Povežite se s nama

Kultura

Raspjevani učenici Glazbene škole u Varaždinu uvest će Zagrepčance u božićno raspoloženje

Objavljeno:

- dana

KONCERT UZ LUTRIJU

Glazbena škola u Varaždinu i veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj organiziraju koncert božićnih pjesama čime će sve goste uvesti u božićno raspoloženje.

Koncert će se održati u srijedu, 13. prosinca u 20 sati u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

Nakon koncerta uzvanici će moći sudjelovati u lutriji te kao nagradu osvojiti španjolske božićne slatkiše ili knjige.

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždinka je osvježenje na hrvatskoj opernoj sceni: Voditeljica me izbacila iz školskog zbora uz objašnjenje da nemam sluha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić.

Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama „Medij“ i „Carmen“ Hrvatskog narodnog kazališta, gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi glazbenu karijeru paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj „Traviati“ i „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog te u reprizi Mozartove „Čarobne frule“.

Uz to, već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima u Glazbenoj školi u Varaždinu.

– Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa, pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: „Ti se buš s tim v životu bavila“. I tako je sve krenulo – otkriva Margareta svoje glazbene početke nakon kojih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici u Cape Town-u te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi s Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako priznaje, nije uvijek išlo glatko.

– U osnovnoj školi tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha – prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje:– To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja, potrebno i malo sreće.

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim.

Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

Nastavite čitati

Kultura

Dva koncerta povodom trostruke obljetnice Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec ove godine obilježava trostruku obljetnicu!

Tako se navršilo 115 godina od rođenja međimurskoga glazbenog pedagoga po kojem je dobila ime – Miroslava Magdalenića. Osim toga, slave i 75 godina od osnutka Glazbene škole u Čakovcu te 25 godina Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Danas, 7. prosinca, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu u Čakovcu tim se povodom, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održava koncert Škole.

Isto će se tjedan dana kasnije, u utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati, ponoviti u Centru za kulturu “Rudar” u Murskome Središću.

Iz Umjetničke škole vas pozivaju da ih dođete podržati i uživati u prekrasnim predbožićnim zvucima i prizorima!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje