Povežite se s nama

Život i društvo

PZ „Varaždinsko povrće“: kupnjom „barutane“ stekli uvjete za novi milijunski investicijski ciklus

Objavljeno:

- dana

Priča o Poljoprivrednoj zadruzi „Varaždinsko povrće“ je priča o uspjehu koja je započela 2005. godine. Svjesni da samo zajedničkim nastupom na sve zahtjevnijem i turbulentnijem tržištu mogu ostvariti svoje ciljeve, poljoprivrednici s područja Općine Vidovec osnovali su Zadrugu i od prvog dana započeli s realizacijom vrlo ambicioznih projekata. Malo tko je u to vrijeme vjerovao da će uspjeti realizirati infrastrukturne projekte, pratiti trendove u modernizaciji opreme i strojeva, pronalaziti kupce za svoje proizvode…

U petnaestak godina izmijenilo se nekoliko desetaka zadrugara. Neki su otišli svojim putom, novi su se pridružili. No, misija i ciljevi ostali su isti – izboriti lidersku poziciju u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Hrvatske. No, da bi u tome uspjeli, bilo je potrebno osigurati prostor za gradnju i opremanje najmodernijeg otkupnodistributivnog centra, a rješenje je pronađeno na prostoru bivšega vojnog skladišta, na pola puta između Varaždina i Nove Vesi, popularno nazvanog „barutana“.

Zadruzi je omogućen dugoročni zakup, a 20. ožujka 2013. godine polaganjem kamena temeljca započeli su radovi. Već 19. srpnja iste godine u rad je pušten moderno opremljeni prostor otkupnodistributivnog centra, u koji su zadrugari uložili više od 2,5 milijuna kuna vlastitog novca.

– Prostor je opremljen modernim strojevima za sortiranje, kalibriranje i pakiranje povrća, a izgrađene su i dvije hladnjače. Novi načini pakiranja omogućili su nam kvalitetniji i sigurniji nastup na tržištu. To je najveći investicijski projekt Poljoprivredne zadruge, čime je ispunjen jedan od temeljnih preduvjeta za razvoj Zadruge i povećanje proizvodnje – ističe upraviteljica Kristina Vidaček.

U stremljenju prema sve bržoj, kvalitetnijoj i učinkovitijoj usluzi, vidovečki zadrugari našli su se pred novim problemom. S obzirom na to da nekretnina koju PZ „Varaždinsko povrće“ ima samo u zakupu, ne postoji mogućnost prijave na natječaje iz fondova Europske unije.

– To je bio glavni motiv da od 2017. godine koristimo svaku priliku da ukažemo na svoje probleme, ali i nudimo rješenje u obliku otkupa objekta. Poslali smo nebrojene dopise i molbe na adrese različitih ministarstava, odlazili na sastanke, bili smo uporni i ustrajni u svom naumu – govori Vidaček.

Upornost se napokon isplatila. Nakon četiri godina na adresu „Varaždinskog povrća“ stigli su odluka i ugovor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za kupnju nekretnine.

– Nakon toliko godina čekanja, borbe i obećanja, s veseljem smo potpisali ugovor. Zadrugari su vlastitim sredstvima kupili bivše vojno skladište „barutanu“ i tako postali vlasnici, što je ključni korak za sve buduće aktivnosti. Čekaju nas ambiciozni planovi i milijunska ulaganja. Uz pakirnicu gradimo hladnjaču, odnosno skladište za 3000 tona krumpira. Isto tako, nadamo se da ćemo kroz mjesec ili dva dobiti status proizvođačke organizacije, na čemu radimo već nekoliko mjeseci. Ulagati nije lako, ali bez ulaganja nema napretka. Rezultati postignuti u prvih 15 godina govore da su vidovečki zadrugari postavili čvrste temelje na kojima generacije koje dolaze mogu razvijati ozbiljan posao. Svih ovih godina imali smo veliku podršku Varaždinske županije i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj na čelu s Dragutinom Vincekom, bez čije pomoći bismo mnogo teže realizirali planove – ponosno poručuje upraviteljica Vidaček.

Danas PZ „Varaždinsko povrće“ broji deset članova, koji obrađuju oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta. Godišnje proizvedu više od 6000 tona različitog povrća. U najvećoj mjeri riječ je o krumpiru i kupusu, koji zajedno čine 80 posto ukupne proizvodnje.

– Zajedničkim nastupom na tržištu naši zadrugari šalju jasnu poruku svim komercijalnim poljoprivrednim proizvođačima da je ključ uspjeha u zajedništvu i odgovornosti, koji donose materijalnu i socijalnu sigurnost svakomu pojedinačno te dobrobit cjelokupnoj zajednici u kojoj stvaraju. Stalnim ulaganjem u tehnološki napredak i organizaciju želimo dostići cilj da u što kraćem vremenu naše povrće stigne od polja do stola potrošača, jer znamo da samo svježe i kvalitetno povrće ima budućnost. Provođenjem HACCP sustava i poštujući zakonsku regulativu koja se odnosi na rukovanje hranom, osiguravamo svim korisnicima sigurnost i zdravstvenu ispravnost povrća. Također, veći dio zadrugara posjeduje i certifikat Global Gap. Iako je protekla 2020. godina u svakom pogledu bila izazovna i drugačija za poljoprivredu od prijašnjih, unatoč svemu što se dogodilo zadržali smo pozitivan stav te s velikom nadom očekujemo da će 2021. biti bolja i uspješnija – zaključuje Kristina Vidaček.

Život i društvo

PK Ivanec organizira akciju uklanjanja otpada oko Žganog vina i uz cestu prema vrhu Ivančice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Članovi Planinarskog kluba Ivanec ove nedjelje, 11. travnja, organiziraju akciju uklanjanja otpada koji su oko Žganog vina i uz cestu prema vrhu Ivančice odbacili pojedini izletnici.

Planinari pozivaju da im se u akciji pridruže i svi ostali zainteresirani članovi udruga te ekološki svjesni građani, kako bi svojim primjerom pokazali kako se čuva okoliš i upozorili pojedince da se, nažalost, ovakve akcije moraju organizirati upravo zbog njihova neodgovornog ponašanja.

Okupljanje svih sudionika akcije je u 9 sati na Žganom vinu, a nakon toga kreće se na teren.

Sa sobom je potrebno ponijeti rukavice, a svu ostalu potrebnu logistiku osiguravaju Grad Ivanec, Ivkom d.d. (koji će osigurati vreće i odvoz smeća) te Planinarski klub Ivanec.

Akcija će se provoditi u skladu s preporukama HZJZ-a.

Sve dodatne informacije dostupne su kod tajnika Stjepana Kuštelege, 091/7634655, te kod voditelja eko sekcije PK Ivanec Stjepana Strugara, 091/5457258.

– Nadamo se Vašem odazivu, a naša djeca i priroda oko nas bit će nam zahvalni. Zaštitimo prirodu, zaštitimo Ivančicu! – poručuju članovi PK Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati