Povežite se s nama

Sport

Radoslav Rogina: Biciklizam mi nedostaje, a u budućnosti bih volio raditi s djecom

Objavljeno:

- dana

– Teško je bilo prestati. Biciklizam mi je u krvi i dan-danas mi nedostaje. Jednostavno nisam potpuna osoba ako ne sjednem na bicikl – rekao nam je Radoslav Rogina, 42-godišnji Varaždinac koji je otišao u biciklističku mirovinu.

Njegova karijera trajala je čak 28 godina, a od toga je 21 godinu proveo u profesionalnim vodama.
Počeo je 1993. godine u varaždinskoj Slozi i nije ga trebalo nagovarati da sjedne na bicikl.

– Moj otac je bio biciklist, pa mi je usadio ljubav prema biciklizmu. To mi je u ono vrijeme bilo nekako prirodno, no nije da me netko tjerao na nešto – govori nam Radoslav, koji je ubrzo kao kadet prešao u slovensku momčad Perutninu Ptuj.

Titule

Ondje je ipak imao bolje uvjete i 1999. godine ušao u seniorsku konkurenciju. Ubrzo su stigli i rezultati. Majicu državnoga cestovnog prvaka Hrvatske Rogina je osvojio 2003., 2014. i 2016. godine.

Najveće pobjede su mu osvajanje utrka The Paths of King Nikola, Tour of Qinghai Lake, Tour de Slovenie i Cycling Tour of Sibiu.

– Najdraža pobjeda mi je sigurno na utrci kroz Kinu, odnosno Tour of Qinghai Lake. Utrka je trajala dva tjedna i bila je onako „na nož“. Slavio sam sa samo 2 sekunde prednosti ispred drugoplasiranoga, pa je pobjeda bila još slađa – naglasio je Rogina.

Na utrci CRO Race iz sezone u sezonu Rade je uvijek bio među vozačima koji su bili među glavnim favoritima za pobjedu u ukupnom plasmanu. Godine 2016. osvojio je 5. mjesto, godinu dana kasnije bio je jedanaesti, 2018. ostvario je najbolji plasman, 4. mjesto, da bi 2019. godine osvojio 10. mjesto.

Predstavljao je Hrvatsku i na dvojim Olimpijskim igrama. U Pekingu je 2008. godine osvojio 25. mjesto, dok je četiri godine kasnije u Londonu osvojio 41. mjesto.

Kroz svoju karijeru, osim za varaždinsku Slogu i slovensku Perutninu, nastupao je za slovenski Tenex i pulsku Loboriku, a najduže za slovenski Adria Mobil, u kojem je i završio profesionalnu karijeru.

Najbolje ekipe

U jednom trenutku bio je blizu potpisa za pro tour ekipu, no to se nije dogodilo. Godine 2004. nastupio je na Giru d’Italia.

– Živio sam od biciklizma više od 20 godina. Uglavnom sam bio dio kontinentalnih ekipa, no bio sam blizu i prelaska u one najbolje, odnosno pro tour ekipe. Nešto se uvijek na kraju izjalovilo, no nemam za čime žaliti u svojoj karijeri – jasan je sada bivši varaždinski biciklist, kojeg su u dugoj karijeri zaobilazile ozljede.

– Stvarno sam imao sreće što nikad u karijeri nisam imao ozbiljniju ozljedu. To je nevjerojatna stvar jer u prosjeku sam dnevno bio šest sati na biciklu. Ozbiljniji pad dogodio mi tek potkraj karijere, 2015. godine – istaknuo je Rogina, koji se još nije do kraja odlučio čime će se baviti nakon biciklističke karijere.

– Još uvijek se tražim. Trenutno sam serviser u ekipi Bahrain Victorious i radim neke individualne treninge, no najljepše mi je raditi s djecom. To mi je velika želja, prenijeti djeci svoje znanje o biciklizmu – zaključio je Rogina.

Sport

FOTO Više od 500 trkača u Varaždinu na Zimskom polumaratonu i druge dvije utrke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

DHMZ je jutros u 8 sati u Varaždinu izmjerio 0.5 stupnjeva, ali to nije zaustavilo trkače 6. Hervis Zimskog polumaratona.

Trče se još dvije utrke; Mrzli cener (10 km) i nova utrka Ledena petica (5 km).

Organizator je Trkački klub Marathon95, a Zimski polumaraton počeo je u 11 sati. Start i cilj su kod Arene Varaždin.

Za sve tri utrke prijavilo se više od 500 trkača.

Nastavite čitati

Sport

Golman Božidar Radošević na izlaznim je vratima NK Varaždina, kao problem istaknuo ponašanje trenera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši golman Hajduka Božidar Radošević je na izlaznim vratima Varaždina.

Iako je sjajno branio zadnje dvije utakmice, trener Mario Kovačević vratio ga je na klupu, piše 24sata.hr.

Bio je razočaran i uvidio jasan znak da se na njega ne računa u klubu pa je od sportskog direktora Nikole Šafarića tražio da ga pusti. Razgovarao je s čelnicima kluba i dogovorili su se da mi neće praviti probleme.

– Nije problem biti rezerva, uostalom šest mjeseci sam bio na klupi dok je branio Zelenika i to mi ne predstavlja problem. Stvar je u tome što ne želim i ne mogu prijeći preko ovakvog ponašanja trenera. Jednostavno, na takav način s njim ne mogu surađivati. To sam i rekao čelnicima kluba i oni su prihvatili moje objašnjenje. Na svu sreću, dovoljno sam u karijeri zaradio da ovakve stvari ne moram trpjeti, da se mogu držati svojih životnih principa. Želim da se prema meni ljudi ponašaju korektno, a ako to nije slučaj onda ću potražiti drugu sredinu – pojasnio je Radošević.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje