Povežite se s nama

Život i društvo

Razvojni programi za zapošljavanje mladih

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Općina Cestica prošli je tjedan brojnim događanjima proslavila svoj dan. Oko 150 umirovljenika družilo se na sportskim susretima u Gornjem Vratnu, a održana je i promocija knjige „Povijest vatrogastva općine Cestica“ autora Franje Talana, na koju je načelnik općine Mirko Korotaj iznimno ponosan.

– Nakon što smo lani proslavili 20 godina vatrogasne zajednice, krenulo je skupljanje materijala za monografiju, koja je napravljena vrlo kvalitetno. Vrlo sam zadovoljan i ponosan da smo izdali takav pisani dokument o vatrogastvu, jer ta knjiga sadrži i povijest svih šest društava na općinskom području, od osnivanja do današnjih dana – kaže načelnik M. Korotaj.

Bungalovi i aquapark

Svečana sjednica Općinskoga vijeća, pak, bila je prilika da se istaknu pozitivni rezultati koji su u općini ostvareni u proteklom razdoblju. Energetski je obnovljena općinska zgrada, što je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva, radilo se na legalizaciji društvenih objekata, sufinanciran je smještaj djece u dječji vrtić… Trenutno je u izgradnji vodovodna mreža Gornje Vratno – Boršanec u dužini 3.000 metara, a vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna.
– Planirani završetak radova je kraj ove godine, a izgradnjom ovog odvojka završila bi i jedna od većih investicija u izgradnji vodovodne mreže na općinskom području. Sredstva su, na inicijativu župana Predraga Štromara, osigurale Hrvatske vode. Također, u Velikom Lovrečanu napravljena je rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Vladimira Nazora, a u Dubravi Križovljanskoj u Ulici Rudolfa Korotaja. Postavljena je i javna rasvjeta na lokaciji stare škole u Križanču, a iduće godine planirana je rekonstrukcija niskonaponske mreže u Cestici, Križovljanu Radovečkom i Radovcu, s ciljem povećanja kvalitete opskrbe električnom energijom u tom dijelu općine – rekao je Korotaj.

Uz sufinanciranje Ministarstva kulture, do kraja godine izvodit će se radovi na kapeli u Križanču, na pilu u Kolarevcu, kapeli sv. Lovre u Lovrečanu i na crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu. U općini se provode i europski projekti i to tri IPARD programa, čija je vrijednost pet milijuna kuna.
– Općinsko vijeće prihvatilo je i razvojne programe općine za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a riječ je o većim projektima, kojih je dio već u pripremi. Jedan od njih je izgradnja kulturno-poslovnog centra općine, za čiju smo izradu uspjeli dobiti 217.000 kuna preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Cijeli projekt će se unutar tri godine kandidirati za europske fondove – istaknuo je Korotaj.Uz Dravu u Babincu planirana je gradnja bungalova, odnosno kampa s rekreativnim sadržajima, u Križovljangradu predviđena je gradnja aquaparka sa zabavnim vodenim i rekreativnim sadržajima, a među većim planiranim investicijama je i dogradnja dječjeg vrtića.

Iako je HNS u Cestici u koaliciji sa SDP-om, na čelu Općinskoga vijeća je član HDZ-a, no svi surađuju i zajedno rade na dobrobit općine.
– Vizija HDZ-a Općine Cestica, a jednak je stav i svih stranaka u Općinskom vijeću, je da postoje segmenti u koje općina Cestica treba ulagati kako bismo ostvarili još veću razvijenost. To su ulaganja u obrazovanje mladih i gospodarstvo.
Od ove godine Općina sufinancira nabavku osnovnoškolskih udžbenika i udvostručila je broj studentskih stipendija. Što se tiče gospodarstva, potrebno je do kraja razviti naše gospodarske zone i osigurati uvjete za prihvat novih investicija, kako bi se naši ljudi, posebice mladi, mogli zapošljavati. Želim da u sljedećem razdoblju svi vijećnici aktivno sudjeluju u radu, kako bismo zajednički doprinijeli boljitku i napretku naše općine te tako opravdali mandate koje su nam dali građani – rekao je predsjednik Općinskoga vijeća Tomislav Lazar (HDZ).Zamjenik načelnika općine Žarko Rodeš (SDP) rekao je da svrhu svoga političkog djelovanja vidi u pomaganju u razvitku općine i svih njezinih mještana.

– Za vrijeme mandata aktualne Vlade dobro surađujemo s ministarstvima, pa smo tako dogovorili novčanu pomoć u nekoliko navrata. Zajedno pripremamo nekoliko većih projekata te će općina Cestica u skoroj budućnosti biti još ljepša i ugodnija za život – naglasio je Rodeš.
U sklopu obilježavanja Dana općine, održane su i seoske igre, služena je i sveta misa u župnoj crkvi, a mještani su se dva dana zabavljali uz Fiškale, Lidiju Bačić, Faringaše i Mirka Švendu – Žigu.

Sanacija odlagališta do kraja rujna

U Općini Cestica posebno su ponosni na to što se od sredine ove godine na odlagalište smeća u Gornje Vratno više ne dovozi smeće iz Cestice i ostalih općina. To se odlagalište trenutačno sanira, a otpad se vozi na odlagalište neopasnog otpada Johovača u Velikoj Trnovitici. Deponij bi trebao biti saniran do kraja rujna ove godine.
– U narednom razdoblju uvest ćemo selekciju i razvrstavanje otpada u domaćinstvima i prikupljat ćemo ga u četiri posude. Prikupljanje otpada realizirat ćemo s tvrtkom Čistoća, u skladu sa zakonom, kako je propisano. Za to ćemo educirati stanovništvo i osigurati kante.  Novina je i da se krupni otpad ubuduće više neće odvoziti jednom godišnje skupljanjem po selima, već po pozivu. Znači, svako domaćinstvo treba nazvati Čistoću, kada ima potrebu za odvozom krupnog otpada – naglasio je Korotaj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Arboretum Opeka i dvorac obitelji Bombelles uskoro u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U protekle tri i pol godine svjedočimo velikim ulaganjima i brojnim projektima na području Varaždinske županije, a jedan od njih, projekt u kojem su ujedinjeni Općina Vinica, Županija, Republika Hrvatska i Europska unija, je revitalizacija Arboretuma Opeka i obnova dvorca u Marčanu.

Podsjećamo, Arboretum Opeka zaštićena je prirodna vrijednost i jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije te jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u srednjoj Europi.

Krasi ga drveće iz cijelog svijeta staro i više od 150 godina, no u proteklih pola stoljeća nije zasađeno ni jedno drvo, a nekad velebni dvorac desetljećima je propadao.

Korak bliže revitalizaciji Arboretuma i obnovi dvorca je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za kojeg su osigurana značajna financijska sredstva iz Europske unije, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac ističe kako je, kad je riječ o natječaju, u tijeku prikupljanje ponuda.

– To se odnosi na uređenje građevinskog dijela i dovođenje čitave infrastrukture jer u ovom prostoru nema ničega, nema vode, struje, plina, mogućnosti grijanja ni hlađenja, to sve treba napraviti i pripremiti, a počet će i izgradnja trafostanice. Ima tu puno stvari koje treba posložiti, ali najvažnije je da ćemo sve to i napraviti kroz Centar kompetentnosti za koji smo se borili – kaže Kostanjevac.

I dodaje:

– Najviše zasluga sigurno ima premijer Andrej Plenković koji je donio odluku da  dobijemo taj Centar kompetentnosti, odnosno mogućnost trošenja europskih sredstava. Od velike pomoći bio je i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svakom trenutku bio poveznica između Općine i Županije prema Vladi. Moram reći i da je i suradnja sa županom Radimirom Čačićem bila odlična, stoga mu kao načelnik zahvaljujem – ističe.

Kostanjevac napominje i da je prva faza projekta završena te su odobrena sredstva u visini od čak 70 milijuna kuna.

– 30 milijuna je sad pred realizacijom, a za ostatak se priprema dokumentacija pa će opet biti raspisan natječaj, tako da će tih 70 milijuna biti potrošeno za uređenje  građevinskog i infrastrukturnog, ali i parkovnog dijela. Posla ima jako puno i doista će trebati brzo raditi da se ta sredstva iskoriste u određenim rokovima, no Vinica će nakon svega imati prekrasan Arboretum kakav je nekad bio, imat će prekrasan dvorac i brojne sadržaje te služiti za odgojno obrazovne potrebe, za kulturna događanja i sve ostale potrebe koje će se događati na području općine, županije, ali i države – naglašava vinički načelnik.

Da se o revitalizaciji Arboretuma Opeka i obnovi dvorca govori desetljećima, zna i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Zajedno s načelnikom nazočio sam brojnim razgovorima u Županiji, u ministarstvima, fondovima. Obišli smo čak i arboretume u susjednim državama, upijali iskustva, tražili dobre premijere na koji način revitalizirati arboretum. Takav angažman i predani rad bili su dobra podloga i rezultirali konačnim početkom ovog velikog projekta. Najbitnije je da se kreće, a kad se pokrene, siguran sam da neće stati na počecima, nego da ćemo to i završiti – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati