Danas je u Gradskoj vijećnici održan 15. Javni kolegij gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Ivana Čehoka.

Govorilo se o nizu aktualnih i zanimljivih tema.

Jedna od njih je bila uređena Staroga grada, o čemu je Regionalni tjednik već opširno pisao.

>> Obnova Staroga grada u Varaždinu čekala se 15 godina, a sada će sve to biti gotovo za 60 dana

– Svi predviđeni radovi trebali bi biti gotovi do kraja srpnja, tako da neometano mogu početi pripreme za ovogodišnji Špancirfest – rečeno je na Kolegiju.

Također, gradonačelnik je najavio tehnički rebalans proračuna Grada Varaždina, na temelju novih projekata koji se moraju financirati te prihoda.

Udžbenici za osnovnoškolce

Jedna od stvari koje će svakako zanimati roditelji i učenike je nabavka školskih knjiga u Varaždinu za novu školsku godinu 2019./2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanje za sljedeću školsku godinu kupuje obvezene udžbenike za učenike u cijeloj Hrvatskoj, a to se financira iz državnog proračuna.

– Sve osnovne škole su do 20. travnja trebale Ministarstvu dostaviti izračun potreba za nabavkom obveznih udžbenika, iz odobrenog kataloga. Svaka škola će morati oformiti školsku zbirku i one će biti u njihovom vlasništvu. Ministarstvo je reklo da će osigurati pomoć u vođenju evidencije ovih zbirki. Nakon što dobavljači isporuče udžbenike fakture će se ispostavljati Ministarstvu, koje će nakon provjere izračuna vršiti plaćanje. Svaka škola zasebno za sebe – objasnila je Draženka Dević, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Varaždina.

Ipak, Grad Varaždin je osigurao 800.000 kuna u proračunu za drugi obrazovni materijal za učenike u varaždinu. Dodatne materijale bira svaki učitelj sam.
– Od 1. do 5. razreda za to otpada oko 100 kuna, za 5. i 6. razred oko 200 kuna, a 7. i 8. razred oko 300 kuna. Ti su iznosi zakonom propisani. To također svaka nastavnik obavlja za sebe, ali to još ne mogu jer nije objavljen virtulani repozitorij iz kojega oni biraju materijale. Mi smo sredstva osigurali za taj drugi obrazovi materijal. Grad će za učenike osigurati sredstva za to – rekla je Dević.

Podsjetila je i da su školski praznici organizirani na razini Varaždinske županije na drugačji način.

>> Povećava se broj praznika za sve učenike u Varaždinskoj županiji

Ljetne radionice

Grad Varaždin je odlučio pojačati ljetne aktivnosti za učenike sa svog područja.

Roditelji će moći svoju djecu upisati u niz radionica i kampova, a naglasak je na tome da se one provode i u prigradskim naseljima.
Interaktivne radionice BIRD počinju već sljedeći tjedan i to četiri radionice u isto toliko mjesnih odbora; Črnec Biškupečki, Zbelava, Hrašćica pa Poljana Biškupečka. Završno druženje i igre će se održati 13. srpnja u Poljani Biškupečkoj.

Grad Varaždin organizira i besplatni ljetni sportski kamp za učenike, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga. Kamp će se organizirati od 17. lipnja do 3. srpnja, u dvorani Graberje, dvorani Slobode i na dravskim bazenima.
– Novina je da ćemo za svu djecu iz prigradskih naselja osigurat prijevoz besplatnim autobusom do centra grada i kampa. Do sada djeca od tamo nisu imala kako doći – rekao je gradonačelnik Čehok.

Komentari

Komentara