Povežite se s nama

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak kaže da ga je izjava Martinčević ponukala da što prije doktorira

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Saborska zastupnica Natalija Martinčević u Saboru je 3. veljače u sklopu rasprave o Izvještaju o provedbi mjera u borbi s epidemijom COVID -19 postavila pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu može li se Opća bolnica Varaždin voditi “usput”.

– Smijenili ste s mjesta ravnatelja nestranačkog vrhunskog kirurga da bi na čelo pete najveće bolnice u Hrvatskoj stavili lokalni HDZ-ov kadar koji je ujedno i načelnik općine Bednja? Zar zaista mislite da se taj ogromni sustav s gotovo 2000 ljudi posebno u vrijeme pandemije COVID-19, može voditi usput?! – pitala je Martinčević.

Rekla je da je trenutni ravnatelj Damir Poljak, mag.soc.geront., čovjek koji je diplomirao sestrinstvo te da varaždinska Bolnica ima visoku smrtnost.

Njezine izjave mnogi su osudili.

Komora

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je istup zastupnice Martinčević, kojim je dovela u pitanje znanje, sposobnost i kompetencije ravnatelja OB Varaždin naglasivši činjenicu da je diplomirao sestrinstvo. Podsjetili su da je izabrani ravnatelj Damir Poljak po zvanju magistar socijalne gerontologije, a u Općoj je bolnici Varaždin zaposlen od 1994. godine gdje je do danas obnašao različite dužnosti. Prije obnašanja dužnosti v.d. ravnatelja bio je zamjenik ravnatelja kroz razdoblje od 2017. do 2021. godine. Autor je i suautor brojnih znanstvenih i stručnih radova te viši predavač na Sveučilištu Sjever.

– Ovakvo omalovažavanje sestrinstva potpuno je neprihvatljivo i sramotno. Medicinske sestre i tehničari oduvijek su, a posebice u epidemiji koja traje već dvije godine, na prvoj liniji borbe za svoje pacijente. Ovom izjavom ne da je omalovažila sposobnosti i kompetencije ravnatelja OB Varaždin nego i sve medicinske sestre i tehničare, odnosno cijelu sestrinsku profesiju – istakao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić, mag.med.techn.

Martinčević pak se dan kasnije branila da niti na koji način niije uvrijedila medicinske sestre niti ostale djelatnike u zdravstvu niti joj je to bila namjera.

Nije ostao dužan

Martinčević nije “dužan” ostao ni HDZ.

– Vezano na Vašu raspravu, koja je po običaju “SPECIJALNA”, a ovaj put se odnosi na upit da li Poljak može biti ravnatelj OB Varaždin obavještavamo Vas da može. Za razliku od Vas g. Poljak može biti ravnatelj, načelnik, profesor…, odnosno u epidemiji koronavirusa uspješno voditi bolnicu. Nažalost, to se za Vas ne može reći. Naime u prošlom mandatu obnašanja županijske vlasti niste mogla biti ništa, npr. pročelnica, ravnateljica i sl. Zato ste bila SPECIJALNA – piše u priopćenju HDZ-a.

O istoj je temi sazvana 4. veljače konferencija za medije u OB Varaždin, na kojoj su govorili ravnatelj Poljak i zamjenik ravnatelja Marko Hlebar, dr. med., te Željka Gajski.

– Usprkos velikim brojkama hospitaliziranih u protekla dva vala koronavirusa uspjeli smo sačuvati hladni pogon, polikliniku, operacije i rad specijalističkih ambulanti. Ponukani raspravama o kompetentnosti kažem da je potrebno imati blage riječi i dati prostora činjenicama – rekao je Poljak.

Ipak, ravnatelj OB Varaždin “skromno” je prokomentirao izjavu Martinčević: “Dobrota proizlazi iz karaktera. Ja sam čovjek koji se ne srami svojeg školovanja, koje traje i dandanas. Obranio sam doktorsku dispoziciju, trebam doktorirati kroz mjesec ili dva. Mogao sam to i prije, ali sam javni interes, bilo u Bolnici bilo u Općini, stavio ispred privatnog. Izjava je jedno hvala, da me što prije ponuka da doktoriram”.

Puno posla

Dr. Hlebar naglasak svog izlaganja stavio je na kontinitet pružanja zdravstvene zaštite svim pacijenatima, uz one COVID zaražene.

– Novu upravu zatekla je nužnost zbrinjavanja velikog broja COVID pacijenata. Nije prekinut rad ambulanti koje je naveo ravnatelj. Novim modelom organizacije izbjegli smo seljenje odjela interne i kirurgije. COVID pacijente zbrinjavamo na infektologiji i u zgradi neurologije. Služba za plućne bolesti i TBC u Klenovniku preuzela je veliki dio COVID pacijenata, a Služba Novi Marof zbrinjava teške i kronične pacijente s koronavirusom. Ukupno izvršenje ambulantnih i bolničkih usluga OB Varaždin u konstantnom je porastu, a u to vrijeme nismo morali tražiti pomoć drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Nisu prekidane specijalizacije specijalizantima – objasnio je zamjenik ravnatelja te dodao da Bolnica u ožujku očekuje dobivanje znanstvene akreditacije, ACII certifikata za izvrsnost.

Hlebar je iznio i podatke o porastu ukupnih faktura iznadih HZZO-u od OB Varaždin. Na primjer, OB Varaždin je u prosincu 2020. godine izdao fakture u iznosu 21,1 milijun kuna, a prosincu lani od 30,1 milijun kuna. Dodao je da se radi o drastičnom porastu u proteklih nekoliko mjeseci.

Željka Gajski, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije, rekla je da se izjavom Martinčević diskriminiraju sve medicinske sestre u Hrvatskoj te da podržava sve što je istakla Hrvatska komora.

U fokusu

Za prvu fazu brze ceste 25 milijuna eura, a gradit će se još dvije trake istočne obilaznice Varaždina i turbo rotor u Gojancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Varaždinskoj županiji župan Anđelko Stričak održao radni sastanak s članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem i njegovim suradnicima.

– U razdoblju od 2021. do 2027. godine samo preko Hrvatskih cesta slit će se na područje Varaždinske županije investicije u vrijednosti od oko 100 milijuna eura. Ovo je najveći takav investicijski cikus u našoj županiji ikad – rekao je župan Stričak.

Dodao je da je rotora Motičnjak završen, u Knegincu se završava, a za nekoliko mjeseci počet će gradnja rotora u Bednji. Stričak je rekao još da je u pripremi natječaj za izgradnju rotora u Hrašćici, a potom i u Gojancu.

Dva najzanimljivija projekta za građane Varaždinske županije posljednjih godina su prva faza brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, u dužini od 7 kilometara, te izgradnja druge trake istočne varaždinske obilaznice (od rotora kod Bauhausa do rotora kod Arene Varaždin).

Leverić je napomenuo da će vjerojatno do kraja ove godine biti poznat izvođač za prvu fazu brze ceste od Varaždina do Krapine. Župan je dodao da je usuglašeno da bi bilo najbolje da ona ide preko Lepoglave, Bednje, Krapine pa do Đurmanca.

– Očekujemo da će prva faza stajati oko 25 milijuna eura bez PDV-a. Nekoliko ponuda izvođača je stiglo, otvorenu su i sada su na stručnim službama. Nekakav rok za prvu fazu bi bio 18 mjeseci. Druga faza brze ceste stajala bi između 14 i 17 milijuna eura. Drugi važan projekt je istočna obilaznica Varaždin, gdje su sada ogromne gužve u ključna vremena. Ide novi nadvožnjak s dvije trake skoro istih gabarita kao što je postojeći. Imat će i staze za pješake i bicikliste. Istočna obilaznica je u fazi projektne dokumentacije – rekao je Leverić te dodao da ne može definirati točne rokove završetka ova dva važna projekta.

Do kraja godine, kako je pojasnio Leverić, trebao bi biti raspisan natječaj za rotor u Gojancu. Taj rotor bi trebao biti prvi turbo rotor u Varaždinskoj županiji, rekao je, i drugi u Hrvatskoj. Njegova cijena bit će nešto manje od milijun eura. Drugi rotor bit će onaj prema Hrašćici. 

Na sastanku su bili i svi gradonačelnici i načelnici na čijem području se grade i uređuju ceste.

Nastavite čitati

U fokusu

Preminuo je Stanislav Brzuhalski, vlasnik i osnivač Međimurke BS

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 69. godini preminuo je jedan od najistaknutijih međimurskih gospodarstvenika Stanislav Brzuhalski.

Riječ je o čovjeku neizmjerne energije, omiljenom u svakom društvu, čija trgovačka kuća Međimurka BS, koju je osnovao 1993. godine, obilježava svoju 30. obljetnicu.

Međimurka BS trgovačka je kuća koja je s radom započela prije 30 godina te je poslovanje započela u Čakovcu 1993. godine. Na samom početku poslovanja, 1993. godine, prostirala se na 200-tinjak kvadrata poslovnog prostora i zapošljavala osmero radnika. Iz godine u godinu Međimurka BS postajala je sve veća i ponudom raznovrsnija pa je tako širila područje poslovanja.

Nakon Čakovca, otvoreni su poslovni prostori u Varaždinu, a u nastavku rada otvoreni su i centri u Ludbregu te Prelogu. Od 200-tinjak kvadrata na samom početku ove 30-godišnje uspješne poslovne priče, Međimurka BS danas se prostire na više od 6000 kvadrata. Novo izdanje donijelo je i nova radna mjesta, pa od početnih osam, Međimurka BS u ovom trenutku zapošljava 100-tinjak radnika, koji svojom stručnošću iz dana u dan grade Međimurku kao centar povjerenja i zadovoljstva kupaca uz slogan „Međimurka BS – sve na jednome mjestu!“ 

Međimurka u ponudi ima više desetaka tisuća artikala, a sama ponuda je iz dana u dan sve veća, čime je ostvarena velika konkurentnost i ostalim trgovačkim lancima. Što se tiče konkurentnosti, važno je spomenuti da Međimurka BS 95 posto robe dobavlja direktno od proizvođača i time jamči niže cijene, a u isto vrijeme dobru kvalitetu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje