Povežite se s nama

U fokusu

Radelić: Drugi put me isključuju iz SDP-a!, Habek: Svašta! Postupak smo pokrenuli jer je član Predsjedništva

Objavljeno:

- dana

U SDP-u NIJE DOSADNO

Nakon što je Gradski odbor SDP-a Varaždin donio odluku o isključenju aktualnog varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića iz te stranke, Županijski odbor SDP-a je protiv njega 20. lipnja pokrenuo novi stranački postupak.

– Županijski SDP se u odluci o pokretanju stranačkog postupka o mojem isključivanju iz SDP-a vjerojatno vodio onom starom šalom o lukavom Muji koji poentira: „Fata je Fata, ali dvaput je dvaput“. I dok se takav stav možda može očekivati u kakvom vicu, nevjerojatno je da se takvom „logikom“ vodi Županijski odbor stranke koja me već isključila 14. lipnja, i to odlukom Gradskog odbora Varaždin. S pravom se pitam tko je tu lud? Kako je moguće biti dva puta isključen iz iste stranke? – zapitao se Radelić.

Habek: Pa ne možemo ga dvaput isključiti

Predsjednik SDP-a Varaždinske županije Mario Habek potvrdio je da je protiv Radelića pokrenuo stranački postupak, ali ističe da se ne radi o novom isključenju iz stranke.

– Gradski odbor je donio odluku o isključenju iz stranke, na što gospodin Radelić ima pravo žalbe. Županijski odbor ga ne može isključiti iz stranke, nego samo s pojedinačnih funkcija na županijskoj razini, što bi on trebao znati. Naime, član je Predsjedništva županijske organizacije SDP-a. Stranački postupak se odnosi na donošenje odluke o privremenom oduzimanju prava na obnašanje funkcija, a provest ćemo ga jer je svojim istupima nanio štetu stranci i na županijskoj razini – istaknuo je Habek.

Najavio je da će odluka biti donesena na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 4. srpnja.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje