Povežite se s nama

Život i društvo

Ravnatelji o upisima u srednje škole i potrošnji energenata, evo koliko će se upisnih mjesta predložiti

Objavljeno:

- dana

U prostorima Prve Gimnazije Varaždin  je održan je kolegij ravnatelja osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija te Učeničkog doma Varaždin.

Sastanku su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec, te Valentina Madžarević i Davor Pinturić  iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama kao i Dražen Jambrošić i Andrej Čep iz tvrtke INPRO d.o.o.

Župan Stričak naglasio je kako je održavanje ovakvih kolegija izuzetno dobro kako bi ravnatelji uvijek bili upoznati s problematikom i novostima koji se tiču područja obrazovanja.

Predstavnici APN-a prezentirali su Informacijski sustav za gospodarenje energijom te su predstavili koje su sve mogućnosti koje sustav nudi i zašto je važno redovito ažurirati sustav.

Kako je rečeno Informacijski sustav za gospodarenje energijom internetska je aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora te predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom. Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola koji omogućavaju razumijevanje kako i na što trošimo energiju i vodu u pojedinoj zgradi, uspoređivanje pojedinih zgrada sa sebi sličnim zgradama, kao i identificiranje neželjene, prekomjerne i neracionalne potrošnje.

Pročelnica Klaudija Brezovec informirala je nazočne o sustavu županijske riznice, a mr.sc. Robert Kelemen, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport obrazložio je primjenu uredbe  o uredskom poslovanju , odnosno predstavio je  sustav Hivergen uz pomoć djelatnika tvrtke INPRO d.o.o. dok je pročelnik Huđek održao prigodnu prezentaciju o upisu učenika u prve razrede srednjih škola.

Srednjim školama Varaždinske županije dan je prikaz demografskih kretanja u županiji što se tiče broja učenika u osnovnom školstvu.

Ove godine osmi razred Osnovnu školu ove godine u Varaždinskoj županiji završava 1652 učenika što je na istoj razini kao i prošle godine.

-Škole će predložiti broj upisnih mjesta na razini prošle godine s time da će se supstituirati ona zanimanja za koje nije pokazan preveliki interes u prethodnom razdoblju s deficitarnim zanimanjima -naznačio je Miroslav Huđek.

Za prezentaciju upisnih programa osnovnoškolcima biti će organizirana upisna kampanja.

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje