Povežite se s nama

U fokusu

Radnici ostali bez plaće i posla zbog – Radnika!?

Objavljeno:

- dana

Mjesecima su (g)radili bez plaće

Mjesecima sam radio bez plaće, čak i na terenu, da bih na kraju ostao i bez radnog mjesta, požalio nam se dvadesetogodišnji Kristijan B. koji mjesecima čeka zaostala potraživanja koja nikako da stignu jer je i njegov bivši poslodavac ostao „kratkih rukava“.

– Kada sam u rujnu prošle godine počeo raditi u Graditeljstvu Pofuk, bio sam jako sretan. Dobiti posao u ova vremena nije lako, pogotovo ako ste mlad i bez velikog radnog iskustva. Početna radost, nažalost, ubrzo je prerasla u tugu. Nakon dva mjeseca rada plaća je počela kasniti, a onda se više nije isplaćivala, iako smo radili – prisjeća se Kristijan.
Na upit zašto je radio bez plaće, daje jednostavan odgovor.
– Rečeno nam je da će plaća stići čim nam drugi plate obavljene radove. Zato sam radio i na terenu, i to u Opatiji, Zagrebu i Rijeci gdje smo izvodili radove na zgradi Medicinskog fakulteta. Budući da plaću nismo dobivali, zajedno s drugim kolegama kupovao sam si hranu. I tako sve do srpnja ove godine kada sam ostao bez posla – veli Kristijan dodavši da nije jedini koji je tako prošao.

Radnik je lani imao prihod od 173 mil. i dobit 5,5 mil. kuna

Danas živi zahvaljujući pomoći roditelja jer posla nema, a ne može doći ni do neisplaćenih plaća.
– Dobivali smo isplatne liste, ali ništa s njima nisam uspio postići na FINA-i. To me razljutilo pa sam se obratio i drugim službama, ali također bez uspjeha. Tako i danas imam račun u minusu, odnosno u blokadi i ne vidim kako ću i kada uspjeti riješiti ovu situaciju – žali se dvadesetogodišnjak.
U Graditeljstvu Pofuk ne osporavaju da su dužni plaće.
– Radili smo kao kooperant za križevački Radnik do lipnja ove godine, a onda smo zbog neplaćanja prekinuli suradnju i zbog toga smo morali otpustiti šestero radnika. Za to poduzeće izvodili smo radove na sportskim dvoranama u Matuljima i Čistoj Velikoj. No potraživanja iz studenog prošle godine nismo uspjeli naplatiti do današnjeg dana. Ostali su nam dužni velik iznos i kada bi nam ga platili, mogli bismo podmiriti naša dugovanja prema zaposlenicima. Sada radimo na aktiviranju jamstva kako bismo počeli rješavati dugovanja – rekao nam je Ivan Pofuk pojašnjavajući zašto radnicima nisu isplaćene plaće.

Radnik ne odgovara

Je li i križevačkom Radniku ostao dužan investitor ili netko drugi? Ili je razlog nepodmirivanja obveza na koje ukazuje Graditeljstvu Pofuk nešto treće? Do odgovora na ova pitanja nismo uspjeli doći. Na upit upućen u Radnik nikakav odgovor nije stigao. To čudi, uzme li se u obzir da je riječ o tvrtki koja na domaćem i stranom tržištu radi već više od 60 godina te ima razgranatu djelatnost zahvaljujući čemu ostvaruje i dobre rezultate.
Uz građevinsku operativu, Radnik danas ima i betonaru, ciglanu i kamenolom. Ima i povezanu tvrtku koja se bavi distribucijom plina, a u svom sastavu ima i hotel Kalnik.
Među projektima koje je lani završio Radnik bila je i sportska dvorana u Čistoj Velikoj čija je gradnja stala prije osam godina jer je prigodom polaganja kamena temeljca tadašnji ministar Božidar Kalmeta obećao trodijelnu, umjesto jednodijelne dvorane ugovorene za iznos od 6,8 milijuna kuna. Ugovor o dovršetku trodijelne školske sportske dvorane vrijedan devet milijuna kuna potpisali su 2011. tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u ime države kao naručitelja, zatim predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec u ime izvođača radova te ravnatelj Osnovne škole Čista Velika Marijan Belamarić u ime investitora.
Zahvaljujući i tom projektu, Radnik je prošle godine ostvario prihod od 173 milijuna kuna te dobit od 5,5 milijuna kuna nakon oporezivanja. Zašto onda nisu plaćeni poslovi kooperantima, odnosno Graditeljstvu Pofuk?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje