Povežite se s nama

Život i društvo

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji Dječjeg vrtića Novi Marof u punom su jeku

Objavljeno:

- dana

Radovi na Dječjem vrtiću Novi Marof u punom su jeku. U to su se uvjerili i gradski vijećnici u pratnji izvršne gradske vlasti prilikom obilaska radova na projektu dogradnje vrtića te nedavno završene energetske obnove.

Ova dva projekta koja će doprinijeti većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu vrijedna su gotovo 13 milijuna kuna.

– Napravili smo kratki obilazak da pokažemo gradskim vijećnicima i izvršnoj vlasti što se sve radi i kamo se ulaže gradski novac – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač naglasivši kako su ujedno obišli gradilište s projektantima i izvođačima radova kako bi uvidjeli u kojoj su fazi gradnje.

– Možemo biti prezadovoljni dinamikom izvođenja radova, ali i samim izgledom građevine. Kao što je rekao nadzorni inspektor, bit će to jedna od najsigurnijih građevina u Novom Marofu. Tu je i prekrasno uređeno igralište koje ćemo dodatno proširiti na radost sve djece, a kad se čitav okoliš uredi bit će to jedna krasna zaokružena priča – istaknuo je Jenkač.

Projekt energetske obnove vrijedan je 2,8 milijuna kuna, a sufinanciran je preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850.000 kuna. Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, teška preko 9 milijuna kuna, sufinancira se 85 % bespovratnim sredstvima Europske unije preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

– Sve ono što smo mogli za energetsku obnovu i dogradnju, mi smo kao lokalna samouprava povukli i efekti svega što smo do sada radili vidljivi su našim građanima – naglasio je Jenkač dodavši kako se kapacitet vrtića povećava gotovo duplo, a uz postojeća dva privatna vrtića te treći koji se uskoro otvara, u Novom Marofu bit će zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Dječji vrtić trenutno se dograđuje za četiri odgojne skupine u koje će se smjestiti djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.
– Potreban nam je prostor za djecu od prve do treće godine. Na području grada imamo dovoljno takve djece jer nam natalitet unatrag dvije-tri godine vidljivo raste, a sukladno tome i potrebe roditelja za smještajem djece u vrtić sve su veće – rekla je ravnateljica vrtića Karolina Fotak te dodala kako gradnjom dobivaju prekrasan atrij i prostorije za djelatnike vrtića čime će znatno poboljšati uvjete rada.

Ravnateljica je naglasila kako energetskom obnovom dobivaju puno po pitanju kvalitete rada, naročito kad je riječ o boravku i sigurnosti djece, no važna je i financijska strana priče.
– Zahvaljujući ovoj obnovi uštedjet ćemo mnogo na energentima, a rezultati su već sad vidljivi, u ovom kratkom razdoblju. Osobito mi je drago što uređujemo i igralište, tome se djeca posebno vesele – kazala je ravnateljica te dodala kako će Dječji vrtić Novi Marof po završetku radova imati jedno od najvećih i najljepših igrališta u sklopu dječjih vrtića u Varaždinskoj županiji.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje