Povežite se s nama

U fokusu

“Radnik u Hrvatskoj mora imati iste uvjete za život kao i radnik u drugim zemljama EU-a”

SDP Varaždin izbori za EU parlament

Objavljeno:

- dana

Radnik je socijaldemokraciji u središtu interesa i baš je iz tog razloga Županijska organizacija SDP-a osnovala Savjet za suradnju sa sindikatima, a podržat će i referendumsku inicijativu sindikata „Stop radu do 67. godine“, rekla je predsjednica ŽO SDP-a i kandidatkinja za Europski parlament Barabara Antolić Vupora 25. travnja u Varaždinu na konferenciji za medije „Radnička prava u EU“.

Uz nju gosti na konferenciji za medije bili su Josip Juratović, SPD-ovo zastupnik i jedini Hrvat u njemačkom Bundestagu, nositelj liste SDP-a na izborima za Europski parlament Tonino Picula, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković, tajnik Regionalnog industrijskog sindikata Dragutin Varga te predsjednika SDP-ovog Savjeta za članstvo i organizacije Daniel Vlaisavljević.

U svom izlaganju Antolić Vupora je, najavljujući podršku sindikalnoj akciji, rekla da rad do 67. godine u Hrvatskoj nije opcija s obzirom na uvjete rada.

– Hrvatski građani trebaju imati uvjete kao u Europi. Radnik je socijaldemokraciji u središtu interesa. Želimo spriječiti iskorištavanje radnika, boriti se protiv raznih oblika prekarnog rada, odnosno rada do tri mjeseca, reguliranjem tog područja. Samo radnik koji ima zakonom zaštićene svoje interese može dati svoj puni doprinos društvu i biti važan dio razvoja. Odlazak radnika iz Hrvatske moramo spriječiti zagarantiranom minimalnom plaćom, SDP je tu dao svoja rješenja – kazala je predsjednica varaždinskog županijskog SDP-a te dodala da radnik u Hrvatskoj mora imati iste uvjete za život kao što ih ima radnik u drugim zemljama Europske unije.

Sindikalist Varga je istaknuo važnost zajedništva u sindikatu i okupljanje svih zvanja te podsjetio da su u Ivancu uspjeli spasiti firmu ITAS od propasti i dokazati da radnici mogu biti dobri gospodarstvenici.

SPD-ov zastupnik u njemačkom parlamentu Juratović, koji je u posjeti Varaždinu održao tematsko predavanje na Fakultetu organizacije i informatike na tu temu, naglasio je važnost izbora za Europski parlament zbog stabilnosti Europske unije, a za radnička prava rekao je da su nužna zbog stabilizacije ekonomije. Podsjetio je na prijedlog njemačkih socijaldemokrata o minimalnoj satnici za cijelu Europsku uniju od 12 eura. Zaključio je da je za kreiranje budućih politika nužna suradnja sa sindikatima.

EU parlamentarac i nositelj SDP-ove liste na izborima za EU parlament na izborima 26. svibnja Tonino Picula naglasio je nižu razinu radničkih prava i zaštite na radu nego prije 20 godina te da je došlo do globalizacije financijskih interesa i kapitala, ali ne i radničkih prava i solidarnosti. Dodao je da je Europska unija zanemarila zadovoljavanje temeljnih potreba i dostignutih vrijednosti kada govorimo o radničkoj klasi.

– Socijaldemokracija mora jasno reći ne s jedne strane porastu autoritarnosti, jer su u nekim članicama ugrožene temeljene demokratske vrijednosti, ali s druge strane rješenje ne može biti u super liberalizmu koji bi oslobodio tržišne sile svih restrikcija, s ciljem da se nametne jedna vrsta financijske produktivnosti kao temeljni kriterij društvenih odnosa. Ovo je prilika socijaldemokracije da se s jasnim stavovima obnovi – poručio je Picula u Varaždinu.

Kandidati SDP-a za Europski parlament, Barbara Antolić Vupora i Tonino Picula su, zajedno sa stranačkim kolegama, predstavili svoj europski program građanima Varaždina na Franjevačkom trgu.

U fokusu

Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

– Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

– Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

– Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

S današnjim danom kreću prve isplate povrata poreza osobama mlađim od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S današnjim danom, 10. svibnja, započinje isplata povrata poreza na dohodak osobama mlađim od 30 godina.

Naime, ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 % umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 % umanjenja porezne obveze.

Iz Porezne uprave već su ranije obavijestili da su obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani.

Porezna uprava započela je također putem Hrvatske pošte s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Nastavite čitati