Povežite se s nama

U fokusu

Ravnatelj izabran na temelju falsificiranog zapisnika?

Objavljeno:

- dana

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Samo tri dana prije održavanja lokalnih izbora Ivan Crnković ponovno je izabran za ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije.

Međutim, poništenje njegovog izbora traži jedan od kandidata koji je podnio tužbu Općinskom sudu u Varaždinu te kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u kojima tvrdi da je zapisnik o otvaranju molbi kandidata falsificiran!  

Na natječaj za izbor ravnatelja, koji je raspisan 27. travnja, stigle su četiri molbe, dok je sjednica Upravnog vijeća, na kojoj je donesena odluka o izboru Crnkovića, održana 16. svibnja.

Zapisnik 3 dana prije zadnje molbe?

U prijavi je navedeno da je, prema zapisniku, predsjednik Upravnog vijeća Vladimir Levak molbe kandidata otvorio 10. svibnja. No jedna od molbi ima prijemni žig s datumom 13. svibnja, iz čega proizlazi da je primljena tri dana nakon što je zapisnik sastavljen.

Molba dosadašnjeg ravnatelja Crnkovića, navedeno je u prijavi, nije stigla poštom, nego ju je predao 10. svibnja, istog dana kada je sastavljen zapisnik o otvaranju molbi.

Sporno je i to što su članovi Upravnog vijeća navodno glasovali samo o molbi Ivana Crnkovića, ali ne i o molbama ostale trojice kandidata.

Levak: Odluka u skladu sa zakonom i Statutom

Predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Vladimir Levak potvrdio je da su molbe kandidata otvorene prije sjednice.

– Izbor za ravnatelja Doma zdravlja proveden je u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama i Statutom te ustanove. Naravno da su molbe kandidata ranije otvorene, pa nije ovdje bila riječ o postupku javne nabave. Birao se ravnatelj i članovima Upravnog vijeća smo molbe poslali kako bi se upoznali sa svim kandidatima – rekao je Levak, inače diplomirani ekonomist, upravitelj Poljoprivredne zadruge Jalžabet i član SDP-a.

Na pitanje je li zapisnik o otvaranju molbi sastavljen tri dana nego je stigla posljednja molba, nismo dobili konkretan odgovor.

– Ne želim govoriti ništa napamet. Sva dokumentacija je javno dostupna pa vas upućujem da odete u Dom zdravlja i sami pročitate zapisnik i druge dokumente – rekao nam je Levak.

Istaknuo je da su na sjednici sve molbe prvo pročitane i obrazložene, a potom je donesena odluka o izboru Ivana Crnkovića. To je navedeno i u odluci koja je objavljena na web stranicama Doma zdravlja.

Pozivi za sjednicu poslani prekasno

Od sedam članova Upravnog vijeća Doma zdravlja za izbor Crnkovića glasovala nije jedino dr. Zrinka Huđek Leskovar, koja u Upravnom vijeću sjedi kao predstavnik liječnika koncesionara. To je i potvrdila.

– Prilikom glasovanja bila sam suzdržana, jer nisam imala na temelju čega donijeti odluku. Materijale u kojima su bile molbe kandidata prije sjednice uopće nisam vidjela. Poziv mi je poslan preporučenom poštom, ali prekasno i materijale nisam stigla podići. Na sjednicu sam došla sa zakašnjenjem, jer sam o njezinom održavanju obaviještena telefonski, neposredno prije nego što je počela – rekla je dr. Huđek Leskovar.

Je li izbor ravnatelja proveden sukladno zakonu, odlučivat će nadležni sud i državno odvjetništvo.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje