Povežite se s nama

Život i društvo

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje u radnom posjetu Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Roboti čije kretanje i radnje programiraju učenici, 3D printeri pomoću kojih „stvaraju“ igračke koje sami osmišljavaju, školski televizijski i radijski studio – samo je dio vrhunski opremljenih kabineta kojima raspolažu srednje škole i Centri izvrsnosti Varaždinske županije, a koje je u ponedjeljak obišla ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Rad s darovitim i visokomotiviranim učenicima u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije i globalna konkurentnost obrazovnog sustava, bile su glavne teme radnog sastanka ravnateljice AZOO-a i suradnika sa županom Anđelkom Stričakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom.

– Zadivljujuće je bilo vidjeti sve što Centri izvrsnosti i srednje škole Varaždinske županije nude učenicima, ne samo mogućnost školovanja za trogodišnja ili četverogodišnja zanimanja, nego i povezivanje s gospodarskim sektorom, kao i proširivanje znanja u slučaju da se odluče za daljnje školovanje na sveučilištu. Varaždinska županija je korak ispred Hrvatske kad su u pitanju infrastrukturni uvjeti, jednosmjensku nastavu već imate, a time i uvjete za projekt cjelodnevne nastave koji se pokreće u Hrvatskoj. Detaljno sam se upoznala s radom Centara izvrsnosti, a očekujemo ne samo još bolju suradnju u budućnosti, nego i uvid u sve ono što rade djelatnici i učenici Varaždinske županije – rekla je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, koja je u radnom posjetu boravila zajedno s Miroslavom Mićanovićem, voditeljem Odsjeka zajedničkih poslova AZOO-a.

Među osnovnim djelatnostima Agencije za odgoj i obrazovanje su izrada, razvoj i implementacija nacionalnog kurikuluma, organizacija i provođenje stručnog usavršavanja  odgojno-obrazovnih radnika i ravnatelja, kao i organizacija te provođenje učeničkih smotri i natjecanja. 

– S Agencijom za odgoj i obrazovanje naš Upravni odjel za prosvjetu već godinama surađuje na provođenju natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola, na kojima je Varaždinska županija posebno uspješna. Kontinuirano ulažemo u obrazovanje, ne samo u infrastrukturu, nego i u nove programe i stvaranje sustava za podršku nadarenim i visokomotiviranim učenicima. Podatak da je 10 posto učenika iz drugih županija odabralo srednje škole Varaždinske županije, govori o prepoznatoj kvaliteti naših obrazovnih programa izvan granica županije, a u to se uvjerila i ravnateljica Brezak Stamać – rekao je župan Anđelko Stričak.

Dr. sc. Miroslav Huđek prezentirao je rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije, koji su danas jedan od 25 centara s titulom Europskog centra za darovite.

– Centri su pokrenuti 2007. godine, danas djeluje njih 11, globalno su prepoznati i naši učenici ostvaruju iznadprosječne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Daljnji razvoj temeljimo na pokretanju strukovnih centara izvrsnosti, centra izvrsnosti za glazbenu umjetnost, kao i centrima za rad s darovitog uzrasta predškolskog uzrasta – istaknuo je Huđek.

Ravnateljica AZOO-a je obišla Elektrostrojarsku školu u kojojdjeluju tri centra izvrsnosti, za fiziku, hrvatski jezik te nove tehnologije, kao i Prvu gimnaziju Varaždina koja je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. Centre i škole predstavili su ravnatelji Igor Kos iz Elektrostrojarske škole, Janja Banić iz Prve gimnazije Varaždin, Zdravka Grđan iz Druge gimnazije Varaždin, Katica Kalogjera Novak iz Gospodarske škole, Dražen Koščak iz Srednje strukovne škole, Snježana Klarić iz Strojarske i prometne škole te Vesna Vrček iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Na radnom sastanku i obilasku prisustvovali su i Sanja Herceg te mr. sc. Robert Kelemen iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje