Povežite se s nama

Život i društvo

Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti obolijevanja kod žena

Objavljeno:

- dana

Trećeg tjedna u siječnju obilježava se 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, od 18. do 24. siječnja 2021., i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 23. siječnja 2021.

U doba globalne pandemije i bolesti koju uzrokuje koronavirus, u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno-informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti.

“Neću rak”

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „Neću rak“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednome mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca te popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Na stranici će također biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Najučinkovitije dostupne metode prevencije raka maternice su cijepljenje protiv HPV-a i otkrivanje raka u najranijim fazama na redovitim ginekološkim pregledima Papa-testom i HPV testom.

U studenome 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice, prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u sljedećih 10 godina postići da 90 % djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a te da 70 % žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a rak tijela maternice na četvrtome mjestu po učestalosti obolijevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među 10 najučestalijih sijela raka u žena. No, on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak u žena, iza raka dojke i štitnjače.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini su od invazivnog raka vrata maternice oboljele 274 žene (stopa od 13 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama, u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti.

Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ).

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3 pokazuju da dijagnosticirana razina petogodišnjeg preživljavanja raka vrata maternice za žene u razdoblju 2010. – 2014. iznosi 63 %, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje