Povežite se s nama

U fokusu

Ima li topličko Gradsko vijeće predsjednika?

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće V. Toplica

Imaju li Varaždinske Toplice predsjednika Gradskog vijeća ili ne?

Na početku sjednice u srijedu, potpredsjednik Dragutin Šarec vijećnicima je donio pisanu ostavku Petra Ratkovića dok se sam Ratković nije niti pojavio.

Ratkovićeva razrješenje s dužnosti predsjednika koje su tražili vijećnici HDZ-a i HSLS-a trebala je biti 8. točka dnevnog reda. No, u 7. točki dnevnog reda, na prijedlog istih stranaka izglasano je razrješenje Ratkovićevog zamjenika Dragutina Šareca. Njegovim razriješenjem sjednica je i završila. Dakle, smjena-ostavka-razrješenje Petra Ratkovića s mjesta predsjednika Gradskog vijeća nije uopće došlo na dnevni red. Banalno rečeno – Ratković je podnio ostavku, ali vijećnici se nisu izjasnili prihvaćaju li istu ili ne. Valja provjeriti što kaže Zakon o takvim situacijama.

-Desilo se što se desilo. Obzirom da vijećnici nisu došli do 8. točke dnevnog reda i prihvatili ili odbili moju ostavku, rekao bih da sam formalno još uvijek predsjednik Gradskog vijeća, rekao nam je također zbunjeni Petar Ratković. U svome je pismu, poslanome po Šarecu, kao razloge ostavke naveo osobne razloge. Ipak kaže – Jednostavno su mi dojadile provokacije s kojima se svakodnevno susrećem. Ne želim više biti sudionikom laži i podmetanje – jednom riječju farse u Gradskom vijeću. Vjerujte, dosadi biti dežurni krivac za sve što se loše događa, veli. Da se Petar Ratković predomislio i da će prema svemu sudeći ipak barem još neko vrijeme ostati na dosadašnjem mjestu neposredno nam je potvrdio rekavši da „ima namjeru sazvati još jednu sjednicu Gradskog vijeća“.

Inače, Ratkovićevu i Šarecovu smjenu tražili su HDZ i HSLS, a za razrješenje potpredsjednika glasao je i laburist Stanko Medvedec. Kao razlog su naveli omalovažavanje, ignoriranje, netransparentnost.

Ista pitanje-dijametralno suprotni odgovori

Njima nije u cilju ništa drugo nego isprovocirati prijevremene izbore, ustvrdila je gradonačelnica Goranka Štefanić.

Nije lako shvatiti što se događa u topličkom Vijeću. Jer, primjerice na pitanje da zašto – ako su znali da će imati većinu pri razrješenju potpredsjednika, kao što bi imali i za Ratkovića da su stigli do te točke dnevnog reda – nisu odmah predložili zamjenu, predsjednik topličkog HDZ-a doslovno nam je rekao: – Mato Halužan sam se ponudio da će do odluke o novom predsjedniku i potpredsjedniku privremeno biti svojevrstan medijator. Istovremeno, HNS i SDP decidirano odbijaju da je Halužan ikada izjavio nešto slično – Štoviše, na vrlo burnom sastanku u ponedjeljak, na kojemu je palo puno teških riječi i uvreda, obojica HDZ-ovaca, Halužan i Prstec jasno su odbili uopće mogućnost funkcija vodstva Gradskog vijeća, složni su HNS-ovci i socijaldemokrati. – Njima nije u cilju ništa drugo nego isprovocirati prijevremene izbore, ustvrdila je gradonačelnica Goranka Štefanić. S njom se slažu i njezini prvi suradnici.

Ako je suditi po vladanju topličke oporbe Goranka štefanić vrlo bi lako mogla biti u pravu.U 18 mjeseci na mjestu gradonačelnice ovo je drugi put da se mora boriti da na tome mjestu i ostane – Na sve se moguće načine pokušava promijeniti volja građana i ovakvim se potezima ne čini ništa osim nanošenja štete Gradu i stopiranju brojnih planiranih projekata. – Nevjerojatno mnogo energije gubimo na politikanstvo, umjesto da se posvetimo Gradu i građanima, ističe Štefanić.

Plan-prijevremeni izbori?

Nevjerojatno mnogo energije gubimo na politikanstvo

Obzirom da se bliži vrijeme donošenja proračuna na kojemu je lani umalo srušena gradonačelnica, Franjo Prstec (HDZ) pokušao je biti duhovit – Od kolijevke pa do groba najljepše je proračunsko doba, izrecitirao je Prstec i time zapravo dao jasnu sliku sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica. Iako se svi zaklinju u samo jednu želju – dobrobit Grada i građana – na sjednicama se najmanje stigne o tome raspravljati. Iako uglavnom potraju nekoliko sati, sjednice obiluju uvredama na račun vladajućih, prepucavanjima o benignim stvarima i čini se, smišljanju načina kako srušiti aktualnu vlast.

Da se sada nije pojavio ovaj sporni momenat oko ostavke Petra Ratkovića, to bi zasigurno bio prvi korak ka rušenju gradonačelnice. Jer, jedino tko u slučaju Ratkovićeve ostavke može sazvati slijedeću sjednicu je državna uprava. Obzirom da vrijeme izmiče, a pitanje je koliko bi Varaždinske Toplice bile prioritet državnoj upravi, donošenje proračuna došlo bi pod znak pitanja. Svi ovi potezi bili bi korak bliže ka prijevremenim izborima u Varaždinskim Toplicama.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje