Povežite se s nama

Život i društvo

Rasplesana Cestica

Objavljeno:

- dana

FOLKLOR

Tijekom dvodnevnog Festivala folklora, održanoga u sklopu Dana Općine Cestica na pozornicu Osnovne škole uspeli su folklorne grupe svih generacija. 

Festival je održan u sklopu projekta DE-PARK, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje. Uz Općinu Cestica, u projektu sudjeluju i općine Bednja, Klenovnik, TKIC iz Lepoglave i Udruga Ekomuzej Lepoglava, dok su slovenske “boje branile” Podlehnik i Žetale te Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj Občine Rogatec i razvojna agencija Halo iz Cirkulana.

Polaznici starije skupine Dječjeg vrtića Zeko svojim su nastupom otvorili Festival. Potom su uz pratnju tamburaša zaplesali članovi folklorne sekcije KUD-a Općine Cestica, a atraktivnim nastupom predstavila se i školska plesna grupa „Achtung“. Nastupio je Muški vokalni oktet Župe Križovljan Sancta Crux, a potom i cestička ženska klapa Angeluš.
Prva večer Festivala završila je nastupom školskog benda „Čista petica“. Program u subotu započeo je mimohodom izvođača. Povorka se, uz zvukovnu pratnju Puhačkog orkestra iz Podlehnika, kretala Sportskom pa Varaždinskom ulicom, da bi iz središta Općine Dravskom ulicom krenula put šatora, postavljenog kod Osnovne škole Cestica.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Udruga „Životni zov“ Varaždin ostala bez agregata i moli građane za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Životni zov“ Varaždin, jedina udruga koja zbrinjava napuštene mačke u Varaždinu, i to trenutno njih više od 80, ostala je bez agregata.

Budući da se susreću s rekordnim brojem napuštenih i bolesnih mačaka te nedostatkom financijskih i drugih sredstava, ne mogu si priuštiti kupovinu novog, skupog agregata te su na svojoj Facebook stranici objavili apel za pomoć.

>> FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Ako netko može i želi, molimo da pomogne Udruzi te ustupi agregat besplatno ili po nižoj cijeni kako bi vrijedni članovi Udruge i volonteri mogli nastaviti spašavati i kvalitetno zbrinjavati napuštene mačke.

– Help! Ostali smo u Udruzi bez agregata. Kako smo sami u problemu sa svime, hitno tražimo nekoga tko ima, a da mu ne treba, ili zna nekoga tko ima agregat da kupimo korišteni ili novi po nešto jeftinijoj cijeni. Ne raspolažemo s velikom svotom novca 😐 Naime, nemamo skoro ništa! Molimo Vas za pomoć! – napisali su iz Udruge „Životni zov“ na Facebooku.

Nastavite čitati

Život i društvo

Čak pet naleta na srneću divljač u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla 24 sata zabilježeno pet naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Donjeg Ladanja, Ludbrega, Novog Marofa, Kapele Kalničke i Pake, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na svom području zamijetili kako je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje