Povežite se s nama

Život i društvo

Ratnom pilotu Danijelu Boroviću novo priznanje – Junak Domovinskog rata!

Objavljeno:

- dana

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata proglasila je Danijela Borovića, hrvatskog vojnog pilota, koji je prvi zrakoplovom u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata sletio na hrvatsko tlo- Junakom  Domovinskog rata!

Naime, kao što je poznato riječ je o iznimnom pothvatu danas umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, koji je tada kao pilot, kapetan 1. klase, 4. veljače 1992., preletio avionom lovcem tipa MIG 21 s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Istina, prije njega to je učinio Rudolf Perešin (avionom JNA sletio u Austriju), a nakon njega još dvojica pilota Ivan Selak i Ivica Ivandić.

Koliko je značajan ovaj Borovićev pothvat najbolje govori činjenica da je tim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov i da je to bio početak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovaj Junak Domovinskoga rata sudjelovao je u svim akcijama oslobođenja okupiranog područja Republike Hrvatske, a utemeljitelj hrvatske države, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman  odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo.

Borović je u suradnji sa svojom suprugom Snježanom objavio i knjigu – „Prelet za Hrvatsku“, te je i na taj način ostalo zabilježeno trajno svjedočanstvo na jedan herojski čin – da se ne zaboravi.

Priznanje će ovom skromnom i samozatajnom ratnom junaku biti svečano uručeno u Varaždinu, u kojem su prošle godine hrvatski branitelji  na isti način rekli jedno veliko „hvala“ i pripadnicima 7. gardijske brigade – Puma – ističe Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje