Povežite se s nama

Život i društvo

“Raspodijeljen” proračunski novac za javne potrebe

Objavljeno:

- dana

iz Proračuna

Vijećnici Trnovca Bartolovečkog na prvoj su ovogodišnjoj sjednici prihvatili program javnih potreba za ovu godinu. Velik dio proračunskog novca utrošiti će se na najmlađe stanovnike Općine. Tako je za naknadu novorođenima osigurano 110 tisuća kuna, a za predškolski odgoj 1,58 milijuna kuna.

Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja, za razne će se programe izdvojiti 540 tisuća kuna. Za stipendiranje studenata i učenika osigurano je 165 tisuća kuna za više od 40 stipendija. Kako za najmlađe i školarce, Općina će se financijski pobrinuti i za ostale stanovnike Trnovca Bartolovečkog. Gotovo 600 tisuća kuna namijenjeno je za razne programe u zdravstvu i socijalnoj skrbi, od čega će se polovica novca utrošiti za pomoć umirovljenicima te invalidnima i socijalno uzdržavanim osobama. Više od pola milijuna kuna osigurano je za programe u kulturi – sredstva će dobiti i sedam udruga koje rade na očuvanju tradicije i kulturne baštine; više od 200 tisuća namijenjeno je za poduzetništvo, dok je za sport osigurano više od 400 tisuća kuna. Pet DVD-a s područja Općine dobit će 300 tisuća kuna.

– Vijeće je također dalo suglasnost komunalnoj tvrtci Varkom za planirane investicije, u vrijednosti od tri milijuna kuna. Riječ je o vodoistražnim radovima na vodocrpilištu „Bartolovec“, zatim rekonstrukciji dionice transportnog cjevovoda „Vodocrpilište Bartolovec – Vodocrpilište Tonimir“, kazao je načelnik Općine Zvonko Šamec. Za dovršetak izgradnje kanalizacijskog sustava za Trnovec Varkom planira utrošiti više od šest milijuna kuna.

– Radovi koji su započeli krajem prošle godine trebali bi se dovršiti ove i konačno bi sva kućanstva u Trnovcu trebala dobiti mogućnost priključka na kanalizaciju. Iako je obećanje dano prije mnogo godina, mi ga sad ispunjavamo – izjavio je Šamec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Radno u rasadnicima Parkova: pakiraju i utovaruju krizanteme multoflore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Parkovi

U rasadnicima Parkova ove je nedjelje, 24. listopada, radna atmosfera.

U tijeku je pakiranje i utovar krizantema multoflora po čijoj su proizvodnji, između ostalog Parkovi poznati diljem Hrvatske.

Krizanteme multiflore iz vlastite proizvodnje Parkova pakiraju se u zaštitne celofane i šalju u distribucijske centre velikih trgovačkih lanaca diljem Hrvatske.

Osim u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, krizanteme multiflore iz proizvodnje Parkova mogu se kupiti u Vrtnom centru Parkova d.o.o., cvjećarnici Krizantema, kao i na štandovima prigodne prodaje koji će biti postavljeni pored Varaždinskog groblja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje