Povežite se s nama

U fokusu

Radio Varaždin pred gašenjem uoči 70. rođendana: jedini spas je novi vlasnik?

Objavljeno:

- dana

BORBA ZA OPSTANAK

“Ne dajte da vas ugase!”, u eter su prošli tjedan poručili slušatelji Radija Varaždin djelatnicima jedne od najstarijih radiopostaja u Hrvatskoj. Od 1945. godine, kada je počeo emitirati program, Radio Varaždin nikada nije bio u težoj situaciji: račun im je blokiran, Porezna uprava je najavila popis pokretne radijske imovine radi pljenidbe, a djelatnici još uvijek nisu dobili plaću za travanj.

No to čak nije ni najgore: zbog neplaćenih računa, radiju prijeti iskopčanje električne energije. Dođe li do toga, glavni odašiljač bit će bez struje i Radio Varaždin neće dočekati 70. rođendan. Ukupni dug iznosi oko 1,5 milijuna kuna zbog čega je predan i prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe, koja još nije odobrena, jer nisu pribavljeni svi potrebni dokumenti.
Na sve to su djelatnici radija upozorili u srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu.

I to je moguće: Radio Varaždin je u srpnju blokirao njihov vlasnik, Termoplin!

– Problem Radija Varaždin je u prezaduženosti, odnosno nemogućnost otplate čak tri kredita podignuta u posljednjih deset godina. Kad tome dodate recesiju i česte smjene uprava, pogrešne poteze i loše odluke, onda nije niti čudno da je Radio Varaždin gotovo pred stečajem. Stečaj ne želimo, jer ne možemo naplatiti svoja potraživanja budući da je sva oprema založena zbog kredita. Postoji bolje rješenje. Vlasnik nas može prodati. Ako se odluči za prodaju, to treba biti prije nego što radiju isključe struju na odašiljaču – rekla je Andrea Žigić Dolenec, glavna sindikalna povjerenica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske Radio Varaždin.

Većinski vlasnik Radija Varaždin s više od 80 posto udjela je distributer plina Termoplin. I dok se drugi vlasnici grčevito bore da njihove tvrtke opstanu, nevjerojatno zvuči podatak da je Radio Varaždin prošli mjesec blokirao upravo vlasnik. On je ujedno i najveći vjerovnik: nakon što je banka raskinula ugovor o kreditu (jedan od čak tri koja otplaćuje Radio) i naplatila se od Termoplina kao sudužnika, direktor Ivan Topolnjak je aktivirao zadužnicu i blokirao vlastiti radio.

Kritična situacija je i posljedica čestih smjena uprava, pogrešnih poteza i loših odluka

– Termoplin više ne blokira račun Radija Varaždin. Za poslovanje nije i ne može biti odgovoran vlasnik, nego direktorica i nitko drugi. Na posljednjoj skupštini društva početkom srpnja od direktorice je zatražen prijedlog plana sanacije dugova. Međutim, još uvijek ga nisam primio. U svakom slučaju, na novoj sjednici Skupštine društva razgovarat ćemo o mogućim rješenjima – rekao nam je Topolnjak prošli utorak.

Zanimljivo je da je baš tog dana nakon punih mjesec dana odlučio povući zadužnicu i deblokirati račun Radija. To smo doznali od Kristine Androić, sada već bivše direktorice Radija Varaždin. I ne samo to: predočila nam je dokument koji opovrgava Topolnjakove tvrdnje. Ne samo da je dobio njezin prijedlog za sanaciju dugova, nego je 18. srpnja potvrdio da ga prihvaća. Međutim, uz neuobičajeni uvjet.

Djelatnicima Radija Varaždin posljednja plaća isplaćena je za ožujak

– Gospodin Topolnjak je zatražio da mu za uspješnost provedbe plana jamčim osobnom imovinom. Čak je naveo da će deblokirati Radio ako to učinim. Ne znam kako to drugačije nazvati nego sramotnim. Najveći problem Radija Varaždin su krediti u iznosu od 2,5 milijuna kuna, zatim 500.000 i 700.000 kuna, koje su u posljednjih deset godina podigle bivše uprave. Na radio sam se s rodiljnog dopusta vratila u svibnju. Zatekla sam tešku financijsku situaciju, a kada sam u srpnju uspjela donekle posložiti poslovanje, vlasnik nas je blokirao. S obzirom na to da me vlasnik ne podržava u nastojanjima da spasim njegovu imovinu, u ponedjeljak sam podnijela izvanredni otkaz ugovora o radu zbog neisplate plaća i ostavku na mjesto direktorice – rekla je Kristina Androlić u srijedu.

Ima spasa!

Ističe da se Radio Varaždin može spasiti od gašenja.
– Rješenje je prodaja novom vlasniku ili pronalazak novog strateškog partnera, a usporedo s tim Radio bi se morao preseliti u manji prostor – ističe bivša direktorica.
Da je prodaja rješenje, smatra i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. – HRT je iskazao interes za kupnju, a postoji još zainteresiranih za preuzimanje. S tim je upoznat i gospodin Topolnjak i vjerujem da će se postići dogovor i da se neće dogoditi da se radio ugasi – ističe Habuš, kojem su djelatnici Radija zahvalili na pomoći.

 

No djelovati se počelo tek prošli tjedan kada se “požar” već rasplamsao. Na tešku situaciju na Radiju Varaždin već dugo upozorava nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.
Još je 15. srpnja predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Hehetu poslao pismo u kojem iskazuje čuđenje činjenicom da je Termoplin, trgovačko društvo u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, vlasnik Radija Varaždina u kojem se djelatnicima ne isplaćuju plaće.

Avar: Kazneno djelo!

– Nepojmljivo je da Termoplin u 2013. godini iskaže dobit od 13,9 milijuna kuna, a istovremeno čini kazneno djelo neisplate plaća za osam radnika – naveo je Avar u pismu i zatražio da se razriješi direktor Ivan Topolnjak i naloži nezavisna revizija. Međutim, do prošlog tjedna nikakve reakcije nije bilo.
Iz gradonačelnikovih izjava se može naslutiti zašto.

 

– Grad Varaždin već godinama nema utjecaja na poslovanje Termoplina. Bivša vlast je 1996. ili 1997. godine u Statut te tvrtke unijela odredbu po kojoj se odluke donose sa 75-postotnom većinom. Grad Varaždin ima 50,99 posto udjela i bez Ivana Topolnjaka, kao drugog suvlasnika po veličini, ne može donijeti niti jednu odluku – naveo je Habuš. Iz toga se može zaključiti da je sudbina Radija Varaždin u rukama Ivana Topolnjaka. S obzirom na to da je riječ o višestruko nagrađivanom direktoru, treba vjerovati da će već ovaj tjedan početi rješavati probleme i donijeti odluke kojima će spasiti Radio Varaždin od gašenja.

Program emitiraju, plaće ne dobivaju

– Prvi veći financijski problemi Radija Varaždin počinju prije deset godina, kad je Radio Varaždin digao kredit od 2,5 milijuna kuna za uređenje prostora od 600 četvornih metara, koju je unajmio od Grada Varaždina. Unatoč tome što je već tada bilo problema u isplati plaća, kasnije su dignuta još dva kredita za održavanje likvidnosti i kupnju nove opreme. Uz visoke režijske troškove, najamninu i spomeničku rentu (budući da se radi o zgradi koja je spomenik kulture u središtu grada), te pad prihoda od marketinga zbog gospodarske krize, to je presudno utjecalo na teško financijsko stanje tvrtke, koja se danas suočava sa stečajem – istaknuli su djelatnici Radija Varaždin u prošlotjednom priopćenju.

Napomenuli su da je Radio Varaždin prije desetak godina imao 24 zaposlena, a danas ih ima pet. – Rade i dalje, iako nisu dobili plaću za posljednja četiri mjeseca. Zadnja plaća isplaćena je za ožujak ove godine – napomenuli su.
Istaknuli su da vlasnik, koji je ujedno i najveći vjerovnik, dosad nije bio spreman na dogovor i nagodbu. – Radnici se boje da je to put prema stečaju – naveli su.
Podršku su im pružili Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske i Ana Raić-Knežević, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva.
– Danas mnogi mediji služe za izvlačenje novca te u njima poslovanje nije transparentno. Upravo zbog toga i dolazi do takvih situacija, kakva je trenutno na Radiju Varaždin – rekla je Ana Raić-Knežević.

Mlada SDP-ovka nova direktorica?!

Ovaj tjedan trebala bi biti održana Skupština Radija Varaždin, na kojoj bi se uz predstavnika većinskog vlasnika Termoplina trebali okupiti i predstavnici ostalih suvlasnika, Varteksa, Varaždinske županije, Colasa Hrvatska i Zelendvora (zajedno imaju 20-ak posto udjela u tvrtki). Doznajemo da je direktor Termoplina Ivan Topolnjak za novu članicu Uprave predložio Dariju Sakač. Njegov prijedlog je veliko iznenađenje: radio bi od gašenja trebala spasiti članica Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije, koja dosad nije vodila niti jednu tvrtku.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje