Povežite se s nama

Novosti

Ratko Maček na putu isključivanja iz HDZ-a.

Objavljeno:

- dana

Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije

Ratko Maček na putu je isključivanja iz HDZ-a. Isto vrijedi i za njegovog suradnika Kristijana Igreca, kao i za Željka Mekovca, dugogodišnjeg pročelnika varaždinskog Područnog ureda Porezne uprave.

Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije jednoglasno je donio odluku o isključivanju Ratka Mačeka, bivšeg novinara HTV-a i kasnije vrlo utjecajnog glasnogovornika Sanadorove Vlade, a danas optuženika u slučaju Fimi Media. Upravo je potonje razlog što će se o prijedlogu Županijskog odbora HDZ-a još ovog mjeseca odlučivati županijski Časni sud, a u slučaju potvrde isključenja Mačeku preostaje još mogućnost žalbe Časnom sudu u Zagrebu.

Isključivanje iz stranke prijeti i Kristijanu Igrecu, kojemu je Maček svojedobno pomogao da bude povjerenik HDZ-a u gradu Varaždinu, a zatim se zaposlio u FINA-i gdje je i danas direktor Sektora upravljanja ljudskim resursom i korporativnom podrškom. Razlog pokretanja postupka njegovog isključenja također je to što puni stupce „crnih kronika“, točnije sudski postupak u kojem mu se sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti u Pekarni Ivanec iz koje je, kako tvrdi državno odvjetništvo, kao prokurist izvlačio novac zajedno s prvookrivljenom Anicom Igrec.

Zbog narušavanja ugleda stranci isključivanje prijeti i Željku Mekovcu, dugogodišnjem pročelniku varaždinskog Područnog ureda Porezne uprave, koji je u HDZ ušao tek 2008. godine kako bi učvrstio svoju poziciju. Naime, njemu se zamjera što je u vrijeme dok je vodio varaždinske poreznike u stečaj otišao Ingprojekt, bivši Coning Holding, i to sa stotinama milijuna kuna, a da zbog toga nije baš ništa poduzeto i sve je otišlo u zastaru.

„Predsjednik Karamarko je u više navrata izjavio da se stranka vraća svojim krojenima, a oni su u kasnim 80-im godinama kada su u stranci bili časni, pošteni i principijelni ljudi, a ne oni koji su u nju ušli zbog vlastitih potreba udružujući se u interesne skupine. No, HDZ se ne može stalno posipati pepelom i baviti se sama sobom zbog kojekakvih Sanadera, Barišića i Mačeka jer su oni za nas prošlost o kojoj se treba brinuti pravosuđe. Naša budućnost je u drugim ljudima, kao što su stotine tisuća onih koji su radosno dočekali oslobođenje Gotovine ili sada spremno pomogli u liječenju teško oboljele djevojčice, ističe Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji najavljuje nove postupke protiv svih koji su naštetili ugledu stranke kako bi na lokalne izbore izašli čistog obraza i okrenuti budućnosti

 

Izvor: HDZ
Foto: Zadarski list

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje