Povežite se s nama

Međimurje

Rastu zaposlenost, ulaganja i dobit, ali je prosječna plaća Međimurcima i dalje najniža

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSTVO

Brojni gospodarski pokazatelji potvrđuju da je Međimurska županija najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske, odmah iza Grada Zagreba, te jedina županija u kontinentalnom dijelu u kojoj je BDP bio veći nego 2008. godine.

Manjak radnika

– Imamo povećanje broja zaposlenih, povećanje broja poduzetnika, rastu investicije i dobit, tako da možemo reći da smo trenutno na rezultatima boljima nego 2008. godine. Do kraja godine očekujemo još bolje rezultate nego u prošloj godini. Dakle, nastavak rasta prihoda, ali i rashoda, no rezultati su pozitivni – rekao je Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije na 88. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Iako je prosječna plaća u 10 godina narasla za tisuću kuna, to je i dalje za 19,3 posto manje od državnog prosjeka

Kada su u pitanju investicije, Međimurje bilježi rast od 10,4 posto te zauzima 10. mjesto u zemlji, a poduzetnici Međimurske županije su u 2016. godini uspješnije poslovali i ostvarili bolje poslovne rezultate te iskazali neto dobit u iznosu od 533,1 milijuna kuna, koja je za 13,7 posto veća od neto dobiti u 2015.

Pročelnik Radanović izvijestio je i da se pozitivni trendovi nisu u jednakoj mjeri odrazili na prosjek plaća u Međimurju.
– Iako je u posljednjih deset godina prosječna neto plaća porasla za tisuću kuna, te današnji prosjek iznosi 4.149 kuna, to je još uvijek za 19,3 posto manje od nacionalnog prosjeka – zaključio je Radanović.

– Cijelo vrijeme upozoravamo na plaće u našoj županiji, također na nacionalnom nivou na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a i sindikati se cijelo vrijeme bore za povećanje minimalne plaće i za uređenje odnosa na tržištu rada – naglasio je predsjednik GSV-a Mladen Zemljić.
U ime poslodavaca u raspravu se uključio Ivan Senčar, koji je zaključio da se gospodarska situacija kreće prema boljitku.

Suradnja

– No, trebamo zajednički raditi na rješavanju poteškoća poslodavaca i radnika, ali i na nedostatku radne snage s kojom se poslodavci susreću, što je svakako puno širi problem. Suočavamo se s negativnom demografskom slikom, što je problem koji se mora rješavati na nacionalnoj razini – istaknuo je Senčar.

Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iznijela je najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama.
– Bilježimo rekordno nisku nezaposlenost. Trenutno je 3141 osoba u evidenciji, što označava smanjenje od 11,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Samo prošli mjesec iz evidencije je zbog zaposlenja izbrisano 568 osoba, što je velika brojka, te bi nezaposlenost uskoro mogla pasti ispod 8 posto, uz trenutno oko 40.000 zaposlenih – objasnila je Kodba.

Prema sadašnjim trendovima nezaposlenost bi uskoro mogla pasti ispod osam posto

Da bi se neke stvari na tržištu promijenile potrebna je reakcija državnih struktura i nadležnih ministarstava.
– Da bi se primanja povećala, što govorim unazad tri-četiri godine, nije i ne može biti sve na poslodavcu. Ne možemo izmisliti novac, novac se mora zaraditi da bi se mogao raspodijeliti. Da se novac zaradi, moraju se stvoriti okviri, a okvire ne stvaramo ni mi poslodavci ni gospodarstvo, već ih stvara država.

Nažalost, mi padamo na prvom koraku, državi koja ne stvara okvir za nas poslodavce da bi mogli raditi i nagraditi naše zaposlenike – prozvao je Davor Sabolić.

Međimurski župan Matija Posavec osvrnuo na probleme na nacionalnoj razini, na koje, iako Županija nema direktni ni veliki utjecaj, može pomoći.
– Ideja je da se tekstilna i obućarska industrija oslobode dijela doprinosa koji se uplaćuju državi te da se preusmjere u neto plaću. Veće plaće generirat će i trošenje, pa se novac ponovno vraća u državnu blagajnu. Apeliram da već danas uputimo inicijativu za ovakvim rješenjem – poručio je župan.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje