Povežite se s nama

Međimurje

„Razlog da vjerujemo…“

Objavljeno:

- dana

Mnoge od nas HTV katkad razveseli dokumentarcima o velikanima rock glazbe. Nedavno smo gledali film o Bruceu Springsteenu, socijalno osviještenom pjesniku čija je glazba već desetljećima sinonim ne samo za žestoki rock, nego i za sjetne i iznimno promišljene kantautorske tekstove.

Zato je šteta što nam HTV ovaj put nije u titlovima pružio prijevod tekstova, kao što je to bio slučaj u dokumentarcu o grupi Pink Floyd. Naime, Springsteenovu liriku ponekad je teško pratiti i onima koji dobro znaju engleski, jer su mnogi kritičari odavno ustvrdili da u svojim pjesmama Bruce uspijeva izreći ono za što je drugim autorima potreban – cijeli roman.

Tako u jednoj svojoj poznatoj pjesmi, „Reason to believe“, Springsteen pjeva o tragičnima, beznadnima ljudskim sudbinama, ali na kraju svake strofe kaže, otprilike: „Začudim se kako na kraju svakog teško zasluženog dana ljudi pronađu razlog da vjeruju“.
Ove godine upravo mi je Springsteen (koji je inače katolik, ali to ovdje nije presudno) dao ideju za moju već tradicionalnu blagdansku kolumnu. Doista se ponekad čudimo – sami sebi i svojim bližnjima – kako još uvijek, unatoč svemu, imamo snage živjeti i nadati se svjetlu na kraju tunela. To je blisko božićnoj simbolici novoga života i nove nade. Bili vjernici ili ne, uvijek postoji razlog da vjerujemo – u bolje sutra.

„Hura, još živimo!“, kaže austrijski pisac Simmel. Zato, na kraju svakog dana – kao i na kraju ove godine – zaboravimo sve što nas muči: neimaštinu, probleme, kredite, posao, politiku, birokratske zavrzlame, svjetske strahote, nepotrebne prijepore, budale, zavidnike i sve druge koji nam crpe volju za život.
Sve je to manje bitno; prave vrijednosti su negdje drugdje i iskreno vjerujem da su duboko usađene u sve ljude dobre volje. Stoga – sretna vam predstojeća 2015. godina!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!