EUROPSKI DAN JEZIKA

Već 16 godina se 26. rujna obilježava Europski dan jezika.

Ove godine tim je povodom gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač primio učenike Prve osnovne škole, gdje je obilježavanje ovog dana dio aktivnosti u sklopu četiriju Erasmus+ projekata koje trenutno provode.

Gradonačelniku Kovaču su se na materinjem jeziku predstavili i učenici iz nacionalnih manjina

Pedesetak učenika nižih razreda zajedno sa svojim učiteljicama gradonačelniku je predstavilo razglednice koje je poštom poslalo svakoj od ukupno 19 stranih partnerskih škola. učenici dječjeg foruma osmislili su dvojezičnu eko-slikovnicu vezanu uz Eko-patrolu koju su tijekom prošle školske godine provodili učenici. Izrađen je i niz multimedijalnih čestitki i animacija s motivima Hrvatske. – Škola kroz europske projekte nastoji učenicima omogućiti upoznavanje drugih zemalja, jezika i običaja, a učitelji koji sudjeluju u projektima dobivaju korisna saznanja kako izgledaju drugi obrazovni sustavi – rekla je Ivana Ružić, učiteljica i koordinatorica.

Kovač je istaknuo da je Prva OŠ ponajbolja u gradu u provođenju europskih projekata.
– Obilježavanja poput ovog učenicima omogućuju nova iskustva te učenje na drugačiji i zanimljiv način. Stjecanje znanja o različitostima, nova prijateljstva koja nisu vezana samo uz školu i grad u kojem žive vrlo su važna te učenicima omogućuju nove spoznaje koje će im u budućem životu itekako koristiti – rekao je Kovač.
Kako je Prva OŠ najveća je škola u Čakovcu i Županiji, pohađaju je i učenici drugih nacionalnosti. Na susretu s gradonačelnikom bili su predstavnici mađarske, španjolske, albanske, ruske i poljske nacionalnosti, koji su se predstavili na materinjem jeziku. 

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara