Povežite se s nama

Život i društvo

Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti obolijevanja kod žena

Objavljeno:

- dana

Trećeg tjedna u siječnju obilježava se 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, od 18. do 24. siječnja 2021., i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 23. siječnja 2021.

U doba globalne pandemije i bolesti koju uzrokuje koronavirus, u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno-informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti.

“Neću rak”

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „Neću rak“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednome mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca te popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Na stranici će također biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Najučinkovitije dostupne metode prevencije raka maternice su cijepljenje protiv HPV-a i otkrivanje raka u najranijim fazama na redovitim ginekološkim pregledima Papa-testom i HPV testom.

U studenome 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice, prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u sljedećih 10 godina postići da 90 % djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a te da 70 % žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a rak tijela maternice na četvrtome mjestu po učestalosti obolijevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među 10 najučestalijih sijela raka u žena. No, on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak u žena, iza raka dojke i štitnjače.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini su od invazivnog raka vrata maternice oboljele 274 žene (stopa od 13 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama, u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti.

Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ).

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3 pokazuju da dijagnosticirana razina petogodišnjeg preživljavanja raka vrata maternice za žene u razdoblju 2010. – 2014. iznosi 63 %, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati