Jutros od 7 sati dio radnika varaždinskog PZC-a, članova Nezavisnog cestarskog sindikata je u štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva.

Oni traže uređenje radnog vremena, povećanje osnovice za obračun plaće i uređenje koeficijenata, uz obavezu da minimalna plaća ne može biti manja od 4000 kuna neto, kao i isplatu dodataka na plaću.

Prema riječima Mijata Stanića, predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata, posljednjih nekoliko tjedana vrše se pritisci na radnike, članove NCS-a. Međutim svega nekoliko ih se isčlanilo.

– Radnicima PZC-a ovo je prvi štrajk i očekujemo da će se on proširiti te da će i drugi radnici uvidjeti da se moraju izboriti za bolje uvjete u kolektivnom ugovoru. Ovdje imamo jedan paradoks da su radnici zapravo suvlasnici tvrtke, a tretira ih se kao robove koji poslodavcu dolaze na nadnicu – rekao je Stanić.

Podsjećamo, zaposlenici PZC-a su članovi tri sindikata, a NCS ih okuplja oko 120.

– Ovdje su naši prethodnici podbacili u sindikalnom organiziranju i dopustili su da se radnička prava strahovito zapuste. To nas je i ponukalo da uđemo u štrajk, jer ni poslodavac nije navikao na pravo sindikalno djelovanje. Stoga ih čudi da Sindikat ima čvrste stavove u pregovorima oko kolektivnog ugovora u kojem tražimo da se eksplicitno reguliraju prava radnika. Pa i kada se gradi neki objekt, postoji ugovor između naručitelja i izvođača iz kojeg se jasno vidi kakva su čija prava i obaveze – pojasnio je Stanić.

Dodao je da radnici u štrajku traže da im se bolje organizira raspored rada jer se, barem tako tvrdi Stanić, u PZC-u „radnicima manipulira kao prije 500 godina“!

– Poziva ih se na posao kako se kome prohtije, a ne plaćaju im prekovremeni rad. Rasporede poslodavac ne priprema pravovremeno već na dnevnoj bazi, a posljedično trpi obiteljski život radnika. Ovo što se radi u PZC Varaždin je u svim suprotnostima  s demografskom politikom Vlade RH … – ukazuje sindikalni čelnik.

Nažalost, izgleda da Uprava PZC-a zasad ne želi ni čuti za promjenu odnosa prema zaposlenicima.

Više uskoro. 

Komentari

Komentara