Povežite se s nama

U fokusu

Rauš: Ako smanjuju cijene, neka svima skinu pet posto

Objavljeno:

- dana

JUGS prodao dva stana, Marlex Invest čak 30

Kriza i loše stanje na tržištu nekretnina od 2011. razlog su što se POS stanovi ne prodaju, svojevrsna je mantra koju Gradski stanovi i Grad Varaždin ponavljaju svaki put kada ih se pita što je razlog neuspješnosti tog cijelog projekta POS naselja, koji je zbog neprestanih kašnjenja oko sebe razvio izuzetno negativan predznak.

Nakon što je u studenom prošle godine završena zgrada A1 u Ulici grada Koblenza s 26 stanova, trenutno se dovršava zgrada B1 s 56 stanova koja bi trebala biti završena 30. svibnja. U njoj su prodana tek dva stana, a kako nam je rekao ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec, nakon najavljenih sniženja od 5 % i cijene kvadrata 964 eura po kvadratu (na račun budućeg proračuna Grada Varaždina op. a.) Varaždinci su već iskazali interes. Ipak, čini se da slom na tržištu nekretnina i kriza nije razlog zašto Varaždinci nisu zainteresirani za kupnju novog stana baš od Gradskih stanova.

Ima interesa

Vlasnik Marlex Investa Marijan Rauš tvrdi da nema problema s prodajom i da interesa za kupnju stana u novogradnji itekako ima. Zgradu u Ulici Ive Mikca, točno nasuprot zgradama POS-a, počeo je graditi u prosincu prošle godine, planira je završiti krajem ove godine, a prodao je gotovo 60 % stanova čija je cijena 1200 eura po kvadratu. Gradi na još jednoj lokaciji – mogli bismo reći najpopularnijoj u Varaždinu – pokraj POS naselja u Jalkovečkoj ulici, u Vinka Međerala. Gradilište je otvoreno tek prije tri tjedna, a Rauš je prodao već osam stanova po cijeni od 1490 eura po kvadratu. Uz ove cijene nudi još i popuste od 10 posto na uplaćeni dio kao i 50 eura popusta po kvadratu stana za svako dijete u obitelji. – Tržište nekretnina definitivno nije mrtvo. No postoji interes za lokacijom i kupci prepoznaju kvalitetnu gradnju i to što nudimo A energetski razred – objašnjava Rauš.

Slaba konkurencija

Marlex Invest trenutno u novogradnji baš i nema konkurenciju. Slomom Stanoinga zgrade u Grabanicima ostale su prepuštene kiši i vjetru, a POS je izgubio vjerodostojnost, ali kreće u najavljeno sniženje. – Na to sniženje gledam izuzetno loše. Kao investitor sam ljut jer da sam uopće mogao početi graditi morao sam dići kredit da platim Gradu Varaždinu komunalnu naknadu. Neka onda i mene oslobode 5 posto davanja pa ću i ja sniziti cijenu. Kao Varaždinac pak ne odobravam to sniženje. Zašto bih ja nečiju nesposobnost morao plaćati – pita se Rauš.

Plaćaju penale, ali ih ne naplaćuju

Ustanova jednostavno nema novaca. Treba vratiti 3,5 milijuna kuna povrata onima koji su odustali i nastaviti gradnju i prodati. Osim toga dozvolili smo kašnjenja radova, novac od prodaje otišao je drugdje, a sredstva od APN-a više se nisu vrtjela. Upravno vijeće naredilo je Gradskim stanovima i ravnatelju Vladimir Kukecu da naplate penale od izvođača radova koji se do sada nisu naplaćivali pod izgovorom da bi ih se tim potezom bacilo u još teži položaj. I tako smo se doveli u situaciju da mi njima ne naplaćujemo penale, a mi svojim kupcima moramo dati penale – kaže član Upravnog vijeća Gradskih stanova Robert Podolnjak. Ravnatelj Kukec pak nije želio puno govoriti o ovome problemu. – Napravili smo zapisnik i čekamo odgovor od izvođača radova – objasnio nam je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih ponuda, nepropustite priliku i prijavite se! Sretno!

KTC d.d. zapošljava skladištara (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimajud od 10.12. Poželjno je da kandidat ima položen tečaj za viljuškaristu no nije uvjet za posao. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

HSG Kariera d.o.o. traži održivača (m/ž) postrojenja u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.12.2021. Poslodavac za rad treba 6 osoba koje će biti spremne na rad u smjenama te je poželjno da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima. Više informacija o natječaju i podatke za prijavu potražite ovdje.

MASSIVE PANELS d.o.o. zapošljava administratora (m/ž) u odjelu nabave. Mjesto rada je Veliki Bukovec, a rok za prijavu je 01.01.2022. Posao zahtijeva dnevnu komunikaciju s novim i postojećim dobavljačima. Kako se prijaviti saznajte na linku.

MEEL USLUGE d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž) u restoranu Palatin u Varaždinu. Rok za prijavu je 20.12.2021. Posao obuhvaća pripremu tijesta za pizzu i krušne peći te pečenje pizze. Podatke za prijavu pronađite na linku.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži operatera – blagajnika (m/ž) u automat klubu za igre na sreću. Mjesto rada je Novi Marof , a rok za prijavu je 20.12.2021. Novozaposleni će biti zadužen za vrženje uplate i isplate novca, komunikaciju s gostima kluba te rad s automatima za igre na sreću. Prijavite se ovdje.

KTC d.d. traži prodavača (m/ž) u Jalžabetu. Rok za prijavu je 09.12.2021. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu i radno iskustvo. Prijave se zaprimaju putem linka.

OLD START j.d.o.o. zapošljava autolimara (m/ž). Mjesto rada je Mala Stubica. Prijaviti se možete do 14.12.2021. Radno mjesto zahtijeva obavljanje autolimarskih poslova i ostalih pomoćnih poslova. Informacije za prijavu pronađite ovdje.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući KANCIJAN traži medicinsku sestru / prvostupnika sestrinstva (m/ž). Poslodavac daje mogućnost financiranja studija sestrinstva, stimulativna primanja, radno vrijeme u jednoj smjeni te povremeni rad subotom uz slobodne praznike, blagdane i nedjelje. Posao se obavlja u kući bolesnika na području grada Varaždina i bliže okolice, a rok za prijavu je 10.12.2021. Više informacija i podatke za prijavu pogledajte ovdje.

K & S d.o.o. zapošljava poslovođu (m/ž) u metalskoj proizvodnji. Mjesto rada je Varaždin, a rok za prijavu je 06.12.2021. Poslodavac traži odgovornog radnika sa završenom srednjom, višom ili visokom strunom spremom te uz to mora imati 3 godine radnog iskustva. Kako se prijaviti pogledajte na linku.

Camaloon zapošljava content writer for UK market (m/f). Posao se obavlja iz udobnosti vlastitog doma. Od kandidata se očekuje priprema dobro strukturiranih skica sa smjernicama SEO-a pomoću sustava za upravljanje sadržajem, lektoriranje i uređivanje objava na blogu  te koordinacija s marketinškim i dizajnerskim timom. Prijave traju do 11.12.2021. i zaprimaju se putem linka.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje