Povežite se s nama

Crna kronika

Računalna prevara: s računa 28-godišnjakinje nekoliko tisuća kuna prebačeno na račun u Rumunjskoj

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 28-godišnjakinje iz Nove Vesi Petrijanečke da je oštećena kaznenim djelom Računalne prijevare, javila je PU varaždinska.

Prema prijavi, nju je jučer, 14. lipnja, putem poruke na mobitelu kontaktirala nepoznata osoba u namjeri kupovine proizvoda koji je prethodno ista oglasila na jednom Internet portalu za prodaju.

U komunikaciji s nepoznatom osobom ista je bila upućena kako se kupuje preko portala za prodaju, te da će joj novci za kupovinu biti uplatom putem portala prebačeni na njezin račun.

Odmah nakon toga je dobila poruku s linkom koji je otvorila i popunila sve tražene podatke o kartici, nakon čega je nepoznati počinitelj s računa uplatio iznos od nekoliko tisuća kuna na račun otvoren u Rumunjskoj.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

– Ovim putem apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca vrlo često su sve inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN – upozorava policija.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu.

Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Crna kronika

Na prijevaru od dvojice posudio skoro četiri milijuna kuna koje je potrošio na klađenje i kupovinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 32-godišnjak s područja Općine Sv. Juraj na Bregu počinio kaznena djela prijevare i davanja lažnog iskaza.

Naime, sumnja se kako je kroz duže razdoblje u više navrata lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem oštećenih (33-godišnjaka i 44-godišnjaka) u zabludu od njih pozajmio nešto manje od 4 milijuna kuna. Pozajmljeni novac osumnjičeni je potrošio za osobne potrebe i klađenje putem kladionica.

Ujedno, istraživanjem je utvrđeno kako osumnjičeni tijekom rujna 2021. godine na referadi za izdavanje osobnih iskaznica Policijske uprave međimurske, dao lažnu izjavu kako je izgubio osobnu iskaznicu da bi se potom u srpnju ove godine, tom „izgubljenom“ osobnom iskaznicom, prijavio u jednom pansionu na području Varaždina.

Protiv osumnjičenog 32-godišnjaka podnijeto je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Nastavite čitati

Crna kronika

U kanalu Hidroelektrane Varaždina pronađeno beživotno tijelo Dejana Plantaka iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potraga za Dejanom Plantakom (28) iz Sračinca tragično je završila. U četvrtak, 6 listopada u kanalu Hidroelektrane Varaždin pronađeno je njegovo beživotno tijelo.

On je nestao u ponedjeljak, 26. rujna, a samo tri dana kasnije u kanalu Hidroelektrane Varaždin pronađeno je njegovo osobno vozilo.

Policija i HGSS nastavili su za njim tragati i u četvrtak su završili su potragom.

Njegovo tijelo pronađeno je na rešetki ulazne građevine strojarnice hidroelektrane Varaždin.

Na mjesto događaja je izašao mrtvozornik koji pregledom nije uočio tragove i ozljede koji bi ukazivali na postojanje kaznenog djela. Po nalogu županijskog državnog odvjetništva mrtvo tijelo je prevezeno na Patologiju Opće bolnice Varaždin gdje izvedena obdukcija.

Njom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje