Povežite se s nama

Kultura

Rasprodana Katedrala, prijenos na Korzu i svjetlosni perfomans

Objavljeno:

- dana

Otvorene Varaždinske barokne večeri

Koncertom talijanskih i hrvatskih glazbenika u varaždinskoj katedrali započele su 44. Varaždinske barokne večeri.

Italija je kao zemlja partner dobila čast da otvori priredbu.

Pred brojnim domaćim uglednicima i predstavnicima diplomatskog zbora, akreditiranog u Republici Hrvatskoj, nastupila je Accademia Bizantina, varaždinski katedralni zbor Chorus Angelicus, operna pjevačica Rodica Vica…

Svi su oni izvodili neko od djela velikih baroknih skladatelja poput Correlija, Vivaldija i drugih majstora barokne glazbe.

Barok i kultura su način života Varaždinaca

– Barok nosi u sebi ono nešto što nas čini boljim osobama – istaknuo je na otvorenju zamjenik ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, Borislav Šipuš.

Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik ponovio je svoje riječi s nedavne konferencije za novinare.

– Barok i kultura su način života Varaždinaca jer barok je zapisan u njihovom genetskom kodu – rekla je.

Talijanska veleposlanica Emanuele D’Alessandro, koja je naglasila odličnu suradnju na kulturnom i gospodarskom planu, najavila je nastup svojih zemljaka.

Turski dan

Osim u Varaždinu i dvorcu Trakošćan, dio koncerata održat će se i u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Belecu te u Krapini, Prelogu i Križevcima.

Ono što mnogi ljubitelji baroka čekaju je Turski dan, 23. rujna, kada će nastupiti Pere ansambl, dok će u Galeriji Ajngel biti otvorena izložba  na kojoj će se predstaviti dvadestak fotografija na temu turskog baroka. U Turskoj se barok skladao za palače i hareme.

Video zid i svjetlosni performance

Kad već govorimo o izložbama, spomenimo da će se u Zagrebu u čast Varaždinskih baroknih večeri otvoriti izložba „Svjetlost baroka“ na kojoj će od 28. listopada do 31. siječnja biti izloženo 33 djela talijanskog umjetnika Barbieria.

Za sve koji su željeli pogledati otvorenje, ali uspjeli ući u Katedralu, prijenos je organiziran putem video zida na varaždinskom Korzu. Ono što su organizatrori cijelo vrijeme najavljivali kao iznenađenje bio je svjetlosni performance koji je uslijedio nakon otvorenja i koncerta u Katedrali.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!