Povežite se s nama

U fokusu

Ima li topličko Gradsko vijeće predsjednika?

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće V. Toplica

Imaju li Varaždinske Toplice predsjednika Gradskog vijeća ili ne?

Na početku sjednice u srijedu, potpredsjednik Dragutin Šarec vijećnicima je donio pisanu ostavku Petra Ratkovića dok se sam Ratković nije niti pojavio.

Ratkovićeva razrješenje s dužnosti predsjednika koje su tražili vijećnici HDZ-a i HSLS-a trebala je biti 8. točka dnevnog reda. No, u 7. točki dnevnog reda, na prijedlog istih stranaka izglasano je razrješenje Ratkovićevog zamjenika Dragutina Šareca. Njegovim razriješenjem sjednica je i završila. Dakle, smjena-ostavka-razrješenje Petra Ratkovića s mjesta predsjednika Gradskog vijeća nije uopće došlo na dnevni red. Banalno rečeno – Ratković je podnio ostavku, ali vijećnici se nisu izjasnili prihvaćaju li istu ili ne. Valja provjeriti što kaže Zakon o takvim situacijama.

-Desilo se što se desilo. Obzirom da vijećnici nisu došli do 8. točke dnevnog reda i prihvatili ili odbili moju ostavku, rekao bih da sam formalno još uvijek predsjednik Gradskog vijeća, rekao nam je također zbunjeni Petar Ratković. U svome je pismu, poslanome po Šarecu, kao razloge ostavke naveo osobne razloge. Ipak kaže – Jednostavno su mi dojadile provokacije s kojima se svakodnevno susrećem. Ne želim više biti sudionikom laži i podmetanje – jednom riječju farse u Gradskom vijeću. Vjerujte, dosadi biti dežurni krivac za sve što se loše događa, veli. Da se Petar Ratković predomislio i da će prema svemu sudeći ipak barem još neko vrijeme ostati na dosadašnjem mjestu neposredno nam je potvrdio rekavši da „ima namjeru sazvati još jednu sjednicu Gradskog vijeća“.

Inače, Ratkovićevu i Šarecovu smjenu tražili su HDZ i HSLS, a za razrješenje potpredsjednika glasao je i laburist Stanko Medvedec. Kao razlog su naveli omalovažavanje, ignoriranje, netransparentnost.

Ista pitanje-dijametralno suprotni odgovori

Njima nije u cilju ništa drugo nego isprovocirati prijevremene izbore, ustvrdila je gradonačelnica Goranka Štefanić.

Nije lako shvatiti što se događa u topličkom Vijeću. Jer, primjerice na pitanje da zašto – ako su znali da će imati većinu pri razrješenju potpredsjednika, kao što bi imali i za Ratkovića da su stigli do te točke dnevnog reda – nisu odmah predložili zamjenu, predsjednik topličkog HDZ-a doslovno nam je rekao: – Mato Halužan sam se ponudio da će do odluke o novom predsjedniku i potpredsjedniku privremeno biti svojevrstan medijator. Istovremeno, HNS i SDP decidirano odbijaju da je Halužan ikada izjavio nešto slično – Štoviše, na vrlo burnom sastanku u ponedjeljak, na kojemu je palo puno teških riječi i uvreda, obojica HDZ-ovaca, Halužan i Prstec jasno su odbili uopće mogućnost funkcija vodstva Gradskog vijeća, složni su HNS-ovci i socijaldemokrati. – Njima nije u cilju ništa drugo nego isprovocirati prijevremene izbore, ustvrdila je gradonačelnica Goranka Štefanić. S njom se slažu i njezini prvi suradnici.

Ako je suditi po vladanju topličke oporbe Goranka štefanić vrlo bi lako mogla biti u pravu.U 18 mjeseci na mjestu gradonačelnice ovo je drugi put da se mora boriti da na tome mjestu i ostane – Na sve se moguće načine pokušava promijeniti volja građana i ovakvim se potezima ne čini ništa osim nanošenja štete Gradu i stopiranju brojnih planiranih projekata. – Nevjerojatno mnogo energije gubimo na politikanstvo, umjesto da se posvetimo Gradu i građanima, ističe Štefanić.

Plan-prijevremeni izbori?

Nevjerojatno mnogo energije gubimo na politikanstvo

Obzirom da se bliži vrijeme donošenja proračuna na kojemu je lani umalo srušena gradonačelnica, Franjo Prstec (HDZ) pokušao je biti duhovit – Od kolijevke pa do groba najljepše je proračunsko doba, izrecitirao je Prstec i time zapravo dao jasnu sliku sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica. Iako se svi zaklinju u samo jednu želju – dobrobit Grada i građana – na sjednicama se najmanje stigne o tome raspravljati. Iako uglavnom potraju nekoliko sati, sjednice obiluju uvredama na račun vladajućih, prepucavanjima o benignim stvarima i čini se, smišljanju načina kako srušiti aktualnu vlast.

Da se sada nije pojavio ovaj sporni momenat oko ostavke Petra Ratkovića, to bi zasigurno bio prvi korak ka rušenju gradonačelnice. Jer, jedino tko u slučaju Ratkovićeve ostavke može sazvati slijedeću sjednicu je državna uprava. Obzirom da vrijeme izmiče, a pitanje je koliko bi Varaždinske Toplice bile prioritet državnoj upravi, donošenje proračuna došlo bi pod znak pitanja. Svi ovi potezi bili bi korak bliže ka prijevremenim izborima u Varaždinskim Toplicama.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!