Povežite se s nama

Život i društvo

Raspisan natječaj za stipendije: pogledajte koja su zanimanja važna za Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

PRIJAVE DO 8. STUDENOG

Sve do 8. studenog studenti i mogu se prijaviti na natječaj za stipednije, koje je jučer raspisao Grad Varaždin.

Natječaj je raspisan za redovne studente druge i daljnjih godina preddiplomskih sveučilišnih studija, redovne studente druge i daljnjih godina integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, redovne studente diplomskih sveučilišnih studija, redovne studente druge i daljnjih godina kratkih i preddiplomskih stručnih studija, redovne studente specijalističkih diplomskih stručnih studija i učenike koji se školuju na srednjim školama za deficitarna zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Grada Varaždina.

Od studija, to su strojarstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, medicina, matematika, fizika, psihologija, farmacija, engleski i njemački jezik, a od deficitarnih zanimanja armirač, bravar, CNC operater, elektroinstalater, fasader, instaler, konobar, keramičar, mesar, pekar, soboslikar, stolar, tesar, vozač, zavarivač, zidar, tokar, strojobravar, obućar, tapetar, monter, autolakirer, krojač, galanterist i limar.

Prijave za natječaj dostavljaju se poštom ili osobno u Gradsku vijećnicu, a natječaj je objavljen i na web stranicama Grada Varaždina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje