– Ravnatelj, ma kako dobar i sposoban bio, ne može odrađivati projekte sam. U bilo kojoj iole ozbiljnoj organizaciji ravnatelj je osoba koja predlaže, motivira i vodi određenu ideju ili projekt, ali da bi se stvari kvalitetno odradile, u organizaciji morate imati dobar tim!

Srećom, ja radim u kolektivu gdje postoje ljudi koji sa svakim novim danom žele raditi bolje nego što su to činili jučer. To je ključ uspjeha Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec! – istaknula je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik na samom početku razgovora.

Nova školska zgrada

Centar za odgoj i obrazovanje već niz godina nastoji senzibilizirati javnost za potrebe svojih učenika i djelatnika za dodatnim, novim školskim prostorima da bi se poboljšali odgojno-obrazovni uvjeti za učenike s većim teškoćama u razvoju, navodi ravnateljica.

– Nova zgrada bi omogućila razvijanje novih programa: programa rane intervencije, predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja učenika s većim teškoćama u razvoju – rekla je i dodala da se Centar planira razvijati i kao resursni centar za širu zajednicu, odnosno za cijelu Međimursku županiju.

U novim prostorima predviđa se savjetodavni rad multidisciplinarnog tima stručnjaka – edukacijskog rehabilitatora, logopeda, socijalnog pedagoga i psihologa – za potrebe učenika s teškoćama kojima treba dodatna edukacijsko-rehabilitatorska potpora u učenju i/ili razvoju. Za učenike starije od 21 godine, također, planira se provođenje socijalnih usluga psihosocijalne podrške te cjelodnevnog boravka.

Fijolica

Dragica Benčik vrlo je aktivna i kao predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva (HUUZ) na nacionalnom nivou. Toj je funkciji prethodio višegodišnji rad u podružnici HUUZ-a Međimurske županije, odnosno rad u Fijolici, učeničkoj zadruzi COO od 2001. godine kontinuirano do danas. Putem Učeničke zadruge Fijolica škola uspješno promovira sposobnosti učenika s većim teškoćama u razvoju, razvija njihove radne navike i kulturu rada, ali i ostvaruje vlastite prihode.

– Putem učeničkog zadrugarstva naši učenici prije svega razvijaju svijest o vlastitim sposobnostima i samopouzdanje. Sretni su i ponosni do neba kad spoznaju da su izradili proizvod koji se nekomu sviđa, koji uspiju prodati i na taj način sami zaraditi za zajednički odlazak na kolače, sok, izlet, kino ili kazalište – objašnjava Benčik te pritom napominje da je Centar zbog uspješne promocije sposobnosti i mogućnosti učenika dobitnik međunarodne Nagrade “Dr. Lucija Čikeš”, a veliko priznanje kvalitete proizvoda svakako je izrada Oskara znanja kojeg učenici izrađuju već pet godina.

– Naša Fijolica sad već radi i druge projekte na lokalnoj razini. Trenutno za Galeriju Sjever izrađuje 500 sitnih božićnih dekoracija, a za drugog naručitelja oko 300 bedževa. Imamo tržište, nametnuli smo se. Naši proizvodi su prije svega lijepi i uredni, jednostavnog, ali efektnog dizajna. Naš Oskar znanja je ove godine na državnoj smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima proglašen najproizvodom. Kad su MZO i AZOO prije pet godina tražili „izvođača radova“ za Oskar znanja te su institucije bile itekako dobro upoznate s dotadašnjim postignućima Učeničke zadruge Fijolica, odnosno naša je Zadruga taj posao dobila jer su „poslodavci“ znali da će ga naši učenici sa svojim učiteljima uspješno odraditi, a ne zato što su u pitanju djeca s teškoćama u razvoju – ponosna je ravnateljica Centra.

Široki spektar aktivnosti

Nadalje, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva bilježi stalni rast članica te trenutno ima 602 učeničke zadruge. Velika prednost učeničkog zadrugarstva je široki spektar područja i aktivnosti koje se učenicima nude. Nude se aktivnosti vezane za poljoprivrednu proizvodnju. Tako brojne učeničke zadruge održavaju prekrasne školske vrtove, voćnjake, maslinike i vinograde. U brojnim se školama proizvode ulje, pekmez, vino, ocat i drugi proizvodi vezani za preradu voća i povrća. Osim toga, veliki se značaj pridaje njegovanju baštine i tradicije. Smotre učeničkog zadrugarstva su pravi rasadnik običaja i tradicijske kulture svih dijelova Republike Hrvatske. Učeničke zadruge iz gradskih sredina najčešće se bave kreiranjem i izradom uporabnih i ukrasnih predmeta, donekle i iz praktičnih razloga, jer gradske škole rijetko imaju zemljišne površine na kojima bi se mogla razvijati nekakva ozbiljnija poljoprivredna proizvodnja.

– Naravno, putem učeničkoga zadrugarstva njegujemo i razvijamo akademske vještine učenika-zadrugara. Stalno se potiče istraživački rad kojim se unapređuje rad Učeničke zadruge, a time i učeničko zadrugarstvo u cjelini. Učeničkim zadrugarenjem uče se poduzetničke, marketinške i socijalne vještine. Svaki učenik u učeničkom zadrugarstvu prije ili kasnije mora stati pred potencijalnoga kupca i prodati mu svoj proizvod. To je istinska „škola za život“, pri čemu učenik mora objasniti karakteristike svoga proizvoda, a često i cijeli proizvodni proces – objasnila je predsjednica Udruge.

Još jedno priznanje

Dragica Benčik nedavno je dobila još jedno priznanje za predanost svom poslu. Izabrana je u Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture.

– Nekako mislim da su moji zadaci unutar Hrvatske zajednice tehničke kulture promoviranje kvalitete i potrebe za učeničkim zadrugarstvom na nacionalnoj razini. Hrvatska zajednica tehničke kulture jednim dijelom sufinancira rad Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva pa na toj funkciji svakako trebam pokušati osigurati financijska sredstva za nesmetani rad naše Udruge. Zadatak je ishoditi što bolje financijske uvjete za učeničko zadrugarstvo.
Trenutno je Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva jedna od najbrojnijih nacionalnih udruga pa se nadam da ću to uspješno odraditi – zaključila je ravnateljica.

Od 2021. COO dobiva nove prostore

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj sredinom ljeta u Čakovcu donesen je zaključak u vezi izgradnje nove zgrade COO-a Čakovec na koju se, zbog nedostatka financijskih sredstava, čeka više od 10 godina. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna.

Nova zgrada bi se trebala izgraditi u Martanama na površini od 7.213 kvadratnih metara, a osim dijela predviđenog za nastavu, uredit će se i kabineti za edukacijsko-rehabilitacijsku potporu i skrb, prostori za usvajanje radnih i cjeloživotnih vještina polaznika, knjižnica te dvorana za edukaciju edukatora i roditelja.

O izgradnji nove zgrade raspravljalo se nedavno i na sjednici Sabora.

– U prijedlogu Državnog proračuna za 2020. godinu, nakon tri godine pregovaranja konačno su planirana sredstva za početak izgradnje nove zgrade COO-a. Prema dogovoru, ali i izrečenom na sjednici Sabora, gradnja bi trebala početi iduće godine, a trajati dvije. Ukoliko se bude poštovao dogovor, COO će školsku godinu 2021./2022. započeti u novim prostorima – objavio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač na Facebooku.

Komentari

Komentara