Povežite se s nama

Međimurje

Rastu zaposlenost, ulaganja i dobit, ali je prosječna plaća Međimurcima i dalje najniža

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSTVO

Brojni gospodarski pokazatelji potvrđuju da je Međimurska županija najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske, odmah iza Grada Zagreba, te jedina županija u kontinentalnom dijelu u kojoj je BDP bio veći nego 2008. godine.

Manjak radnika

– Imamo povećanje broja zaposlenih, povećanje broja poduzetnika, rastu investicije i dobit, tako da možemo reći da smo trenutno na rezultatima boljima nego 2008. godine. Do kraja godine očekujemo još bolje rezultate nego u prošloj godini. Dakle, nastavak rasta prihoda, ali i rashoda, no rezultati su pozitivni – rekao je Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije na 88. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Iako je prosječna plaća u 10 godina narasla za tisuću kuna, to je i dalje za 19,3 posto manje od državnog prosjeka

Kada su u pitanju investicije, Međimurje bilježi rast od 10,4 posto te zauzima 10. mjesto u zemlji, a poduzetnici Međimurske županije su u 2016. godini uspješnije poslovali i ostvarili bolje poslovne rezultate te iskazali neto dobit u iznosu od 533,1 milijuna kuna, koja je za 13,7 posto veća od neto dobiti u 2015.

Pročelnik Radanović izvijestio je i da se pozitivni trendovi nisu u jednakoj mjeri odrazili na prosjek plaća u Međimurju.
– Iako je u posljednjih deset godina prosječna neto plaća porasla za tisuću kuna, te današnji prosjek iznosi 4.149 kuna, to je još uvijek za 19,3 posto manje od nacionalnog prosjeka – zaključio je Radanović.

– Cijelo vrijeme upozoravamo na plaće u našoj županiji, također na nacionalnom nivou na Gospodarsko-socijalnom vijeću, a i sindikati se cijelo vrijeme bore za povećanje minimalne plaće i za uređenje odnosa na tržištu rada – naglasio je predsjednik GSV-a Mladen Zemljić.
U ime poslodavaca u raspravu se uključio Ivan Senčar, koji je zaključio da se gospodarska situacija kreće prema boljitku.

Suradnja

– No, trebamo zajednički raditi na rješavanju poteškoća poslodavaca i radnika, ali i na nedostatku radne snage s kojom se poslodavci susreću, što je svakako puno širi problem. Suočavamo se s negativnom demografskom slikom, što je problem koji se mora rješavati na nacionalnoj razini – istaknuo je Senčar.

Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iznijela je najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama.
– Bilježimo rekordno nisku nezaposlenost. Trenutno je 3141 osoba u evidenciji, što označava smanjenje od 11,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Samo prošli mjesec iz evidencije je zbog zaposlenja izbrisano 568 osoba, što je velika brojka, te bi nezaposlenost uskoro mogla pasti ispod 8 posto, uz trenutno oko 40.000 zaposlenih – objasnila je Kodba.

Prema sadašnjim trendovima nezaposlenost bi uskoro mogla pasti ispod osam posto

Da bi se neke stvari na tržištu promijenile potrebna je reakcija državnih struktura i nadležnih ministarstava.
– Da bi se primanja povećala, što govorim unazad tri-četiri godine, nije i ne može biti sve na poslodavcu. Ne možemo izmisliti novac, novac se mora zaraditi da bi se mogao raspodijeliti. Da se novac zaradi, moraju se stvoriti okviri, a okvire ne stvaramo ni mi poslodavci ni gospodarstvo, već ih stvara država.

Nažalost, mi padamo na prvom koraku, državi koja ne stvara okvir za nas poslodavce da bi mogli raditi i nagraditi naše zaposlenike – prozvao je Davor Sabolić.

Međimurski župan Matija Posavec osvrnuo na probleme na nacionalnoj razini, na koje, iako Županija nema direktni ni veliki utjecaj, može pomoći.
– Ideja je da se tekstilna i obućarska industrija oslobode dijela doprinosa koji se uplaćuju državi te da se preusmjere u neto plaću. Veće plaće generirat će i trošenje, pa se novac ponovno vraća u državnu blagajnu. Apeliram da već danas uputimo inicijativu za ovakvim rješenjem – poručio je župan.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje