Povežite se s nama

Život i društvo

Razvojni programi za zapošljavanje mladih

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Općina Cestica prošli je tjedan brojnim događanjima proslavila svoj dan. Oko 150 umirovljenika družilo se na sportskim susretima u Gornjem Vratnu, a održana je i promocija knjige „Povijest vatrogastva općine Cestica“ autora Franje Talana, na koju je načelnik općine Mirko Korotaj iznimno ponosan.

– Nakon što smo lani proslavili 20 godina vatrogasne zajednice, krenulo je skupljanje materijala za monografiju, koja je napravljena vrlo kvalitetno. Vrlo sam zadovoljan i ponosan da smo izdali takav pisani dokument o vatrogastvu, jer ta knjiga sadrži i povijest svih šest društava na općinskom području, od osnivanja do današnjih dana – kaže načelnik M. Korotaj.

Bungalovi i aquapark

Svečana sjednica Općinskoga vijeća, pak, bila je prilika da se istaknu pozitivni rezultati koji su u općini ostvareni u proteklom razdoblju. Energetski je obnovljena općinska zgrada, što je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva, radilo se na legalizaciji društvenih objekata, sufinanciran je smještaj djece u dječji vrtić… Trenutno je u izgradnji vodovodna mreža Gornje Vratno – Boršanec u dužini 3.000 metara, a vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna.
– Planirani završetak radova je kraj ove godine, a izgradnjom ovog odvojka završila bi i jedna od većih investicija u izgradnji vodovodne mreže na općinskom području. Sredstva su, na inicijativu župana Predraga Štromara, osigurale Hrvatske vode. Također, u Velikom Lovrečanu napravljena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Vladimira Nazora, a u Dubravi Križovljanskoj u Ulici Rudolfa Korotaja. Postavljena je i javna rasvjeta na lokaciji stare škole u Križanču, a iduće godine planirana je rekonstrukcija niskonaponske mreže u Cestici, Križovljanu Radovečkom i Radovcu, s ciljem povećanja kvalitete opskrbe električnom energijom u tom dijelu općine – rekao je Korotaj.

Uz sufinanciranje Ministarstva kulture, do kraja godine izvodit će se radovi na kapeli u Križanču, na pilu u Kolarevcu, kapeli sv. Lovre u Lovrečanu i na crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu. U općini se provode i europski projekti i to tri IPARD programa, čija je vrijednost pet milijuna kuna.
– Općinsko vijeće prihvatilo je i razvojne programe općine za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a riječ je o većim projektima, kojih je dio već u pripremi. Jedan od njih je izgradnja kulturno-poslovnog centra općine, za čiju smo izradu uspjeli dobiti 217.000 kuna preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Cijeli projekt će se unutar tri godine kandidirati za europske fondove – istaknuo je Korotaj.Uz Dravu u Babincu planirana je gradnja bungalova, odnosno kampa s rekreativnim sadržajima, u Križovljangradu predviđena je gradnja aquaparka sa zabavnim vodenim i rekreativnim sadržajima, a među većim planiranim investicijama je i dogradnja dječjeg vrtića.

Iako je HNS u Cestici u koaliciji sa SDP-om, na čelu Općinskoga vijeća je član HDZ-a, no svi surađuju i zajedno rade na dobrobit općine.
– Vizija HDZ-a Općine Cestica, a jednak je stav i svih stranaka u Općinskom vijeću, je da postoje segmenti u koje općina Cestica treba ulagati kako bismo ostvarili još veću razvijenost. To su ulaganja u obrazovanje mladih i gospodarstvo.
Od ove godine Općina sufinancira nabavku osnovnoškolskih udžbenika i udvostručila je broj studentskih stipendija. Što se tiče gospodarstva, potrebno je do kraja razviti naše gospodarske zone i osigurati uvjete za prihvat novih investicija, kako bi se naši ljudi, posebice mladi, mogli zapošljavati. Želim da u sljedećem razdoblju svi vijećnici aktivno sudjeluju u radu, kako bismo zajednički doprinijeli boljitku i napretku naše općine te tako opravdali mandate koje su nam dali građani – rekao je predsjednik Općinskoga vijeća Tomislav Lazar (HDZ).Zamjenik načelnika općine Žarko Rodeš (SDP) rekao je da svrhu svoga političkog djelovanja vidi u pomaganju u razvitku općine i svih njezinih mještana.

– Za vrijeme mandata aktualne Vlade dobro surađujemo s ministarstvima, pa smo tako dogovorili novčanu pomoć u nekoliko navrata. Zajedno pripremamo nekoliko većih projekata te će općina Cestica u skoroj budućnosti biti još ljepša i ugodnija za život – naglasio je Rodeš.
U sklopu obilježavanja Dana općine, održane su i seoske igre, služena je i sveta misa u župnoj crkvi, a mještani su se dva dana zabavljali uz Fiškale, Lidiju Bačić, Faringaše i Mirka Švendu – Žigu.

Sanacija odlagališta do kraja rujna

U Općini Cestica posebno su ponosni na to što se od sredine ove godine na odlagalište smeća u Gornje Vratno više ne dovozi smeće iz Cestice i ostalih općina. To se odlagalište trenutačno sanira, a otpad se vozi na odlagalište neopasnog otpada Johovača u Velikoj Trnovitici. Deponij bi trebao biti saniran do kraja rujna ove godine.
– U narednom razdoblju uvest ćemo selekciju i razvrstavanje otpada u domaćinstvima i prikupljat ćemo ga u četiri posude. Prikupljanje otpada realizirat ćemo s tvrtkom Čistoća, u skladu sa zakonom, kako je propisano. Za to ćemo educirati stanovništvo i osigurati kante.  Novina je i da se krupni otpad ubuduće više neće odvoziti jednom godišnje skupljanjem po selima, već po pozivu. Znači, svako domaćinstvo treba nazvati Čistoću, kada ima potrebu za odvozom krupnog otpada – naglasio je Korotaj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Obilazak radova: Vila Oršić na jesen će biti spremna za novu generaciju studenata FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković danas su, 29. lipnja, sa dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa obišli radove na uređenju Vile Oršić.

Riječ je o povijesnoj zgradi u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena, čime će se proširiti kapaciteti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Vila je u vlasništvu Grada Varaždina, ali je dana na upravljanje Fakultetu organizacija i informatike uz plaćanje mjesečnog najma.

Varaždinski FOI proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u zgradu Vile Oršić koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena do početka nove akademske godine, a u njoj će se smjestiti nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika.

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju unutrašnjeg prostora, dok je vanjska ovojnica zgrade već gotovo u cijelosti obnovljena. Povijesna zgrada s pripadajućim dvorištem ukupne je površine 4.327 četvornih metara, a prostorno se nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Vila Oršić nažalost neće riješiti nedostatne prostorne kapacitete Fakulteta organizacije i informatike (FOI), istaknuo je pri obilasku, no FOI se odlučio preuzeti pravo upravljanja nad zgradom kako bi spasio ovu građevinu od propadanja i na taj način pridonijeti Gradu Varaždinu u realizaciji urbanog kampusa i vizije sveučilišnog Grada.

U obnovu zgrade FOI će uložiti 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, uz to što plaća mjesečnu naknadu za pravo upravljanja Gradu Varaždinu.

– Smatramo to našim doprinosom gradu Varaždinu s ciljem spašavanja ove zgrade. Zanimljiva je činjenica da su u trenutku kada smo ju preuzeli, samo troškovi odvoza smeća iz zgrade iznosili 40.000,00 kuna – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, FOI je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Do sada je u obnovu utrošeno oko 4,3 milijuna kuna sredstava, a prema projekcijama troškovnika radova cijela obnova iznosit će 8,5 milijuna kuna, od čega će FOI osigurati iz vlastitih izvora više od 4 milijuna kuna.

– Moramo naglasiti i podršku naših tvrtki partnera – prvenstveno IT tvrtki koje nam pomažu u renoviranju i obnovi Vile – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

– Mi smo do sada u Vili Oršić napravili manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenili za potrebe izvođenja nastave i znanstveno- istraživačkih aktivnosti, tako da smo u potpunosti poštovali njen povijesni izgled poštujući mišljenje konzervatora i spriječili daljnje propadanje jednog od najljepših zdanja u gradu – kazala je dekanica Begičević Ređep.

– Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj – zaključila je.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2600 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazito su zadovoljni kako radovi na Vili napreduju.

– Grad Varaždin do sada je dao nešto više od milijun kuna za obnovu Vile te će osigurati i  dodatna sredstva kako bi Vila Oršić na jesen bila spremna za novu generaciju studenata Fakulteta organizacije i informatike i kako bi studenti koji se odluče na studij u Varaždinu imali sve što im je potrebno za kvalitetan boravak, obrazovanje i usavršavanje u Varaždinu te kako bi se odlučili ostati živjeti i raditi u našem Gradu – naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

III. OŠ Čakovec

Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec, a domaćini su im bili učenici 1.a razreda.

U okviru susreta za djecu je organizirana zajednička radionica slušanja, prepričavanja priča i izvedbe igrokaza, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako su polaznici vrtića, većinom predškolci, i učenici prvog razreda zajedno pogledali animirani film na engleskom jeziku „Lisica i roda“, naučili ključne riječi na engleskom jeziku i razgovarali o sadržaju i pouci ove basne. Učenici prvog razreda izveli su kratki istoimeni igrokaz na engleskom jeziku.

U drugom dijelu susreta djeca su uživala slušajući priče, a program su organizirale i vodile Branka Lamza, učiteljica engleskog jezika, i Nina Vugrinec, školska knjižničarka II. OŠ Čakovec. Djeca iz DV-a „Žibeki“ sudjelovala su pod vodstvom odgojiteljica Edite Lučić i Andrijane Vabec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje