Povežite se s nama

Život i društvo

Ravnatelj Hunjadi: “U VII. OŠ Varaždin sve je manje-više prošlo u najboljem redu, većina učenika se testirala“

Objavljeno:

- dana

S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja kontaktne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama putem provođenja samotestiranja učenika brzim antigenskim testovima.

Nije obvezno

Provođenjem mjere samotestiranja, ukinut će se obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo po modelu A.

Za provedbu ove mjere bilo je potrebno organizirati distribuciju testova, a Stožer civilne zaštite Varaždinske županije proteklog je tjedna svim osnovnim i srednjim školama dostavio potrebnu količinu testova. Testovi su dostavljeni u 59 škola čiji su osnivači Varaždinska županija, Grad Varaždin, Republika Hrvatska, vjerske zajednice, pravne i fizičke osobe, a ukupno su distribuirana 39.424 brza antigenska testa na SARS-CoV-2.

– Testiranje je dobrovoljno i nitko nikoga ne prisiljava. Ovo je de facto postupak ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi – rekao je prije provedbe ove mjere ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dodao da će se roditelji deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta.

Pojasnio je da se svima onima koji to odbiju, kao i ni djeci, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kada se pojavi pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će tada morati u izolaciju. Prema Fuchsu, riječ je o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama, s time da se, za razliku od PCR-a, bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine.

U praksi

Da je prvoga dana provođenja mjere samotestiranja učenika na koronavirus u VII. osnovnoj školi Varaždin sve prošlo u redu, potvrdio je u ponedjeljak, 14. veljače, ravnatelj Jurica Hunjadi.

– Sve je manje-više prošlo u najboljem redu, većina učenika se testirala. Samo je nekoliko njih, par posto od ukupnog broja učenika, donijelo izjavu i zasad nemamo poteškoća s primjenom ove mjere. Sve funkcionira, snalazimo se –  rekao je ravnatelj ove varaždinske škole u kojoj se prije tri tjedna zbog povećeg broja zaraženih učenika (oko 100) nastava odvijala online, prema modelu C.

– Testove smo podijelili u petak te su učenici i roditelji na vrijeme dobili sve informacije i upute, objavili smo ih na stranicama škole i svaki ih je roditelj dobio ponaosob. Roditelji znaju da je testiranje dobrovoljno, pa prema tome postupaju. Kada je riječ o zarazi koronavirusom, trenutno je situacija mirna, javlja se tu i tamo koji pojedinačni slučaj oboljenja, ali nemamo više toliko velik broj „eksplozija“ korone kao što smo imali prije tri tjedna – naveo je Jurica Hunjadi, ravnatelj škole koja danas broji 255 učenika.

Dodajmo da je ministar Radovan Fuchs naveo da je u veljači, bude li broj pozitivnih učenika značajno padao, moguće prijeći na testiranja samo u onim razredima u kojima se pojavi neki pozitivni slučaj, a nakon toga bi se išlo na ukidanje i testiranja i samoizolacije.

Najavio je također i provođenje probne državne mature kako bi se znala „cijena korone“ po znanje učenika nakon dvije godine pandemije, te da će se dogovoriti sa sindikatima oko cijene ispravljanja tih testova.

Jutros je situaciju oko testiranja učenika na koronavirus komentirao i državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, osvrnuvši se na informaciju da neki srednjoškolci preprodaju testove za 15 do 20 kuna. Naveo je da ga to ne iznenađuje te da ne vjeruje da će „pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere“.

Ravnatelj VII. OŠ Varaždin Jurica Hunjadi

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje