Povežite se s nama

Kultura

Radovi u podrumu Županijske palače otkrili zanimljive stvari, najstariji nalazi potječu iz polovice 15. stoljeća

Objavljeno:

- dana

Zanimljivi nalazi pronađeni su prilikom radova u podrumu Županijske palače Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu, koji se preuređuje u Centar za posjetitelje u sklopu projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]

Županija je u projektu vodeći partner, a Turistička zajednica Varaždinske županije, Grad Csurgó (Čurgo) i Sveučilište Pannonia, Nagykanizsa kampus u Mađarskoj, kao projektni partneri.

U podrumu se trenutno izvode građevinski radovi, a ono što su pronašli izvođači i arheolozi bilo je iznenađenje, rekao je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović na konferenciji za novinare.

– Otkriven je dodatni bunar, kao i nove ogromne prostorije koje prate ulaz u palaču i prolaz ispod stepenica. Ugodno smo iznenađeni pronalaskom tih prostorija i radimo na koordinaciji s ciljem da ih stavimo u funkciju onakvog Centra za posjetitelje kako smo u startu zamislili, ali s novom funkcionalnošću i s novom vrijednošću – rekao je Jakopović.

Vanjska suradnica Gradskog muzeja Varaždin Marina Šimek, arheologinja u mirovini, istaknula je da istraživanja nisu dovršena, ali najinteresantnije što su pronašli jesu temelji.

– Uglavnom se radi o kamenoj građi, a riječ je o temeljima starije zgrade koja se nalazila na ovom mjestu. To je bila zgrada generalata koja je otprilike na ovom mjestu postojala od 16. stoljeća. Taj kameni i masivni temelji u neprekinutoj dužini od nekih 13 metara govore nam i o veličini te stare zgrade generalata – rekla je Šimek.

Pronađena je i velika količina pokretne arheološke građe. – Radi se o fragmentima keramike, keramičkog posuđa. Pronađeni su i dijelovi prozorskog stakla te velika količina životinjskih kostiju koje su odbačene kao otpad, a riječ je o ostacima hrane nekadašnjih žitelja ovog dijela grada. Pronađena je i zanimljiva količinu pećnjaka, odnosno dijelova kaljevih peći, tzv. kahli koje su nekada ovdje bile u upotrebi, od najjednostavnijih, najjeftinijih, do onih luksuznih i lijepih. Osim temelja, čini se da nam najstariji nalazi potječu iz otprilike polovice 15. stoljeća – pojasnila je Šimek.

Prostorije koje su otkrivene tijekom radova, prema riječima Šimek, predstavljaju najstariji dio Županijske palače.

– Posebno je interesantna jedna uska prostorija koja ima određeni pad i više sliči nekom prolazu. Njena funkcija je zasad nepoznata, ne možemo odrediti njenu namjenu, ali ostavlja nam mogućnost da je dokumentiramo, pamtimo i ne zaboravimo – zaključila je Šimek.

Konferenciji za medije prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove Marta Tobias, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini te predstavnici izvođača radova.

Podsjetimo da je ukupna vrijednost projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected] 1.245.215,36 eura, a s 85 % se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. U sklopu njega bit će uspostavljena dva centra za posjetitelje, jedan u Varaždinskoj županiji, a drugi u gradu Csurgó u Mađarskoj.

Vrijednost uređenja varaždinskog centra za posjetitelje koji će biti moderno opremljen je procijenjena na oko 6,3 milijuna kuna, od toga se na ugovorene građevinske radove odnosi 4,3 milijuna kuna. Europska unija projekt sufinancira s 85 %, dok će ostatak do zatvaranja financijske konstrukcije osigurati Varaždinska županija. Upravljačko tijelo Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska (Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine) odlučilo je da će ovaj EU projekt dobiti dodatno sufinanciranje iz Programa, s raspoloživim iznosom od 1.921.756,65 kuna (255.060,94 EUR) bespovratnih sredstava koji će se raspodijeliti na partnere. Varaždinskoj županiji se dodatno povećava proračun projekta za iznos od 1 milijun kuna (133.772,41 EUR).

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje