj misi vidljivi su više u nekom arhaičnom prizvuku i inspiraciji za njen nastanak (skladatelj sam navodi da ga je na skladanje nadahnula „iskonska ona crkvena pučka popijevka“) nego u konkretnim citatima narodnih napjeva ili imitiranju folklornog glazbenog izričaja – ističe Vedran Lesar, mag. musicol.

Zbor Via osnovan je 2009. godine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu koji okuplja srednjoškolce, studente i mlade zaposlene ljude. Najbitniji aspekt djelovanja zbora je liturgijsko pjevanje na misama u župi te koncertno okupljajući i pjevače iz okolice Varaždina.

Zbor je samostalno izveo djela skladatelja svih stilskih razdoblja od F. Durantea (Magnificat), G. F. Handela (The ways of Zion), F. Schuberta (Misa u G-duru), C. Francka (Misa u A-duru) do Anđelka Igreca (Pjesme štovanja i hvale), B. Brittena (Ceremony of Carols). Osim koncertnih izvedbi u Varaždinu, zbor je gostovao i u Zagrebu, Cresu (Creske kulturne večeri), Medulinu, Čakovcu, Mljetu te u Szombathelyju (Mađarska) i Mariboru (Slovenija). Također, zbor je sudjelovao u humanitarnim koncertima u organizaciji hrvatske podružnice Marijinih obroka.

Posebno se ističe i suradnja s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom te orkestrom Savaria iz Mađarske koja je rezultirala zajedničkom provedbom više velikih međunarodnih projekata koji uključuju koncertne izvedbe oratorija Stvaranje J. Haydna, oratorija Ilija F. Mendelssohna te kantate Carmina burana C. Orffa. Najveće ostvarenje zbora je samostalna izvedba Hrvatske mise Borisa Papandopula koja spada u najzahtjevnija i najvažnija djela hrvatske zborske baštine. Koncertna izvedba održana je u Peterskirche u Beču 2022. godine pod ravnanjem Luke Šopara i u suradnji s poznatim hrvatskim vokalnim solistima: Tijom Pikijom, Martinom Menegodni, Rokom Radovanom i Matijom Meićem.

Nastavite čitati

Kultura

Festivalska nedjelja uz koncert u dvorcu Trakošćan donosi i koncert u crkvi u Belcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncertom ansambla Camerata Garestin u varaždinskoj palači Sermage započela je prva festivalska subota. Ivana Lazar, Josipa Bilić, Berislav Puškarić, Dani Bošnjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar poveli su okupljene na glazbeno putovanje kroz baroknu ostavštinu glazbenika od sjevera do juga Europe.

– Vodili smo se idejom spajanja stilova baroknih glazbenika, pa smo se nakon što smo lani izvodili Buxtehudea ove godine odlučili na ovaj barokni spoj i vjerujem da će auditorij prepoznati kvalitetu djela koje smo izabrali – istaknuo je Krešimir Has prije koncerta na kojem su posjetitelji imali prigodu opustiti se u baroknu glazbu, ali i baroknu kavu.

U isto vrijeme, u subotnje prijepodne, u Glazbenoj školi u Varaždinu održana je prva barokna radionica za mališane. Na radionici koju su pripremili akademski glazbenici Kristina Abramović i Franjo Bilić djeca su na interaktivan način upoznala život Johanna Sebastiana Bacha i neke od njegovih kraćih poznatijih skladbi. Spajajući glazbu i pokret polaznici radionice imali su priliku svirati na instrumentu na kojima je skladatelj svirao – čembalu, te su zaplesali francuski ples iz tog doba – menuet.

Keramičari su i ove godine pokazali kako barok može utjecati na njihovo stvaralaštvo i pripremili odlične radove koje su izložili u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu na temu „Volim ba-rock“.

Izložba koja je dio programa „Total baroque“ ostaje postavljena do 23. studenog. I ove godine jedan je od koncerata na baroknom festivalu pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a.  Održan je u Uršulinskoj crkvi, a na njemu su se predstavile mlade glazbenice iz Irske okupljene u ansambl Dagda.

– Prvi put smo u Varaždinu. Predivno je i zaista uživamo u ovom gradu i krasnoj crkvi u kojoj smo imale prigodu nastupati s programom koji je zapravo kombinacija hrvatske i irske glazbe. Vrlo je bilo zanimljivo proučavati djelo hrvatskog baroknog skladatelja Ivana Šibenčanina za ovaj koncert, koji ima tog talijanskog baroknog stila u svom stvaralaštvu, a imaju ga i irski skladatelji, pa tako vidimo i neke poveznice – naglasila je Leonie Curtin iz ansambla.

Održan je sinoć i prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina. U crkvi u Svetom Jurju na Bregu u Međimurskoj županiji nastupili su Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar i Krešimir Has. Šarolika i raznovrsna festivalska subota završila je druženjem uz glazbu, ples i irsku gastronomiju u Irish corneru na Kapucinskom trgu u kojem je gostovao i irski chef Stephen Breslin.

Festivalska nedjelja 52. Varaždinskih baroknih večeri uz koncert u dvorcu Trakošćan donosi i koncert u crkvi u Belcu, a na oba će ta koncerta nastupiti sopranistica Teresa Duarte i Tiago Matias na lutnji.

Festivalsku nedjelju zaokružit će dvije orguljašice-Ursa Ljuban i Tea Kulaš koncertom na orguljama varaždinske Katedrale u 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje