Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Koke prekipjelo: rade i po 12 sati dnevno, na poslu su od 2 u noći do 14 sati

Objavljeno:

- dana

STALI S PROIZVODNJOM

Radnici varaždinske Koke danas su na oko sat vremena prestali s radom želeći na taj način upozoriti Upravu tvrtke da su na izmaku snaga. Uvjeti rada su teški i iscrpljujući: prekipjelo je radnicima na liniji koji svakodnevno rade i po 12 sati, od 2 u noći do 14 sati!

Predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković ističe da su radnici već dulje nezadovoljni uvjetima rada u Koki.

– Mi smo na to upozoravali i aposolutno podržavamo radnike. To je gorući problem, jer pojedini radnici imaju po 300 do 400 prekovremenih sati – rekao je Orešković te dodao da je Sindikat već nekoliko puta na to upozorio poslodavca.

– Vrijeme je da se problem s manjkom radne snage u Koki napokon riješi – ističe čelni čovjek Sindikata.

Sindikalist ne vjeruje da će Uprava riješiti radno vrijeme!

Doznali smo da su radnici s radom prekinuli na sat do dva i vratili se poslu. Navodno im je Uprava obećala da će kroz dva do tri tjedna organizirati rad drugačije kako smjene više ne trajale po 12 sati.

– Iskreno, ne vjerujem da će se to riješiti preko noći – skeptičan je Orešković, koji je još u ožujku ove godine u otvorenom pismu upozorio da se u Koki krši propisano radno vrijeme, a prekovremeni sati se ne plaćaju.

Direktor Koke Stjepan Sabljak tada je poručio da je nakon niza godina recesije prioritet “očuvanje radnih mjesta”.

Da su radnici Koke danas stali s radom, potvrdili su nam iz agencije za odnose s javnošću Manjgura te istaknuli da nam do daljnjega ne mogu dati nikakve druge informacije u ime Koke.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje