Povežite se s nama

Život i društvo

Razrješenja i imenovanja biskupa Mrzljaka: doznajte dolazi li u vašu župu novi svećenik!

Objavljeno:

- dana

Uoči nove pastoralne godine, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak početkom srpnja donio je odluku o imenovanjima, razrješenjima i premještajima na području Varaždinske biskupije.

U nastavku donosimo kompletni popis koji je objavila Varaždinska biskupija:

– Vlč. mr.sc. Josip Janković razriješen je službe župnika u Župi sv. Nikole biskupa u Novom Selu na Dravi i umirovljen.

– Vlč. Josip Koščak razriješen je službe župnika u Župi sv. Roka u Koprivničkim Bregima i umirovljen.

– Vlč. dr.sc. Karlo Koračević razriješen je službe župnika u Župi Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu i na vlastiti zahtjev prijevremeno, zbog bolesti, umirovljen.

– Vlč. Zoran Gložinić razriješen je službe župnika u Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu i imenovan je župnikom u Župi Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu.

– Vlč. Ivan Munđar razriješen je službe župnika u Župi sv. Benedikta opata u Donjim Mostima i imenovan je župnikom u Župi sv. Nikole biskupa u Novom Selu na Dravi.

– Vlč. Marijan Horvat razriješen je službe župnika u Župi Presvetog Trojstva u Legradu i službe župnog upravitelja u Župi Uznesenja BDM u Đelekovcu i imenovan je župnikom u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću.

– Vlč. Branko Horvat razriješen je službe župnog vikara u Župi Bezgrješnog Začeća BDM u Lepoglavi i imenovan je župnikom u Župi sv. Roka u Koprivničkim Bregima.

– Vlč. Silvio Košćak razriješen je službe župnog vikara u Župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu i imenovan je župnikom u Župi Presvetog Trojstva u Legradu i župnim upraviteljem u Župi Uznesenja BDM u Đelekovcu.

– Vlč. Kristijan Stojko razriješen je službe župnog vikara u Župi Presvetog Trojstva u Ludbregu i imenovan je župnikom u Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu.

– Vlč. Miro Denac razriješen je službe župnog vikara u Župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici i imenovan je župnikom u Župi sv. Benedikta opata u Donjim Mostima.

– Preč. Ivan Herceg, župnik u Župi sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri, razriješen je službe župnog upravitelja u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću.

– Vlč. Tomislav Antekolović razriješen je službe pastoralnog suradnika u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću.

– Vlč. Žarko Pavlović razriješen je službe župnika u Župi sv. Mihaela arkanđela u Miholjancu i stavljen je na raspolaganje Ravnateljstvu dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

– Vlč. Marinko Prstec imenovan je župnikom u Župi sv. Mihaela arkanđela u Miholjancu.

– Vlč. Mladen Cikač, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću.

– Vlč. Andrija Kopjar, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi Bezgrješnog Začeća BDM u Lepoglavi.

– Vlč. Dario Levanić, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici.

– Vlč. Mislav Mikac, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi Presvetog Trojstva u Ludbregu.

– Vlč. Rafael Mikec, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu.

– Vlč. Janko Bunić razriješen je službe župnika u Župi Presvetog Srca Isusova u Vrbnu i prijevremeno, zbog bolesti, umirovljen.

– Vlč. Danijel Herceg, župnik u Župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju, imenovan je župnim upraviteljem u Župi Presvetog Srca Isusova u Vrbnu.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati